Dubh Linn speelt ieder jaar op het Irish Festival in De Tamboer.
Secret Sessions met Dubh Linn tijdens het Irish Festival 2019.
De Forumfoyer is tijdens het Irish Festival ingericht als Pubstreet.
  • festival

Irish Festival - Geschiedenis

Opgericht
2008
Edities
2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
Line up
2019: Abbeyfolk, Dubh Linn, Keltic Kats en meer!

Irish Festival in De Tamboer

Op het Irish Festival waan jij je voor even in de Ierse pub: gezellige, dansbare en vrolijke Ierse muziek, prachtige traditionele jigs & reels. En dat alles natuurlijk onder het genot van een heerlijke Guinness of Murphy's Red. De Tamboer biedt een interessante mix van traditionele, bekende meezingers en frisse, nieuwe Ierse acts, de toppers van de toekomst. Hét perfecte avondje uit samen met je vrienden, cheers!

Irish Festival - Editie XII

Zaterdag 28 september 2019 vond de twaalfde editie van het Irish Festival plaats. Voor het eerst stonden Coscán, Susan O’Neill en Sharon Shannon met Alan Connor in Hoogeveen! Natuurlijk waren ook Declan, Sean en Paddy van Dubh Linn en ook Keltic Kats van de partij. Abbeyfolk was terug van weggeweest: deze rasechte Ierse muzikanten uit het hart van Ierland speelden een fantastisch optreden vol passie en energie. En vanuit Nederland zorgde Rapalje voor een geweldig feest, als afsluitende act in de foyer. 

Secret Sessions

Nieuw op deze twaalfde editie waren de Secret Sessions: in een kleine ruimte en in een heel intiem gezelschap kon er worden genoten van een verrassingsoptreden. Wie er kwam spelen werd pas bekend wanneer het kleine publiek al plaats had genomen. Er waren Secret Sessions van Dubh Linn, Keltic Kats, Coscán, Colonials met Gerry Doyle en een gezamenlijk optreden van Sharon Shannon en Susan O'Neill.

Coscán

De vier mannen van Coscán uit Slane spelen Ierse traditionals. Ze brachten al drie eigen albums uit, met liedjes over oude plaatsen en historische verhalen uit de counties Louth & Meath. Van songs over het aanbidden van de zon op plaatsen als Newgrange tot liedjes over Millmount in Drogheda en Mornington. De mannen treden al 21 jaar op en breiden hun fans wereldwijd steeds meer uit. Ze waren in 2019 voor het eerst te zien in De Tamboer.

Susan O’Neill

Multi-instrumentaliste Susan O’Neill uit Waterford begon al op jonge leeftijd met het schrijven van liedjes. Zo speelt ze onder andere gitaar, harmonica en trompet. Ze heeft ze ook nog eens een prachtige stem en weet haar weg wel in de studio. Met de bands King Kong Company en Propeller Palms trad ze al veel op als achtergrondzangeres, maar in 2016 bracht ze haar debuutalbum Found Myself Lost uit. Een “bluesy debuut”, aldus Hotpress, waarop haar stem doet denken aan Amy Winehouse, Janis Joplin en Adele. Als invloeden noemt ze verschillende genres en artiesten, zoals KT Tunstall, Stevie Nicks, Norah Jones, Simon & Garfunkel en Ierse folk legendes. Tijdens haar optreden in Hoogeveen wist ze een connectie te leggen met het publiek, via haar muziek. 

Sharon Shannon & Alan Connor

Ze stond al jaren op het verlanglijstje van onze programmeurs, en eindelijk was het zover: Sharon Shannon kwam naar De Tamboer! Ze heeft letterlijk muziek aan haar vingertoppen kleven. Met haar wereldwijd legendarische status als accordeonspeelster heeft ze het instrument ook in eigen land weer ‘cool’ gemaakt. Ze hoort niet alleen thuis in de traditionele Ierse muziek, maar werkte ook samen met hip-hop, cajun, country, klassiek en rap-artiesten. Ze tourde onder meer met Bono, Sinead O’Connor, Jackson Browne, Steve Earle, Willie Nelson, The Waterboys, Alison Krauss en Shane MacGowan. Een duidelijk resultaat van haar veelzijdigheid en talent. Met meerdere multi-platina en nummer één albums, singles en DVDs, muziek in diverse films en tv-programma’s, en optredens voor diverse presidenten (o.a. Clinton en Obama), werd ze ook nog eens de jongste ontvanger van de Meteor Lifetime Achievement Award voor haar werk.
Sharon Shannon kwam samen met Alan Connor naar Hoogeveen: de multi-instrumentalist die al wereldwijd tourde met artiesten als Imelda May, Shane MacGowan, Mary Black, Steve Earle, Finbar Furey en vele anderen. De liedjes uit Sharons carrière worden door hem aangevuld met ingenieuze live loops van zijn piano, mandoline en gitaar. De muzikale vonken slaan over tussen het duo wanneer hun gezamenlijke energie wordt vermengd tot een krachtige sound.

Rapalje

Stilzitten is moeilijk bij Rapalje. De mannen sloten het festival af met een heerlijk feestje, vol stampende jigs & reels, gevoelige ballades en een vleugje heavy metal. Gewapend met niets dan hun instrumenten en stem speelde Rapalje in de foyer. Er werd dan ook flink gedanst.

Irish Festival in 2020

Het Irish Festival ging in 2020 helaas niet door vanwege het coronavirus. Hopelijk kunnen we in september 2021 weer samen genieten van Ierse muziek tijdens een nieuwe editie.

Anderen bekeken ook

TamboerPop - Geschiedenis

Bluesfestival Hoogeveen - Geschiedenis

U!TdagenD Hoogeveen - Start cultureel seizoen

Singer-songwriter Festival - Geschiedenis