In De Tamboer werd Kerst gevierd met De Kast
  • muziek

De Kast - Biografie

Naam
De Kast
Leden
Syb van der Ploeg, Peter van der Ploeg, Kees Bode, Sytse Broersma, Nico Outhuijse
Awards
De Friese Popprijs; Edison; Erepenning gemeente Dantumadeel; Gouden Harp
Website
dekast.nl

De Kast in De Tamboer

De band rondom Syb van der Ploeg, De Kast, komt regelmatig naar De Tamboer met theaterconcerten. Op 9 december 2022 kwam de band met een jubileumconcert naar Hoogeveen: 30 jaar De Kast!

Kerst met De Kast

Op 21 december 2017 was de kerstvoorstelling Kerst met De Kast te zien in De Tamboer. De bekendste popband van het Noorden presenteerde een mooi muziekprogramma voor de hele familie, dat warmte bracht in de steeds korter wordende dagen naar Kerst. Ook deze keer kwamen er weer special guests mee. Een jaar eerder was dat Iris Kroes met haar harp, en deze samenwerking beviel zo goed, dat ze in 2017 weer meeging op tour. Daarnaast maakte de talentvolle singer-songwriter Jason Staal zin opwachting in de show.
De Kast selecteerde speciaal voor dit programma allerlei kerstsongs, soms traditioneel en dan weer in een De Kast-jasje. Maar natuurlijk speelden ze ook de mooiste hits van De Kast zelf. 

25 jaar De Kast!

Op 28 november 2015 kwam De Kast met een jubileumshow naar Hoogeveen. In deze jubileumvoorstelling keerde De Kast terug naar zijn oude liefde: het theater. Daar komen de intieme ‘recht uit het hart’-nummers toch het best uit de verf. De Friese popgroep rond boegbeeld Syb van der Ploeg speelde tijdens deze tournee in de originele bezetting. Er waren de grote top 10-hits, maar ook songs van artiesten met wie De Kast heeft opgetreden, zoals Paul de Leeuw, Liesbeth List, Acda en de Munnik, Het Goede Doel en Venice.

Biografie De Kast

In 1985 richtten Peter van der Ploeg, Syb van der Ploeg, Kees Bode en Dick Visser de Engelstalige band Wish To Escape op. Twee jaar later kwam Sytse Broersma bij de band en twee jaar daarna brachten ze hun eerste cd uit.

In 1992 ging de groep Nederlandstalige nummers zingen en veranderde de bandnaam in De Kast. Een jaar later verscheen hun eerste Nederlandstalige cd. Ze gaan zich dan echt op een carrière in de muziek richten. Wel werd Dick Visser vervangen door Nico Outhuijse, omdat Dick niet kon wennen aan de nieuwe muziekstijl.

In 1996 scoorden ze hun eerste hit met Een teken van leven, en het nummer Raak kwam zelfs in de top 10 van de Mega Top 50 te staan.

Aanvankelijk is De Kast vooral erg populair in Friesland, maar met het nummer In nije dei worden ze bekend in heel Nederland. Het werd de eerste Friestalige hit in de Nederlandse hitlijsten en stond op de tweede plaats in de Nederlandse Top 40.

In 1999 speelde De Kast in Ahoy in Rotterdam. En in 2000 speelden ze drie keer in een uitverkocht GelreDome in Arnhem. Daar werden gastoptredens gegeven door Henk Westbroek, Henk Temming, City to City, Han van Eijk, Kayak en Marco Borsato.

In 2003 keerde De Kast terug met Jan Tekstra als nieuwe zanger en Fokke de Jong als nieuwe drummer. Ze noemen zich De Nije Kast, maar groot succes blijft uit en in 2004 besloten ze om ermee te stoppen. 

In 2006 hield De Kast een reünieconcert met de originele bezetting tijdens de Fryske Music Night. Vanwege het succes besloten ze om weer af en toe te gaan optreden. 

In oktober 2009 bracht De Kast voor het eerst in zes jaar weer een single uit. Dit was het nummer De hel foarby, titelsong van de film De hel van '63. Hiermee zijn ze ook weer op televisie te zien. In 2015 bracht De Kast naar aanleiding van het 25-jarig jubileum een dubbelalbum uit: Op de planken

 

Anderen bekeken ook

Handsome Poets - Biografie

Maurice Mulderij - Biografie

De Dijk - Biografie

VanVelzen - Biografie