De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Trijntje Oosterhuis komt met haar band én haar rugzak vol 25 jaar aan muziek en bijzondere hartverhalen naar het theater. Een persoonlijke, muzikale avond: dit is Trijntje!
  • muziek

Trijntje Oosterhuis - Biografie

Naam
Trijntje Oosterhuis
Geboortedatum
5 februari 1973
Geboorteplaats
Amsterdam
Awards
Drie Edisons; TMF Award; Zilveren Harp; Gouden Harp
Website
trijntje.nl

Biografie van Trijntje Oosterhuis

Judith Katrijntje, beter bekend als Trijntje Oosterhuis, is een Nederlandse zangeres en dochter van theoloog en uitgetreden priester Huub Oosterhuis. Al van jongs af aan zette zij haar eerste schreden op het muzikale pad, maar uiteindelijk brak Trijntje in de jaren negentig door met haar broer Tjeerd Oosterhuis in Total Touch, waarmee ze een muzikale mix brachten van 80’s, soul, 90’s, R&B, funk, pop en dance. De samenstelling van Total Touch veranderde in de jaren voor de doorbraak diverse keren, maar broer en zus Oosterhuis waren altijd degene die de groep levend hielden.

In 1991 won Total Touch de eerste prijs in de categorie muziek tijdens de finale van Kunstbende. Doordat de band wekelijks optredens verzorgde in het Amsterdamse café Naar Boven, kregen zij al snel een bekende naam in de Amsterdamse muziekwereld.

In 1994 kreeg Trijntje Oosterhuis de kans om met saxofonist Candy Dulfer rond de wereld te toeren in haar achtergrondkoor. De tour had eigenlijk zes werken moeten duren, maar uiteindelijk werd er twee jaar in verschillende periodes rondgereisd.

In 1995 werkte Trijntje Oosterhuis mee aan het succesnummer Ademnood, van Linda, Roos en Jessica. Ook was dit het jaar waarin Total Touch een platencontract kreeg aangeboden bij label BMG Music. In de zomer van 1996 werd de eerste single Touch me there gedraaid op verschillende radio en tv-zenders en werd het een grote hit. In september verscheen de tweede Total Touch-single Somebody else’s lover. Deze single behaalde de derde plaats en werd met platina onderscheiden. Na diverse hitsingles en een debuutalbum dat vijfmaal met platina bekroond werd nam Total Touch in 1997 wat gas terug om te kunnen werken aan een nieuw album. Het debuutalbum is tot op heden het bestverkochte album uit de Nederlandse popgeschiedenis. Intussen scoorde Oosterhuis een grote hit met het nummer Wereld zonder jou, een duet met Marco Borsato.

Op 14 augustus 1996 zong Trijntje tijdens de opening van de Amsterdam ArenA voor een publiek van 50.000 man en miljoenen tv-kijkers het door John Ewbank geschreven nummer Hymne de zee.

April 1998 keerde Total Touch terug met het tweede album This Way. De eerste single I’ll say goodbye werd hiervan een grote hit. Dit album behaalde twee keer platina. Ook scoorde Trijntje zelf in 1998 een grote hit met haar nummer Vlieg met me mee.

Trijntje Oosterhuis wordt gezien als een van de beste en meest veelzijdige zangeressen van Nederland. Haar eerste echte soloalbum verscheen onder de titel Trijntje Oosterhuis in maart 2003 bij EMI Music. Het album bevatte bijdrages van onder andere haar broer Tjeerd, John Ewbank, James Hallawell en de componist Blair MacKichan. Vanaf 2012 tot en met 2014 is Trijntje coach geweest bij The Voice of Holland en sinds 2016 coach bij het programma It Takes 2. Sinds 2019 is Trijntje ook jurylid bij het programma DanceSing. Van 2012 tot en met 2017 maakte Oosterhuis deel uit van de gelegenheidsformatie Ladies of Soul. In 2015 was ze de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival.

Op 15 september 2017 kwam Trijntje‘s eerste Nederlandstalige plaat uit. Leven van de liefde bevat covers van nummers die Oosterhuis aan het hart liggen. In juni 2017 werd bekend dat Oosterhuis na 5 jaar stopt met de Ladies of Soul; ze wil zich meer richten op haar solocarrière en haar gezin.

Op 21 maart 2019 kwam de eerste single van Trijntje’s nieuwe album uit getiteld Dit is voor mij, wat ook de naam van het nieuwe album is dat op 7 juni verscheen. Het album is geproduceerd door Jett Rebel en Trijntje heeft in het album met diverse bevriende collega's samengewerkt zoals Diggy Dex, Alain Clark, Henny Vrienten en vele anderen.

Anderen bekeken ook

The Bluebettes - Biografie

Miss Montreal - Biografie

Lisa Lois - Biografie

Van Dik Hout - Biografie