In theaterseizoen 2018-2019 was Ellen ten Damme te zien in De Tamboer met haar voorstelling Casablanca
  • muziek
  • show

Ellen ten Damme - Biografie

Naam
Ellen ten Damme
Geboortedatum
7 oktober 1967
Geboorteplaats
Warnsveld
Opleiding
Kleinkunstacademie

Ellen ten Damme in De Tamboer

Ellen ten Damme kwam op vrijdag 8 december 2023 naar De Tamboer met haar voorstelling Barock. 

Barock

Theatrale uitbundigheid werd in de 17e en 18e eeuw gevierd door wie het zich kon permitteren. In Barock houdt Ellen hof en droomt ze weg in frivole vergankelijkheid. Ze gaat daarvoor verder dan ooit terug in de tijd.

Iedereen weet zich het middelpunt van zijn eigen entourage, als een rockster in Versailles. Op sociale media blinkt klatergoud, de schone schijn is oogverblindend. Maar achter de façade observeert de troubadour de crinoline van de keizerin en leidt de dans alsof de morgen nooit komt.

Ellen nodigt je samen met haar achtkoppige band the Magpie Orchestra uit om toe te treden tot haar hofhouding, tijdens dit meertalige bal demasqué vol verrassende, herkenbare songs. Waar de scabreuze excessen net zo opzwepend zijn als de schaduwzijdes meeslepend.

Casablance

Ellen ten Damme stond op 22 november 2019 in naar De Tamboer met haar voorstelling Casablanca. Samen met haar band bracht ze een prachtige muzikale ode aan chansonniers en entertainers van de vorige eeuw, overgoten met een vleugje mystiek vanuit de oude culturen. Met prachtige muziek van onder meer Charles Aznavour, Francoise Hardy, Edit Piaf, maar ook Natacha Atlas, Fairuz, Indila, Rammstein en Josephine Baker. Francais met een vleugje Arabique, laat dat maar aan Ellen over!

Paris-Berlin

In oktober 2017 kwam Ellen ten Damme met haar show Paris-Berlin naar De Tamboer. Ze ging van Parijs naar Berlijn, via Hoogeveen en weer terug. Kriskras door het knarsende en piepende Europa zei Ellen ten Damme: "Chantez! Dansez! Maintenant!", oftewel: "Zing! Dans! Nu!"

Ze speelde de geweldige muziek uit de jaren ‘20, waarin Parijs en Berlijn voorop liepen. Maar natuurlijk ook de muziek uit de jaren ‘40 en ‘50 en muziek van vandaag de dag. Denk aan de heerlijke nostalgie van Edith Piaf, Bertold Brecht en Kurt Weill, maar ook aan grootse artiesten als Yves Montand, Brigitte Bardot en Marlene Dietrich. Alleskunner Ellen ten Damme bracht met haar fantastische orkest een muzikale ode aan de chansonniers en topentertainers van de vorige eeuw. Dit keer deed ze dat voor het eerst ook Franstalig!

Samen met haar achtkoppige superband The Magpies raaste Ellen door een eeuw Europa heen. Zelf heeft ze in de halve eeuw dat ze hier al rondloopt al veel mogen meemaken, amoureuze avonturen of juist niet.

Biografie van Ellen ten Damme 

Ellen ten Damme groeide op in Drenthe, in het dorp Roden. Toen ze jong was, was ze veel met sport en muziek bezig. Ze turnde op hoog niveau, speelde viool en had haar eigen popband. 

Ze studeerde een paar jaar Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar deed daarna een vooropleiding op het conservatorium en studeerde uiteindelijk af aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ze is een veelzijdige artieste, want ze is zangeres, actrice, acrobate, danseres, muzikant, schrijfster en componiste. 

Toen Ellen twintig was kwam haar eerste single uit. Inmiddels heeft ze zeven albums uitgebracht. Drie daarvan staan vol met Engelstalige rockmuziek. In dit genre heeft ze in grote stadions gespeeld als vaste zangeres bij de Duitse rocker Udo Lindenberg. Ze zingt tegenwoordig vaak Nederlandstalig en in 2017/2018 ging ze voor het eerst langs de theaters met een show waarin ze onder andere ook Franse liedjes zong.

Ellen ten Damme speelde in enkele speelfilms als als De Kleine Blonde Dood, No trains no planes en De Tranen van Maria Marchita. Voor haar rol in de laatste film werd ze zelfs genomineerd voor een Gouden Kalf. Verder speelde ze een rol in de televisieserie Mijn vader is een detective.

Foto: Danny Ellinger

Anderen bekeken ook

Trijntje Oosterhuis - Biografie

Paul de Munnik - Biografie

Karin Bloemen - Biografie

Louise Korthals - Biografie