Youp van 't Hek met zijn show Licht.
Youp van 't Hek met de kennis van nu
  • cabaret

Youp van 't Hek - Biografie

Naam
Youp van 't Hek
Geboortedatum
28 februari 1954
Geboorteplaats
Naarden
Awards
VSCD Oeuvreprijs
Website
youp.nl

Youp van 't Hek in De Tamboer

In theaterseizoen 2015-2016 stond Youp van 't Hek in De Tamboer met zijn voorstelling Licht. In 2019 stond Youp opnieuw bij ons op de planken met Met de kennis van nu. Met zijn voorstelling De laatste ronde op 10 februari 2023 stond Youp nog voor een laatste keer op het podium bij De Tamboer. 

De laatste ronde

Eén van de ware wijsheden van zijn vader was: op tijd weg van het feestje. En dus stopt Youp. Op zijn zeventigste verjaardag zet hij geen punt, maar een feestelijk uitroepteken achter zijn vrolijke carrière. Tot die tijd reist hij nog één keer langs alle theaters waar hij de afgelopen vijftig jaar met zoveel plezier speelde. Nog één keer keihard lachen om alles wat het leven in Youps ogen aantrekkelijk en belachelijk maakt. En dat is veel. Heel veel. Zeker als Youp het vertelt!

Met de kennis van nu

Met de kennis van nu. Het is één van de meest gebezigde termen. Vooral van blunderende politici, die hiermee iets proberen recht te praten. Maar bij Youp ligt dat anders. U zult het hem nooit horen zeggen. Volgens Youp hoort blunderen bij het leven, in elk geval bij zijn leven. In Met de kennis van nu praatte hij niks recht. Integendeel, hij praatte het nog krommer.

Licht

De grote zaken in een ander licht zetten en van hun zwaarte ontdoen. Dat is mijn werk, zegt Youp. Hij doet het al dertig jaar met veel plezier en voor volle zalen. Zo deed hij dat ook in De Tamboer in seizoen 2015-2016.

Biografie van Youp van 't Hek

Joep Joseph Jacobus Maria van ’t Hek is geboren in Naarden op 28 februari 1954. Hij komt uit een grote familie en thuis is er altijd al veel aandacht geweest voor theater en muziek. Joep zijn vader is groot operaliefhebber, maar ook het vaderlandse cabaret is onderdeel van de platencollectie. Joep en zijn broertje Tommie draaien deze platen volledig grijs en hij ziet zichzelf al helemaal oplopen in volle schouwburgen. Sinds kinds af aan schrijft Joep schriften vol met conferences en liedjes.  

Na een moeizame schoolcarrière weet Joep uiteindelijk te slagen voor de mavo op de Naardense Ministerparkschool. Hier begint zijn carrière als schrijver en speler, zo is hij hoofdredacteur voor de schoolkrant en leidt hij het schoolcabaret. Twee avonden speelt hij voor een zaal van 500 mensen en op dat moment weet hij het: hij wordt cabaretier. Op zijn 18e mag hij een week mee op tournee met Fons Jansen, om te ervaren hoe dat is.

In 1973 verandert Joep zijn naam naar Youp, verhuist hij naar Amsterdam en richt Nar op. Hij speelt zijn eerste programma Your Youp for You Nar in schoolaula’s en later volgen er programma’s in buurthuizen en zelf gehuurde achterzaaltjes. Om alles te kunnen bekostigen heeft Youp verschillende bijbaantjes. In 1977 begint Cabaret Nar naam te maken, met hun vijfde programma Romantiek met mayonaise. In 1979 neemt impresariaat Lumen de zakelijk leiding op zich e wordt er financieel geïnvesteerd in programma’s. In 1994 stopt het bestaan van Lumen en richt cabaretier Youp van ’t Hek zijn eigen impresariaat op: Hekwerk.

Vanaf 1980 lukt het Youp om te kunnen leven van het cabaret en zijn grote doorbraak volgt in 1983 als hij in De Alles is Anders-show een fragment van Man Vermist vertolkt. Sindsdien speelt Youp steevast voor een volle zaal. Hij heeft zijn succes te danken aan de thematiek van zijn voorstellingen en zijn humoristische en persoonlijke aanpak. Hij zorgt ervoor dat zijn thema’s herkenbaar zijn voor het publiek en dit verklaart tevens het succes van zijn columns die hij schrijft voor NRC. Er zijn ruim 25 boekjes met gebundelde columns verschenen en met meer dan vier miljoen verkochte exemplaren mag hij zichzelf tot de bestverkochte schrijvers van ons land rekenen.

In maart 1995 maakte Youp zijn debuut in Carré, omdat hij er toen pas aan toe was vond hij. Ruim 18 jaar later, in november 2013 speelde hij hier zijn tweehonderdste voorstelling. Inmiddels is Youp 15 solovoorstellingen en 9 Oudejaarsavondconferences verder en niet meer weg te denken uit de top van het Nederlandse cabaret. In 2014 ontving Youp van ’t Hek de VSCD Oeuvreprijs, een prijs die incidenteel wordt uitgereikt. Hij kreeg deze wegens zijn omvangrijke oeuvre en zijn bijzondere verdiensten voor het Nederlandse theater.

Anderen bekeken ook

Herman Finkers - Biografie

Guido Weijers - Biografie

Brigitte Kaandorp - Biografie

Tineke Schouten - Biografie