De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Dubh Linn speelt ieder jaar op het Irish Festival in De Tamboer.
Secret Sessions met Dubh Linn tijdens het Irish Festival 2019.
De Forumfoyer is tijdens het Irish Festival ingericht als Pubstreet.
  • festival

Irish Festival - Geschiedenis

Opgericht
2008
Edities
2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2022, 2023
Line up
The Dublin Legends, West of Eden e.a.

Irish Festival in De Tamboer

Op het Irish Festival waan jij je voor even in de Ierse pub: gezellige, dansbare en vrolijke Ierse muziek, prachtige traditionele jigs & reels. En dat alles natuurlijk onder het genot van een heerlijke Guinness of Murphy's Red. De Tamboer biedt een interessante mix van traditionele, bekende meezingers en frisse, nieuwe Ierse acts, de toppers van de toekomst. Hét perfecte avondje uit samen met je vrienden, cheers!

Irish Festival 2023

Het was zaterdag 30 september alweer tijd voor de veertiende editie van dit gezellige festival. Een avond waarop het draait om prachtige muziek, heerlijke meezingers, lekkere biertjes en vooral heel veel gezelligheid.

Whiskey In The Jar, The Wild Rover, The Rocky Road To Dublin... Je hoorde ze allemaal voorbij komen! Hoe kan het ook anders, met Dublin Legends op het programma. Sean Cannon, Gerry O’Connor, Paul Watchorn en Shay Kavanagh zijn ware legends uit de Ierse folkmuziek. Sean was één van de originele Dubliners, al decennia lang internationaal een begrip.

De Zweedse Jenny en Martin Schaub werden tijdens hun reis naar Dublin verliefd op Keltische volksmuziek. Daarom richtten ze in 1995 de folkrockband West of Eden op. De band stond al meerdere malen voor een enthousiast Tamboerpubliek en komt nu naar het Irish Festival. 

Naast deze twee bands stonden ook Boxing Banjo, Dubh Linn, Clachán, Mega_TRAD, SuperCéilí en Easy & Free te shinen in De Tamboer.

Geschiedenis van het Irish Festival in De Tamboer

Het Irish Festival is al jarenlang een begrip in De Tamboer en in Hoogeveen. Programmeur Rudie Reinders is sinds de oprichting in 2008 altijd bij het festival betrokken geweest. Na al die jaren heeft hij een stevig netwerk in de Ierse folkmuziek opgebouwd. Regelmatig bezoekt hij het Dublin Trad Fest en andere evenementen, om de beste Ierse bands te ontdekken. Om ze vervolgens natuurlijk te strikken voor een optreden in Hoogeveen. 

De Tamboer biedt met het Irish Festival ook een podium voor talentontwikkeling. Zo zag Rudie Reinders regelmatig bands groeien van een klein podium naar het hoofdpodium in DeT amboer. Zo werden The Kilkennys al vanaf hun eerste optreden met veel enthousiasme ontvangen in Hoogeveen. Onder meer doordat Rudie hen meerdere malen een podiumplek bood, wist de band een grote schare fans in Nederland op te bouwen. Inmiddels is de groep wereldwijd succesvol. 

Het Irish Festival begon onder de naam Irish Folk Festival. Gaandeweg werd dit veranderd naar het Irish Festival. Hoewel de nadruk in het programma nog altijd op Ierse folkmuziek ligt, biedt dit ook de ruimte voor Ierse dans, eten en drinken in de programmering. 

In de loop der jaren stonden er vele bands op het festival. Programmeur Rudie is trots op het feit dat hij the Dublin Legends naar De Tamboer wist te halen voor het Irish Festival. Dat lukt in 2013 en in 2023 maken ze opnieuw hun opwachting. Een greep uit de vele bands die op het Irish Festival in De Tamboer hebben gespeeld: The Kilkennys, Drops of Green, The Whistlin' Donkeys, Sharon Shannon, Abbey Folk, Rapalje. En natuurlijk de publieksfavorieten, die onofficieel uitgroeiden tot huisbands: Dubh Linn en Keltic Kats. 

Anderen bekeken ook

Singer-songwriter Festival - Geschiedenis

U!TdagenD Hoogeveen - Start cultureel seizoen

Bluesfestival Hoogeveen - Geschiedenis

TamboerPop - Geschiedenis