De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Yentl en de Boer brengen Magie naar het theater
Yentl en de Boer met het nieuwe album Morph
  • cabaret
  • muziek

Yentl en De Boer - Biografie

Naam
Yentl en De Boer
Leden
Yentl Schieman en Christine de Boer
Opleiding
De Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie
Awards
Wim Sonneveldprijs; AKF Publieksprijs; Annie M.G. Schmidtprijs; Poelifinario 'Kleinkunst' 2023

Yentl & De Boer in De Tamboer

Yentl en de Boer staan regelmatig in De Tamboer. Mede dankzij de Vrienden van de Tamboer speelde het duo de debuutshow De snoepwinkel is gesloten in Hoogeveen. Sindsdien reist het duo met nieuwe shows ook altijd langs De Tamboer.

Modderkruipers

Vrijdag 3 februari 2023 waren Yentl en de Boer terug in De Tamboer met de voorstelling Modderkruipers. 

Modderkruipers. Vissen die zich, bij het eerste teken van gevaar, diep in de modder verstoppen. Wordt er gevochten? Weg is de modderkruiper. Ingewikkelde gesprekken? ‘Duiken’ zegt de vette aal. Er wordt gevraagd naar politieke overtuigingen? ‘Blup blup’ klinken de zuurstofbelletjes al door de dikke derrie.

Yentl en de Boer kennen we van hun fantasierijke theaterprogramma’s en talige liedjes. Ze stonden op het podium van De Tamboer met een nieuwe muzikale voorstelling, vol grappige en ontroerende liedjes. Over heldenmoed en vluchtdrang. Het comfort van de warme blubber, terwijl de grimmige wereld juist om helden roept.

Magie

Op vrijdag 22 februari 2019 kwamen Yentl en de Boer met nieuwe liedjes, bizarre verhalen en personages in de muzikale cabaretavond Magie naar De Tamboer. 

Wanneer maak je nou echt iets bijzonders mee? Toen je een baby was en er zo’n knuffel boven je bed hing, waar muziek uit kwam als je aan het touwtje trok. Dat was genoeg voor urenlange verwondering. Maar tegenwoordig trekken de dagen als een monotone massa aan je voorbij. Laatst at iemand een appel met klokkenhuis en al op, daar voelde je wel wat bij. Maar wanneer gebeurt er nog echt iets bijzonder? Zo’n moment dat alles samenkomt, de optelsom meer is dan de delen. Je schenkt jezelf nog een glas rode wijn in, morst op het kleed en stoot je elleboog. Je wilt nu eindelijk wel eens iets meemaken. Iets dat je even optilt boven het alledaagse. Noem het Magie.

Concert Yentl en de Boer in De Tamboer

In oktober 2017 stonden Yentl en de Boer in De Tamboer met hun liedjesvoorstelling Yentl en de Boer in concert. Het is inmiddels een beproefd concept: elke zomer verzamelen Yentl en de Boer hun allermooiste, grappigste en meest ontroerende liedjes en trekken ze samen met hun lievelingsmuzikanten langs de zomerfestivals en openluchttheaters. Lowlands, de Zwarte Cross, het Amsterdamse Vondelpark, een afgeladen Concertgebouw, ze speelden er allemaal. In 2017 trokken de dames de zomerfestivals mee de theaters in voor een prachtige verzameling van hun mooiste werk en gloednieuwe nummers.

Biografie van Yentl en de Boer 

Yentl was onder meer te zien in de muziek­theater­voorstelling The Beatles – Here, There and Everywhere geregisseerd door Ruut Weissman, Asterdorp van het M-Lab en de Batavia van Hummelinck Stuurman. Naast haar maakprojecten met Christine speelde zij haar solo Omdat ik niet van Sprookjes hou onder regie van Niels van der Laan en maakte ze samen met Daan Colijn Oma voor productiehuis Bontehond. Ook is ze te zien geweest in de televisieseries Seinpost en Amsterdam En Vele Anderen. Yentl maakt sinds 2014 deel uit van Het Nieuwe Lied.

Christine was als actrice en zangeres onder andere te zien in Soldaat van Oranje de Musical waar ze de rol van Ada vertolkte. Ook zong zij veel Franse Chansons met de formatie Trio Bouillabaisse. Naast haar samenwerking met Yentl maakt ze deel uit van het singer-­songwriter­collectief Het Nieuwe Lied. In het theater kunt u haar verder gezien hebben in Zomergasten van het Amsterdamse Bostheater, De Deadline van het M-Lab en Carmen van Stella Den Haag en het Nationale Toneel. 

Yentl en Christine leerden elkaar kennen op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Yentl en Christine leveren regelmatig muzikale bijdrages aan RTL Late Night, Opium TV, Frits Spits, de radio. Met kraakheldere samenzang, sterke teksten en een bizarre fantasie oogsten ze keer op keer veel lof. 
In 2014 brachten ze hun debuutalbum De Plaat uit. In 2015 ontvingen ze de prestigieuze Annie M.G. Schmidtprijs voor hun lied Ik heb een man gekend.
In 2015 speelden Yentl en De Boer hun eerste cabaretvoorstelling De snoepwinkel is gesloten, die werd genomineerd voor de Neerlands Hoop.

Morph 

Vrijdag 9 november 2018 lanceerden Yentl en de Boer hun langverwachte derde album Morph. Het album staat vol nummers uit hun nieuwe theatervoorstelling Magie en liedjes uit hun zomerprogramma Yentl en de Boer in Concert, zoals ‘De slechte raadgever’ en de titeltrack Morph. In aanloop naar de release bracht het duo bij de start van de pre-order op 19 oktober de single Zitten in de trein uit, op 2 november volgde het nummer Meemaken of niet mét videoclip.

Foto: Thijs Meuwese & Daan Colijn, Mark David

Dagblad van het Noorden

★★★★★

"Brute originaliteit van de tekstvondsten, spatzuivere harmonieën, onwrikbare tweestemmigheid"

NRC

★★★★

"Uitstekende balans tussen grappig en vertederend"

Telegraaf

★★★★

"Alsof er twee engeltjes in je oor zingen"

Anderen bekeken ook

Veldhuis & Kemper - Biografie

Maartje en Kine - Biografie

Van der Laan en Woe - Biografie

Vrijdag & Sandifort - Biografie