Pianiste en componiste Iris Hond vertelt samen met haar band verhalen van mensen met een uitzonderlijke thuissituatie. Via muzikale brieven laat ze zien dat iedereen op zoek is naar geborgenheid, een veilig thuis.
  • klassiek
  • muziek

Iris Hond - Biografie

Naam
Iris Hond
Geboortedatum
1987
Geboorteplaats
Harderwijk
Opleiding
Conservatorium Zwolle
Awards
1e prijs Theo van der Pas Pianoconcours; 2e prijs en publieksprijs Steinway Concours; Publieksprijs Grachtenfestival Conservatorium Concours
Website
irishond.nl

Iris Hond in De Tamboer

Op vrijdag 22 januari 2021 zou Iris Hond in De Tamboer staan met haar nieuwe solo-voorstelling Home. Helaas is deze voorstelling wegens de maatregelen rondom het coronavirus geannuleerd. 

Bewogen

In december 2018 stond Iris Hond met een intiem theaterconcert in De Tamboer. Het was een boeiende en ontroerende vertelling over het leven van een opmerkelijke vrouw. Iris put kracht, hoop en liefde uit muziek en is begaan met het lot van minderbedeelden. Daarom speelt ze regelmatig voor zieken, psychiatrische patiënten, vluchtelingen, daklozen en gevangenen. Met haar bezielde spel haalt ze hen voor heel even uit het dagelijks leven.

Tijdens dit theaterconcert speelde ze naast eigen composities, ook stukken van Chopin en Rachmaninoff. Ze vertelde hiermee haar bewogen levensgeschiedenis.

Dear world

Op 8 december 2017 kwam Iris Hond met het Matangi Kwartet naar De Tamboer. voor haar tournee Dear World. “A great spirit revealed”, zo bejubelde niemand minder dan Leonard Cohen pianiste Iris Hond na het horen van haar album Dear World. Op dit album speelt en zingt de klassiek geschoolde pianist haar eigen composities. Ze is eigenzinnig en enorm getalenteerd. Met haar uitzonderlijke talenten laat ze in een wervelende show samen met het Matangi Kwartet horen dat Leonard Cohen geen woord teveel heeft gezegd.

De muziek van Iris is geproduceerd door de legendarische producer Patrick Leonard (Madonna, Elton John, Brian Ferry, Leonard Cohen) en balanceert op de scheidslijn tussen pop en klassiek. Ze laat ‘the best of both worlds’ op een geraffineerde manier samensmelten.

In Dear World geeft ze antwoord op de vraag: ‘Als de wereld mij zou kunnen horen, wat zou ik haar dan zeggen?’ “Ik ben de wereld brieven gaan schrijven”, zegt Iris. “Niet in woorden, maar in muziek. Brieven, gebaseerd op dingen die ik heb meegemaakt. Ieder stuk heeft een verhaal. Mijn muziek gaat over liefde en hoop. Iedereen zit op een bepaalde manier wel ergens mee. En muziek kan ons daarvan bevrijden.”

Biografie van Iris Hond

Als kind kreeg Iris Hond privé pianoles en later gaat ze naar het Conservatorium in Zwolle. Ze speelt tijdens haar studie in kroegen, voor publiek dat niet vaak naar een klassiek concert gaat. In 2011 studeerde ze cum laude af en gaat ze meerdere masterclasses volgen.

Toen Iris veertien was verhuisde ze naar Den Haag om aan de Jong Talent afdeling te studeren van het Koninklijk Conservatorium, bij de Russische pianiste Kamilla Bystrova, de Nederlander David Kuyken en de Let Naum Grubert. Ze woonde een tijdje bij een gastgezin, maar omdat dit niet werkte ging ze al heel jong op zichzelf wonen. Om zichzelf te onderhouden ging ze in restaurants spelen. Ze won prijzen bij verschillende concoursen, waaronder de eerste prijs bij het Theo van der Pas Pianoconcours, de tweede prijs en de publieksprijs bij het Steinway Concours en de publieksprijs bij het Grachtenfestival Conservatorium Concours.

Op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië kreeg ze in 2012 een onderscheiding en werd tot ambassadrice van Aangenaam Klassiek benoemd. Iris Hond speelt meestal op haar Vliegende Vleugel, een vleugel op wielen waarmee ze mensen direct confronteert met klassieke muziek. Ze speelt onder andere voor kinderen op scholen, hiphoppers en daklozen op straat. Ook was zij tot 2013 vaste pianiste in het televisieprogramma De Tiende van Tijl, een programma over klassieke muziek gepresenteerd door Tijl Beckand.

Naast pianiste en componiste, houdt Iris zich steeds vaker bezig met motivational speeches. Hierbij gebruikt ze haar eigen levensverhaal om andere te motiveren en inspireren. Daarnaast heeft ze sinds 2018 haar eigen foundation, de Iris Hond Foundation, met deze stichting treedt ze gemiddeld 2 keer per maand op voor mensen in een bijzondere situatie.

Anderen bekeken ook

Tim Knol speelde een tuinconcert op 11 september 2020.

Tim Knol - Biografie

Na twintig jaar samen op het podium denken Veldhuis & Kemper dat ze alles tegen elkaar kunnen zeggen. Maar is dat wel zo? Het leidt tot confronterend grappige situaties, met ontroering als onverwachte bonus.

Veldhuis & Kemper - Biografie

Jeangu gaat voor het eerst de theaters in! De afgelopen jaren bestonden alleen maar uit hoogtepunten: hij schitterde als Judas in The Passion, zijn debuut werd genomineerd voor een Edison Pop Beste Album en zijn onlangs verschenen album Horizon wordt lovend ontvangen.

Jeangu Macrooy - Biografie

Ook dit jaar geeft Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina weer een spetterend en enthousiast optreden in De Tamboer. Wilhelmina is een moderne en bloeiende vereniging met drie verschillende geledingen. Alle geledingen zullen, in een anderhalf uur durend programma, afwisselend laten zien waar ze toe in staat zijn. Van orkest naar malletband tot aan de majorettes: iedereen laat zijn bijdrage zien, van jong tot oud. Allemaal gericht op het thema: “Wilhelmina’s foute party!”

Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina - Biografie