Paul de Munnik
  • muziek

Paul de Munnik - Biografie

Naam
Paul de Munnik
Geboortedatum
30 september 1970
Geboorteplaats
Dronten
Opleiding
Kleinkunstacademie Amsterdam
Awards
Pissuise-prijs
Website
pauldemunnik.nl

Biografie van Paul de Munnik 

Paul Frederik de Munnik is een Nederlands cabaretier, acteur en zanger en geboren op 30 september 1970 in Dronten. Hij is bekend als lid van het voormalig duAcda en De Munnik. Tijdens zijn jeugd zong de Munnik in het kerkkoor van zijn moeder en speelde hij in een new-ageband. Paul was de jeugdvriend van acteur Kees Boot en samen organiseerden zij de grote culturele avonden op hun middelbare school, Almere College. Paul de Munnik studeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam en maakte daar voor het eerst kennis met Thomas Acda. Hij zat op dat moment in hetzelfde gebouw op de Toneelschool. In 1993 studeerden zij samen af met een productie waarvoor ze de Pissuise-prijs kregen. Nadat ze afgestudeerd waren gingen ze beiden weer even hun eigen weg.

Nadat Paul de Munnik afgestudeerd was ging hij zelf lesgeven aan de Kleinkunstacademie. Hij speelde daarnaast rollen in de televisieseries Pleidooi, Help en Een Galerij. Ook werkte Paul de Munnik als explicateur in het Nederlandse Filmmuseum.

In 1995 kwamen Acda en De Munnik weer bij elkaar om samen een theatershow te maken. De theatershow kreeg de naam Zwerf’On en werd een groot succes. Naar aanleiding van de theatershow kregen ze veelvuldig het verzoek om de liedjes ook uit te brengen op cd.

In 2007 trok De Munnik samen met Kees Prins en JP den Tex met het liedjesprogramma Op weg naar huis langs de Nederlandse theaters. Daarnaast stelde hij het boek Ik heb een steen verlegd samen, met door hem bewonderde teksten van Bram Vermeulen.

In 2011 en 2012 toerde de Munnik langs de theaters met Maarten van Roozendaal met het programma Heimwee naar de hemel. In deze theatershow zingen ze nummers van overleden zangers.

Begin 2014 kondigen Acda en de Munnik aan te stoppen als theaterduo. Hierop volgde een uitgebreide afscheidstournee, getiteld NAAM. Eind maart 2015 speelde het duo de laatste voorstellingen in Koninklijk Theater Carré waarbij Paul en Thomas geëerd worden met een Koninklijke onderscheiding en de Andreaspenning van de stad Amsterdam.

In het voorjaar van 2016 ging Paul de Munnik op tournee in zeventien intieme kleine zalen met zijn eigen werk.

Anderen bekeken ook

Veldhuis & Kemper - Biografie

Daniël Lohues - Biografie

Paskal Jakobsen - Biografie

Bertolf Lentink - Biografie