Bluesfestival 2019 in de Forumfoyer
Dana Fuchs op Bluesfestival 2018 in De Tamboer
Laurence Jones Band op Bluesfestival 2019
De Tamboer kan niet zonder haar vele partners, zoals Gemeente Hoogeveen De Wolden en Provincie Drenthe, maar ook de culturele instellingen van Hoogeveen: Bibliotheek Verhalenwerf, Scala Centrum voor de Kunsten.
  • blues
  • festival

Bluesfestival Hoogeveen - Geschiedenis

Opgericht
2005
Edities
2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019
Line up
2019: Laurence Jones, Too Slim and the Taildraggers, Boo Boo Davis, Julian Sas, Bintangs en The Hoochies

Bluesfestival Hoogeveen trekt al jaren bezoekers uit heel Nederland met een verrassende mix van binnen- en buitenlandse topacts. In de bijzondere sfeer van het theater geniet je van grote, bekende bluesartiesten, maar ontdek je ook de nieuwe rasartiesten van de toekomst. 

Bluesfestival Hoogeveen in De Tamboer

Bluesfestival 2022

In 2022 waren er maar liefst twee Bluesfestivals in De Tamboer: een editie in mei en een editie in november. Traditioneel gezien is november dé bluesmaand in Hoogeveen. De zestiende editie op 19 november 2022 vraagt om een super line-up. De eerste bands zijn bevestigd: Erwin Java's Travel Party ft. Sean Webster, Barrelhouse, The Dibs en Little Steve & the Big Beat. More bands to come!

Line up 2019

Op zaterdag 16 november 2019 vond alweer de veertiende editie van het Bluesfestival Hoogeveen plaats, een fantastische en uitverkochte avond! Met geweldige bluesartiesten van eigen bodem, UK en USA: Laurence Jones (UK), Too Slim and the Taildraggers (USA), Boo Boo Davis (USA), Julian Sas (NL), Bintangs (NL) en The Hoochies (NL), Guy Davis (USA), Boogie Beasts (BE), Doghouse Sam & His Magnatones (BE) en Erwin Java & band (NL) ft. Di Reed (USA).

Grootmeester Walter Trout noemde hem een “genie” en een “kruising tussen Eric Clapton en Buddy Guy”. De 27-jarige Laurence Jones begon op zijn zeventiende zijn eigen bluesband, won in 2014, 2015 én 2016 de Young Artist of the Year-award op de British Blues Awards en werd gekozen tot Best European Guitarist in de European Music Awards. Hij was zo’n typische tiener die door de bluesmedia, bluesfans en gitaarhelden geprezen als “iemand die je absoluut niet mag missen”. Hij wordt vaak gezien als de “toekomst van de blues”. Allemaal niet de minste complimenten om in je zak te kunnen steken. En daarom vonden we het hoog tijd dat Laurence kennismaakte met Hoogeveen én andersom.  
Het Amerikaanse fenomeen Boo Boo Davis is één van de overleverden die nog behoort tot de laatste generatie van muzikanten die hun muziek nog baseren op het harde leven in de Mississippi Delta. Samen met zijn twee muzikanten speelde hij al op bijna alle grote Europese jazz en bluespodia.
Tim ‘Too Slim’ Langford is een meester in slide gitaarspel, een fantastische performer en componist. Al sinds de jaren ’80 is hij met zijn trio Too Slim and the Taildraggers actief in de bluesrock. Het trio speelde een topshow in Hoogeveen met strak drukwerk, mooie basloopjes en vlammende gitaarsolo’s.
Julian Sas beweegt zich al bijna 25 jaar lang op geheel eigenzinnige wijze door het muzieklandschap. Het rock-‘n-roll ethos zit diep geworteld in de ziel van de band: eerlijke muziek vanuit hart, ziel en hard werken. Het nieuwe album Stand Your Ground is een nieuw hoofdstuk in het indrukwekkende oeuvre van deze blues rockers. 
De spil van The Hoochies wordt gevormd door bluesmannen, die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend in verschillende bands: Richard Koster op zang en harmonica en Roelof Meijeringh op gitaar. Ze worden bijgestaan door Lut Luttik op bas en Chiel ten Vaarwerk op drums. Op het menu? Vette blues, overtuigende Chicago-stijl bluesharp, no nonsens rauwe blues en boogie in de traditie van Little Walter, the Red Devils en Sean Costello. 

Geschiedenis van het Bluesfestival in Hoogeveen

Nadat er drie jaar lang geen Bluesnacht was georganiseerd in De Tamboer, vonden technici Ab Meester, Geert Benjamins en Rudie Reinders van De Tamboer het tijd voor een nieuwe opzet: het Bluesfestival! In het verleden vond de Bluesnacht in één zaal plaats, maar nu werd het een echt festival met bands die tegelijkertijd in meerdere zalen speelden. "We organiseren het Bluesfestival omdat we vinden dat een dergelijk festival in De Tamboer thuishoort. En natuurlijk omdat we van blues houden! Blues roept een bepaald gevoel op, als dat je eenmaal te pakken heeft laat het je niet meer los. We zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de Bluesavonden, maar nu zijn we zelf de initiatiefnemers. Dat is erg leuk!"

Op het eerste affiche stonden The Julian Sas Band, Bas de Haan, Last Call, Lefthand Freddy & the Aces, Phil James and the Flames en de Greyhound Bluesband. Deze laatste zou in de daarop volgende jaren een vaste waarde op het festival worden, waarbij de band telkens andere - veelal buitenlandse - solisten begeleidde.  
Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en vierde De Tamboer het tienjarig jubileum van het festival al met een tweedaagse editie in 2014. Tijdens de elf edities wist De Tamboer diverse grote buitenlandse bluesartiesten naar Hoogeveen te halen, zoals Eric Sardinas, Eddy Clearwater, Tail Dragger, Ronnie Baker Brooks en Walter Trout. Maar ook vanuit Nederland kwamen bluesacts als Barrelhouse, Jan Akkerman, The Veldman Brothers en Robbert Fossen met veel succes naar het festival. De combinatie van grote publiekstrekkers met nieuwe, opkomende acts zorgt ieder jaar weer voor een tevreden publiek. 

Anderen bekeken ook

Irish Festival - Geschiedenis

TamboerPop - Geschiedenis

Johan Derksen - Biografie

U!TdagenD Hoogeveen - Geschiedenis