Kensington speelde in 2015 op TamboerPop
The Kik speelde op TamboerPop 2017
The Deaf speelde op een uitverkocht TamboerPop 2015
  • festival
  • pop
  • rock

TamboerPop - Geschiedenis

Opgericht
2015
Edities
2015 en 2017
Line up
o.a. Kensington, The Deaf, The Kik, Thijs Boontjes Dans- en Showorkest

Theater De Tamboer presenteert op TamboerPop de meest belovende en hotste bands van Nederlandse bodem. De combinatie van gevestigde namen, opkomende top-artiesten en nieuwe regionale talenten beloven iedere editie een interessant affiche. Er wordt gebruikt gemaakt van diverse podia binnen het theater, zoals de Tamboerzaal, de Forumfoyer, de Parkfoyer en het Café.

Geschiedenis

Op zaterdag 4 april 2015 vond de eerste editie van TamboerPop plaats, het festival was met 1500 bezoekers uitverkocht. De line up bestond uit Kensington, The Deaf, Dudettes, Orange Skyline, Palio Superspeed Donkey, Those Attic Sounds, Swnami en Toycar Taxi. 

Editie II

Op zaterdag 18 februari 2017 vond de tweede editie van het indoor popfestival plaats. Samen met 3voor12Drenthe heeft De Tamboer weer een interessante line up weten samen te stellen. Op het affiche stonden: The Kik, The Brahms, The Great Communicators, Canshaker Pi, 45ACIDBABIES, Thijs Boontjes Dans- & Showorkest, Musest, Sterrenwacht en Joost Dijkema. 

Lineup 

Neerlands bietband The Kik is geen onbekende. Dave von Raven, Marcel Groenewegen, Ries Doms, Arjan Spies en Paul Zoontjens vormden The Kik na het uiteenvallen van andere bands en laten zich inspireren door muzikale helden uit de jaren ’60. In het voorjaar van 2011 maken ze met hun debuutsingle My Eyes Are Still Dry veel indruk bij DWDD, waar ze later ook huisband zullen worden. Met het debuutalbum Springlevend weet The Kik zich te profileren als Nederlandse beatband, met veel aanstekelijke liedjes zoals Simone en Springlevend. In 2014 brengt de band haar tweede album 2 uit, met allemaal zelfgeschreven nummers. Wanneer The Kik bij Giel op de 3FM Speelplaats het nummer In Your Arms van Chef Special vertaalt tot Schuilen Bij Jou, gaat het nummer viral en verkrijgt het een vaste plaats in de setlist. 

Nederlandstalige rock’n’roll met thema’s als seks en drank, daarmee klink je al snel als een kruising tussen Herman Brood en André Hazes. Maar met de humor, flair en het muzikale vakmanschap van Thijs Boontjes Dans- en Showorkest is dat nog niet eerder gedaan. Hoewel de bandnaam en liedteksten vol humor zitten, hoort de aandachtige luisteraar liefdesliedjes met een knipoog en een traan van een serieuze muzikant. Thijs Boontjes speelde tot 2009 in de band van Anouk, was lid van de band King Jack en heeft nu met zijn Dans- en Showorkest al twee EPs uitgebracht. De band werkt na een succesvolle show op Noorderslag 2016 en Popronde aan het debuutalbum. 

De Amsterdamse garagerockers van Canshaker Pi razen als een storm door Nederland. Eigenwijs, op volle kracht en genadeloos! Misschien heb je de band afgelopen jaar al op een festival zien spelen, na het succesvolle optreden op Noorderslag 2015. Ook voor 2016 zijn de Amsterdammers weer uitgenodigd in Groningen. Cultheld Stephen Malkmus van Pavement tekende voor de productie van hun eerste EP, afgelopen november verscheen hun debuutalbum al. Wie op de eerste editie van TamboerPop verrast werd door Palio Superspeed Donkey, mag dit niet missen. Twee leden zijn overgestapt naar Canshaker Pi. Dat betekent catchy riffjes, scheurende gitaren en energie die van het podium spat.

Vanuit Utrecht komt garage elektropunk van 45ACIDBABIES. De band ontstond op de Herman Brood Academie en in 2016 wisten ze de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland binnen te slepen, waar ze door de jury werden omschreven als “energiek, brutaal, origineel met een goede podiumpresentatie”. Ook op de Popronde maakte de jonge band veel indruk, wat hun een plaats op Noorderslag 2016 opleverde. Rauwe, aanstekelijke grooves, waarmee de rellende 45ACIDBABIES de tent verbouwen.

Het gaat hard met The Brahms. In 2014 winnen David, Thomas, Martin en Tobias de Utrechtse Popprijs. De jongens hebben hun band gevormd op de Herman Brood Academie. In 2015 roept 3FM ze na het verschijnen van de single Golden uit tot Serious Talent. Hun aanstekelijke, springerige pop en dansbare indiemuziek levert ze spots op festivals als De Beschaving, Appelpop en de Popronde op, waar ze één van de meest geboekte bands zijn. Met de SENA Performer’s Award op zak en de single Homerun in de charts zijn ze helemaal niet meer van de radio af te krijgen. In 2016 verscheen de EP Belise, met daarop nog meer melodische en meeslepende songs. Dansen maar.

Een fijne rondrit langs de kust met de wind in je haren. Zo voelt de Haags-Amsterdamse indierock-formatie The Great Communicators. Je kent ze misschien al van hun single Zoetrope, die onder de reclame van een zorgverzekeraar te horen was. Met heerlijke samenzang, opzwepende melodieën en veel oog voor details schrijft de band rondom Arend Dijkstra en Gaia Slotboom frisse, melodieuze indierocksongs met catchy hooks en refreintjes.  En ook op het podium spat de speelse energie en het enthousiasme er vanaf. Popronde-organisator Mischa van den Ouweland noemde de band dan ook niet voor niets “de beste act van 2014”. In september 2017 stond de release van debuutalbum Lucky Horse gepland.

Het wereldberoemde rocktrio Muse staat bekend om haar ongeëvenaarde muzikale synergie en live performance. Vind daar maar eens een goede tribute-band van. Nou, die hebben we gevonden! De Nederlandse tribute-band Musest speelt al sinds 2007 bijna het hele repertoire van de Britse band. Met enorm veel passie, technische perfectie en heerlijke live-energie is dit een tribute die je niet mag missen. De vele optredens in binnen- en buitenland, recensies die er niet om liegen en meer dan 500.000 Youtube hits bewijzen dat Musest de ultieme Muse-tribute is. 

De viermansformatie Sterrenwacht uit Meppel speelt Nederlandstalige pop, rock en reggae muziek en geeft daar een eigentijdse draai aan. De groep is begonnen in 2014 en bestaat uit William Mank op piano en zang, Remon de Boer op bas, Tim Kalf op drums en Ron Peerik op gitaar. In december speelden de mannen in het Glazen Huis van Emmen voor 3FM Serious Request.

Gitaarvirtuoos Joost Dijkema uit Groningen is één van de weinige jonge fingerpick-gitaristen uit Nederland. De gitarist groeide in korte tijd uit van zoldermuzikant tot betoveraar van zalen als De Oosterpoort. Hij haalt zijn inspiratie uit artiesten als Michael Chapman, Leo Kottke en Townes van Zandt. Bezwerende en verbluffende akoestische instrumentele gitaarnummers wisselt hij af met prachtige liedjes met zijn warme vocalen. In december 2016 presenteerde Joost zijn debuutalbum Sacred Revelations in Vera.

Anderen bekeken ook

Jeangu Macrooy - Biografie

CulTinair Hoogeveen - Geschiedenis

Bluesfestival Hoogeveen - Geschiedenis

Tim Knol - Biografie