Roel van Velzen brengt zijn Sofasessies, bekend van de succesvolle podcast, naar De Tamboer. Met de mooiste liedjes neemt hij je samen met zijn band en strijkers mee in de zoektocht naar de kracht van muziek.
  • muziek

VanVelzen - Biografie

Naam
Roel van Velzen
Geboortedatum
20 maart 1978
Geboorteplaats
Delft
Opleiding
Communicatie Creatief
Awards
Schaal van Rigter; Gouden Harp; Alarmschijf; 3FM Award; TMF Award

Biografie van Roel van Velzen

Roel van Velzen, bekend onder zijn artiestennaam VanVelzen, is geboren in Delft op 20 maart 1978. De muzikaliteit zat er al vroeg bij hem in, omdat hij uit een muzikale familie komt. Zijn beiden grootvaders spelen accordeon en vader Kor van Velzen was ook muzikant. Roel leert autodidactisch gitaar, piano en drum spelen. Tijdens zijn middelbareschooltijd op het Christelijk Lyceum Delft speelt hij in diverse bandjes en componeert hij elk jaar de kerstmusical. Tijdens zijn studie Communicatie Creatief te Rotterdam maakt Roel deel uit van de band The Goldfish, waarmee ze in 1999 de Heineken Student Music Award winnen. Na zijn studie maakte Van Velzen enige tijd deel uit van de improvisatietheatergroep Op Sterk Water en wordt de pianist onderdeel van Crazy Pianos. Tijdens een van de optredens van Crazy Pianos in het Gelredome ontmoet Roel zijn huidige manager Ruud Vinke.

Vanaf 2005 start pianist en zanger Roel van Velzen zijn solocarrière onder de naam VanVelzen met behulp van de Nederlandse producers Nano Eweg, Holger Schwedt en John Ewbank. Zijn eerste single, Baby Get Higher, komt uit in 2006 en wordt direct uitgeroepen tot 3FM Megahit en ontvangt de Schaal van Rigter. In oktober dat jaar verkrijgt VanVelzen landelijke bekendheid door zijn optredens bij De Wereld Draait Door, deze optredens zijn zo succesvol dat hij de eerste ‘huisband’ van het programma wordt.

In 2007 brengt Roel zijn tweede single Burn uit en verschijnt zijn debuutalbum Unwind. De single wordt uitgeroepen tot Alarmschijf en album bemachtigd al snel een plek in de Nederlandse Album Top 100. In ditzelfde jaar staat VanVelzen op Eurosonic, treedt hij op tijdens Concert At SEA en ontvangt hij de TMF Award in de categorie Beste Album. In 2008 gaat de Unwind-tour van start en bracht hij het nummer When Summer Ends uit. Dit nummer schreef hij samen met John Ewbank voor de speelfilm Zomerhitte en ontving een nominatie voor een Edison in de categorie Beste Nummer. Tevens won hij tijdens de 3FM Awards de award voor Beste Live Act en stond hij in het voorprogramma van Bon Jovi en Kelly Clarkson.

In 2009 vinden er enkele wijzigingen plaats in de band van VanVelzen en worden drummer Rudi Sibma en bassist Carlos Lake vervangen door voormalige Krezip leden Joost van Haaren en Bram van den Berg. De band treedt op tijdens Vrienden van Amstel Live en speelt in Duitsland in het voorprogramma van de bekende Duitse band Reamonn. In dit jaar verschijnt ook het tweedelige tweede album van VanVelzen: Take Me In en Hear Me Out. Voor de single Take Me In ontvangt Roel opnieuw een Alarmschijf en de Hear Me Out-tour volgt door de Nederlandse theaters.

In 2010 wordt Roel van Velzen onderdeel van de coaches van het populaire programma The Voice of Holland. Dit eerste seizoen wordt gewonnen door Ben Saunders, de pupil van Roel. Op 3 maart 2011 ontvangt van Velzen de Gouden Harp tijdens het Buma Harpen Gala 2011 in Hilversum. Deze hoogste onderscheiding wordt door Buma Cultuur uitgereikt aan muziekauteurs en artiesten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek. In ditzelfde jaar krijgt VanVelzen de kans om op te treden met Queen-gitarist Brian May, speelt hij meermaals in het voorprogramma van Marco Borsato en heeft hij zijn eerste eigen grote show Heineken Music Hall.

In 2012 brengt VanVelzen alweer het derde studioalbum uit: The Rush Of Life, een autobiografisch getint rockalbum waarop Roel verhaalt over zijn onvoorwaardelijke liefde voor muziek en zijn pasgeboren zoon. In 2012 krijgt Roel van Velzen tevens zijn eigen wassenbeeld in Madame Tussauds Amsterdam en trekt hij met de theatervoorstelling The Rush Of Life langs de Nederlandse theaters.

In 2015 wordt door VanVelzen het nummer Call It Luck uitgebracht en later het gelijknamige album. Samen met de Keniaanse The Hibby GB’s toert hij langs de Nederlandse theaters en brengt hij de kerstsingle Feels Like Coming Together uit. In maart 2017 verschijnt de single Talking, een samenwerking met Bertolf. Roel van Velzen is te zien als Judas in het jaarlijks televisie-spektakel The Passion. 

In november 2019 maakt VanVelzen een muzikale comeback. Voor het eerst in 2,5 jaar tijd brengt hij een nieuwe single uit: Opposite Lover, welke door NPO Radio 2 wordt uitgeroepen tot TopSong.

Inmiddels is zanger en pianist Roel van Velzen 5 albums, 21 singles, diverse awards, 6 club- en theatertours en honderden optredens verder. Hij is niet meer weg te denken van televisie, radio en festivalpodia en samen met zijn band staat hij altijd garant voor een vlammende liveshow.

Anderen bekeken ook

Veldhuis & Kemper - Biografie

Ruud Hermans - Biografie

Jeangu Macrooy - Biografie

Paskal Jakobsen - Biografie