Singer-songwriter Festival

Heerlijke luisterliedjes van Nederlandse bodem

Opgericht: 2012
Edities: 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
Line up: Stephanie Struijk, Anne Soldaat & Yorick van Norden, Roos Blufpand, Bjarke Ramsing

Theater De Tamboer nodigt muziekliefhebbers op het Singer-songwriter Festival uit voor een heerlijke avond vol luisterliedjes en talent van Nederlandse bodem. Hier ontdek je de vele singer-songwriters die ons land telt! Het festival vindt afwisselend in de Forumfoyer en de Passagezaal plaats. 

Geschiedenis van het Singer-songwriter Festival

In 2012 vond de eerste editie van het Singer-songwriter Festival plaats, de line up bestond uit Fabiana Dammers, Mr. a balladeer, Tangarine, Vonder & Bloom en Tangarine & Friends. Twee jaar later werd er een vervolg aan het festival gegeven met Lotte Scherjon, June Noa, Tangarine en Tim Knol. In 2015 stonden Max Meser, Elske DeWall, Marien Dorleijn, Douwe Bob en Inge van Calkar op het affiche. Op editie IV in 2016 speelden Anna Rune, Stevie Ann, Jodymoon, Michael Prins en Daniel Cane & the Rebellion op het festival. Bertolf, Vonder & Bloom, Emil Landman en Ruud Fieten stonden op de vijfde editie in 2017. Voor de zesde editie maakten Yorick van Norden, Tangarine, Tim Knol en Jasper Schalks met zijn band hun opwachting. 

Editie VII - 2 maart 2019

Op 2 maart 2019 vond de zevende editie plaats van het Singer-songwriter Festival. De line-up van 2019 bestond uit: 

Bjarke Ramsing

Bjarke is een Deense folkmuzikant, die momenteel veel vanuit Nederland opereert. Zijn (muzikale) opvoeding ligt echter in het zuiden van Denemarken, waar hij kennis maakte met roots, blues en folk. En dat hoor je terug in zijn bezielende muziek. Met zijn akoestische gitaar maakt Bjarke bloedmooie liedjes die je vastgrijpen en niet meer loslaten. Hij speelde onder andere op Lets Get Lost 2016, tijdens de Popronde 2017 en in de Melkweg. Op het Singer-songwriter Festival neemt hij drie muzikanten mee, die hem muzikaal begeleiden op bas, viool en percussie.

“Deze Deense folk muzikant heeft het magische vermogen met zijn bezielende muziek iedereen met een brok in de keel achter te laten. Zijn muziek doet je denken aan de mix tussen Eddie Vedder en The Tallest Man On Earth.” - 3voor12

Anne Soldaat & Yorick van Norden

Yorick van Norden verraste vorig jaar op het Singer-songwriter Festival vele bezoekers en werd met een daverend applaus beloond. Dit jaar komt hij op veelvuldig verzoek terug: samen met Anne Soldaat! De twee schelen een generatie, maar delen een fascinatie voor muziek uit de jaren ’60 en ’70, de bloeiperiode van de popmuziek. “Anne en ik laten zowel elkaar als het publiek kennis maken met elkanders werk en de vergeten juwelen van onze ‘unsung heroes’. Helden die als nadelig gevolg van canonisering van de popmuziekgeschiedenis nogal eens over het hoofd worden gezien," aldus Yorick.  En dat is ook wat ze vanavond zullen doen, natuurlijk aangevuld met eigen werk. Het zijn in elk geval altijd ‘liedjes met een verhaal’.

Albums

Yorick van Norden bracht in 2015 zijn alom geprezen debuut Happy Hunting Ground uit en werd uitgeroepen tot NPO Radio 2 Talent. In 2018 volgde zijn opvolger The Jester.  
Anne Soldaat bracht in 2015 zijn vierde soloalbum uit: Talks Little, Kills Many. Eerder was hij als gitarist, zanger en songschrijver actief in de band Daryll-Ann en speelde hij bij Tim Knol en Clean Pete.

Stephanie Struijk

Eén tipje van de sluier lichten we alvast op: Stephanie Struijk komt! Ze stond al eens eerder op het festival onder de naam Stevie Ann, toen nog met Engelstalige liedjes. Dit keer onder haar eigen naam én ze zingt in het Nederlands! Met een dijk van een stem, fantastisch gitaarspel, prachtige teksten en een innemende persoonlijkheid belooft Stephanie een prachtig optreden op ons intieme festival. Mis het niet!

Daar

In 2016 maakte Stephanie samen met Daniël Lohues een roadtrip door Amerika, waar ze een tijdje gewoond en gewerkt heeft. Tijdens deze reis schreef ze nieuwe liedjes, over het maken van een nieuw begin, verlangen naar thuis en de magie van geluksmomenten. Tijdens haar optreden in De Tamboer staan de liedjes van deze roadtrip centraal, die ook op de dit jaar verschenen EP DAAR staan. 
Stephanie bracht tot nu toe vijf studioalbums uit. Al op negentienjarige leeftijd werd haar debuut Away from here bekroond met de gouden status voor meer dan 50.000 verkochte albums. Voor haar werk ontving ze al een Zilveren Harp.

Roos Blufpand

Volgens Roos liggen liedjes overal voor het oprapen. Niet zo gek dus dat zij in 2011 besloot om het theater in te duiken en vanachter haar piano te bezingen wat ze allemaal oppikt en meemaakt. In mei 2014 verscheen haar debuut Ik ben uit, waarmee ze ook op radiostations als 3FM, Radio 1, Radio 2 en Veronica werd uitgenodigd. Ze deelde het podium al met Caro Emerald, Blaudzun, Paul de Munniek, Jenny Arean, Theo Nijland… Roos is geboren om op het podium te staan. Samen met haar muzikanten maakt ze iedere show tot een belevenis vol indrukwekkende liedjes die niet alleen aanstekelijk zijn, maar je ook aan het denken zetten.

Aftermovie

Gerelateerde artiesten


Deel via