Singer-songwriter Festival

Heerlijke luisterliedjes van Nederlandse bodem

Opgericht: 2012
Edities: 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
Genres: festival, muziek

Theater De Tamboer nodigt muziekliefhebbers op het Singer-songwriter Festival uit voor een heerlijke avond vol luisterliedjes en talent van Nederlandse bodem. Hier ontdek je de vele singer-songwriters die ons land telt! Het festival vindt afwisselend in de Forumfoyer en de Passagezaal plaats. 

Geschiedenis

In 2012 vond de eerste editie van het Singer-songwriter Festival plaats, de line up bestond uit Fabiana Dammers, Mr. a balladeer, Tangarine, Vonder & Bloom en Tangarine & Friends. Twee jaar later werd er een vervolg aan het festival gegeven met Lotte Scherjon, June Noa, Tangarine en Tim Knol. 
In 2015 stonden Max Meser, Elske DeWall, Marien Dorleijn, Douwe Bob en Inge van Calkar op het affiche. Op editie IV in 2016 speelden Anna Rune, Stevie Ann, Jodymoon, Michael Prins en Daniel Cane & the Rebellion op het festival. Bertolf, Vonder & Bloom, Emil Landman en Ruud Fieten stonden op de vijfde editie in 2017. 

Editie VI - 17 februari 2018

Voor de zesde editie maakten Yorick van Norden, Tangarine, Tim Knol en Jasper Schalks met zijn band hun opwachting. 

Geniet hier nog even na met de Aftermovie!

In 2015 debuteerde Yorick van Norden als soloartiest op Excelsior Recordings met zijn alom geprezen Happy Hunting Ground. Kort daarna werd hij uitgeroepen tot NPO Radio 2 Talent. Het resulteerde in een geslaagde clubtour, Yorick mocht openen voor Neil Young in de Ziggo Dome en trad op als muzikaal leider en zanger/gitarist bij twee succesvolle theatertours over The Beach Boys en The Summer of Love. Hierbij werkte hij onder meer samen met Leo Blokhuis, Tim Knol, Pablo van de Poel, Janne Schra en Ruben Hein. Yorick wordt ook regelmatig uitgenodigd als popmuziekkenner bij diverse radio- en televisieprogramma’s. 

Tim Knol kwam met zijn nieuwe album Cut The Wire op zak naar Hoogeveen. De turbulente jaren na zijn doorbraak met optredens op grote podia, festivals en ontmoetingen met zijn helden, liggen alweer zeven jaar achter hem. De 28-jarige singer-songwriter nam zijn vierde plaat op in zijn eigen studio en kon hierdoor alle tijd nemen voor de liedjes. Hij kreeg onder meer hulp van Anne Soldaat, Tangarine en Douwe Bob, omdat hij het fijn vindt om de liedjes samen met anderen af te maken. Het resultaat zijn dertien prachtige liedjes, met elk hun eigen vorm, ontstaansgeschiedenis en betekenis. Met zijn garagepop-band The Miseries leerde hij dat met ongedwongen spelplezier zijn creatieve remmingen verdwenen. De punk-energie is op Cut The Wire niet direct hoorbaar, maar Tim geeft zijn nieuwe arrangementen wel een vergelijkbaar speels en eigenwijs karakter. Hoogeveen maakte op 17 februari kennis met Tims nieuwe werk in de ongedwongen, intieme sfeer van het Singer-songwriter Festival.

Twee stemmen, twee gitaren, twee broers. Tweeling Arnout en Sander Brinks vormen het eigenzinnige duo Tangarine. In 2013 braken ze landelijk door met het veelgeprezen, introspectieve album Seek & Sigh. Al snel volgden vele optredens in clubs, op festivals en werden ze huisband van DWDD. Voor hun in 2016 verschenen album There and Back maakten de broers een roadtrip door de Verenigde Staten. Ze namen het album op in de studio van de roemrijke rootsband Calexico in Tuscon, Arizona. Calexico-voormannen John Convertino en Joey Burns vormen de ritmesectie op de plaat. Drummer John zei: “Certain people decide to be songwriters, but these guys just have to write songs”. Ook Joey roemt de broers: “They are very talented as songwriters, singers and performers”. De Tamboer mocht Tangarine al eerder ontvangen op het Singer-songwriter Festival en met hun theatertournee. Op 17 februari speelden ze een duoset. 

Sinds Jasper Schalks op zijn vijftiende een cd van Bob Dylan kocht, heeft stokoude folk en melancholische americana hem nooit meer losgelaten. Hij ging vol inspiratie zelf aan de slag. Niet met de pretentie origineel of vernieuwend te zijn, maar om krachtige en mooie nummers te schrijven. Americana in zijn puurste vorm, vergelijkbaar met Neil Youngs Harvest of Ryan Adams Heartbreaker. In 2014 won hij de Lakeside Stories Singer-songwritercontest in Hoorn en de Cool en Kompleks Singer-songwritercontest in Heerhugowaard. In 2016 behaalde hij de finale van de Amsterdamse popsongcompetitie Mooie Noten en speelde hij maar liefst 26 optredens tijdens de Popronde. Inmiddels heeft hij een band om zich heen verzamelt, met Leif de Leeuw op mandoline en pedal-steel, Mirte de Graff op viool en Madelief van Vlijmen op contrabas.

Gerelateerde artiesten


Deel via