De volledige naam van deze Twentse cabaretier is Hermenegildus Felix Victor Maria Finkers, maar iedereen kent hem als Herman Finkers
  • cabaret

Herman Finkers - Biografie

Naam
Hermenegildus Felix Victor Maria Finkers
Geboortedatum
9 december 1954
Geboorteplaats
Almelo
Awards
Publieksprijs en persoonlijkheidsprijs Delftse Cameretten-festival, ereburger Overijssel

Biografie

De volledige naam van deze Twentse cabaretier is Hermenegildus Felix Victor Maria Finkers, maar iedereen kent hem als Herman Finkers. In 1979 won hij op het Delftse Cameretten-festival de tweede prijs, de publieksprijs, én de persoonlijkheidsprijs. De cabaretier staat bekend om zijn droogkomische stijl, waarbij hij veel gebruik maakt van woordgrappen, omgekeerde logica en visuele grappen. Ook komt in zijn voorstellingen af en toe zijn Rooms-Katholieke geloof terug.

In 2000 stopte Herman tijdelijk met zijn carrière als cabaretier, omdat hij geen inspiratie meer had. Vlak daarna werd bekend dat hij leed aan een milde vorm van chronische lymfatische leukemie, wat zijn terugkomst naar het theater verder uitstelde. In 2005 liet hij weten dat hij bezig was met zijn tiende voorstelling. De voorstelling Na de pauze werd opgevoerd in 2007. Deze voorstelling was vooral een terugblik op de voorgaande jaren, en bevatte ook serieuzere verhalen en liedjes. De recensies waren erg positief. In 2015 nam Herman Finkers de oudejaarsconference voor zijn rekening.

Herman Finkers doet meer dan het maken van cabaret. Naast zijn voorstellingen heeft hij cd’s uitgebracht. Deze cd’s bevatten onder meer liedjes uit zijn voorstellingen, maar hij maakte bijvoorbeeld ook een cd met liedjes over Almelo, die geproduceerd werd door Daniël Lohues. Ook heeft Finkers bijna twintig boeken uitgebracht. Op 22 september 2016 neemt hij de eerste Oeuvre-cultuurprijs Overijssel in ontvangst voor zijn vele en gevarieerde verdiensten voor de kunstensector.

Foto: Anne van Zantwijk

Anderen bekeken ook

Dolf Jansen - Biografie

Erik van Muiswinkel - Biografie

Thijs Kemperink - Biografie

Arie en Silvester - Biografie