Tim Knol speelde een tuinconcert op 11 september 2020.
Tim Knol
  • country
  • muziek
  • pop
  • singer-songwriter

Tim Knol - Biografie

Naam
Tim Knol
Geboortedatum
12 september 1989
Geboorteplaats
Hoorn
Awards
Duiveltje 2011 voor Beste Zanger, Sam 3FM Megahit,
Website
timknol.nl

Tim Knol in De Tamboer

Tim Knol maakte zijn 'Tamboer-debuut' op het Singer-songwriter Festival in 2014, waar hij het affiche deelde met June Noa, Tangarine en Lotte Scherjon. Hij had op dat moment zijn derde album Soldier On uitgebracht en bracht hiervan liedjes ten gehore. 
Twee jaar later kwam hij met zijn eigen theatershow Lost & Found, waarin hij zijn liefde voor muziek combineerde met zijn verzamelwoede. Obscure singletjes, oude foto's, ze vertellen allemaal een verhaal. En verhalen vertellen kan Tim als de beste, dat bewees hij ook tijdens zijn optreden op het Singer-songwriter Festival van 17 februari 2018. Hij wist het publiek niet alleen te verrassen met zijn muziek, maar ook om zijn soms bijna komiek-achtige verhalen. Een verhalenverteller die de titel singer-songwriter met recht mag dragen. 

Tim Knol in Het Podium

Zaterdag 12 september 2020 deelde Tim Knol het affiche van een Buiten Podium tuinconcert met Tangarine. De reeks tuinconcerten onder de noemer Het Buiten Podium werd geïnitieerd door Het Podium, maar vond plaats in de tuin van Theater De Tamboer. In de open lucht kon er met in achtneming van de coronamaatregelen eindelijk weer eens genoten worden van livemuziek! Het publiek genoot dan ook zichtbaar, net als Tim zelf, die tussen de liedjes door vele verhalen en anekdotes vertelde. 

Biografie 

Geboren en getogen in Hoorn, begon Tim al vanaf zijn tiende jaar met muziek maken. Met zijn band Be Right Back maakte hij lokaal veel indruk, maar ondertussen werkte hij ook aan diverse andere projecten. In 2008 speelde hij onder andere samen met Anne Soldaat in de Utrechtse Ekko. Al snel werkte Anne ook samen met Tim aan enkele demo's voor Excelsior Recordings, waar hij in 2009 een contract tekende. Zijn carrière kende een vliegende start met de lovende reacties op zijn debuutplaat van 2010. Na een optreden met zijn band, die bestond uit Matthijs van Duijvenbode, Anne Soldaat, Jeroen OVerman en Kee Schaper op Noorderslag 2010 werd Tim regelmatig uitgenodigd voor optredens en interviews. Sam werd megahit op 3FM. In 2011 volgde de tweede plaat Days. Tim zat ondertussen niet stil, zo deed hij onder andere een theatertournee, reisde hij met Chris Zegers naar Jamaïca, startte hij samen met drummer Kees Schaper en bassist Eric Lensink de garagerockband The Miseries én richte hij zijn eigen platenlabel Tender Records op. In 2013 verscheen zijn derde plaat Soldier On

Hoewel al zijn jongensdromen uitkwamen - spelen op grote podia en festivals, muziekhelden ontmoeten, leven van muziek - liep Tim ook de nodige kleerscheuren op. Zijn vaste bandleden zoals Matthijs van Duijvenbode verlieten hem om als begeleidingsband van Douwe Bob te gaan spelen. “Die gouden jaren met Duijf, dat was een hele andere wereld, een soort explosie. Pinkpop, Lowlands, ik stond overal. Het ging maar door. Er leek geen einde aan te komen. Toen het einde er opeens wél rigoureus was viel ik keihard neer, plat op mijn smoel. Zo voelde het tenminste, ik was toen 23. Vanaf dat moment moest ik het zelf doen. Alles leek tot dat moment vanzelf te gaan. Het was ook gewoon te makkelijk bij mijn eerste twee platen.” 

Cut The Wire

In januari 2018 bracht Tim zijn plaat Cut The Wire uit. Een plaat waarvoor Tim de tijd heeft genomen en de nummers in zijn eigen studio heeft opgenomen. Het resultaat zijn dertien liedjes met ieder hun eigen vorm, ontstaansgeschiedenis en betekenis. Hij schreef veel liedjes zelf, maar kreeg daarbij ook hulp van onder meer Anne Soldaat, Tangarine en Douwe Bob. "Ik vind het leuk om te schrijven, maar bij het afmaken vind ik het fijn om met anderen te werken", aldus Tim. Knols persoonlijke vingerafdruk is op de liedjes nu veel 'bewuster' aanwezig dan voorheen.

The Miseries

In 2014 maakte hij een plaat met The Miseries, wat niet alleen “veel lol” opleverde; er ging ook een lampje branden. Door het ongedwongen spelplezier en de onderlinge camaraderie met zijn bandmaatjes verdwenen bij hem veel creatieve remmingen. Hij vond met The Miseries eindelijk een acceptabel antwoord op die prangende vraag van zijn eerste hit Sam: Rock ’n’ roll betekent het omarmen van persoonlijke vrijheid, zonder belemmering van angst of vertwijfeling.

The Blue Grass Boogiemen 

Stilzitten lijkt Tim niet te kunnen. Zijn liefde voor bluegrass bracht hem ertoe om een album op te nemen met zijn vrienden van de Blue Grass Boogiemen. In 2019 verscheen het album Happy Hour, dat lovend werd ontvangen en op nummer 1 in de Vinyl charts binnenkwam. De clubtour langs voornamelijk uitverkochte zalen beloofde wat voor 2020, maar helaas gooide het coronavirus roet in het festivalseizoen-eten. Maar pers en publiek zijn het erover eens: Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen zijn een 'classic combination'.

Anderen bekeken ook

Tribute To The Cats Band - Biografie

Her Majesty - Biografie

Nationaal Theaterweekend - Geschiedenis

Dominic Seldis - Biografie