Bertolf - Markuyl
  • muziek

Bertolf Lentink - Biografie

Naam
Bertolf Lentink
Geboortedatum
2 juli 1980
Geboorteplaats
Dronten
Opleiding
Gitaar aan het Conservatorium in Zwolle
Awards
Zilveren Harp; Serious Talent
Website
bertolf.nl

Bertolf Lentink in De Tamboer

Bertolf Lentink speelde op de vijfde editie van het Singer-songwriter Festival in 2017 in Theater De Tamboer. Hij deelde het affiche toen met Vonder & Bloom, Emil Landman en Ruud Fieten. 

Biografie van Bertolf Lentink

Bertolf Lentink is een Nederlandse singer-songwriter, multi-instrumentalist, producer en arrangeur. Bertolf is geboren op 2 juli 1980 te Dronten en studeerde gitaar aan het conservatorium in Zwolle. Hier richtte hij de band The Junes op waarvoor hij liedschrijver, zanger en gitarist was. The Junes maakten in 2006 vier liedjes voor de film Afblijven, de verfilming van het boek van Carry Slee. 

In 2007 kwam Bertolf bij de band van Ilse DeLange en hierin speelde hij gitaar, dobro, mandoline en zong hij mee in de backing vocals. Hij speelde met Ilse DeLange mee tijdens verschillende concerten op o.a. Pinkpop en in de Heineken Music Hall. In 2011 keerde hij nog een keer terug in de band van Ilse tijdens een concert in het Gelredome, dat later werd uitgebracht als Live in Gelredome.

In 2009 werd Lentink door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent. Zijn debuutalbum For Life die opgenomen werd in de ICP Studio's in Brussel, kwam uit in februari 2009. Lentink coproduceerde dit album en speelde bijna alle instrumenten zelf in. De eerste single van dit album genaamd Another Day, bereikte in de Single Top 100 de 10de plaats en in de Nederlandse Top 40 de 11de positie. In week twee van 2009 werd de single uitgeroepen tot 3FM Megahit.

In maart 2010 kreeg Bertolf Lentink een Zilveren Harp uitgereikt en in april dat jaar verscheen zijn tweede album Snakes & Ladders. Voor dat album werd hij genomineerd voor de Edison.

In 2012 verscheen zijn derde soloalbum Bertolf. Van januari tot en met mei 2013 toerde Lentink met Kasper van Kooten langs de theaters met hun programma Harde Noten. Voor het najaar van 2013 keerde Lentink terug met tributeband Her Majesty voor Back to Abbey Road, And What If The Beatles Had Stayed Together, een voorstelling over het gelijknamige Beatlesalbum uit 1971.

In september 2015 kwam Bertolf’s vierde soloalbum First & Then uit. Oktober 2016 ging zijn eerste solo theaterprogramma Bloedlijn in première en op 25 januari 2019 verscheen zijn vijfde soloalbum Big Shadows of Small Things bij Excelsior Recordings.

Naast het schrijven van zijn eigen werken, schrijft Bertolf ook voor anderen en met anderen. Hij schreef bijvoorbeeld de single Other side of me voor Roel van Velzen en Won't you let me have my way with you met Miss Montreal. Bertolf Lentink was ook betrokken bij Lorrainville en deed hij studiowerk voor onder andere Henny Vrienten, Niels Geusebroek, Freek de Jonge en Rob Dekay.

Anderen bekeken ook

Niels Geusebroek - Biografie

Paul de Munnik - Biografie

Daniël Lohues - Biografie

Veldhuis & Kemper - Biografie