Op 8 maart 2017 stond Erik van Muiswinkel in De Tamboer met de reprise van zijn derde solovoorstelling De Olieworstelaar.
  • cabaret

Erik van Muiswinkel - Biografie

Naam
Erik van Muiswinkel
Geboortedatum
4 augustus 1961
Geboorteplaats
Eemnes
Opleiding
Nederlands
Awards
Leids Cabaret Festival 1985

Erik van Muiswinkel in De Tamboer

Op 8 maart 2017 stond Erik van Muiswinkel in De Tamboer met de reprise van zijn derde solovoorstelling De Olieworstelaar. Zijn eerste solovoorstelling ging over Barack Obama en zijn tweede over leiderschap. In deze nieuwe voorstelling komt hij vooral zichzelf tegen. Er is zelfs geen band bij, zoals in zijn eerste twee solovoorstellingen. In De Olieworstelaar gaat het over hemzelf, maar daarnaast ook over de discussie rondom Zwarte Piet aangezien hij zelf Hoofdpiet is geweest. En hij gaat in op actuele zaken als het vluchtelingendebat. Het Parool geeft de voorstelling vier sterren en schrijft: “Prachtig van taal, gelardeerd met een exact afgewogen hoeveelheid grappen.”

Biografie

Erik van Muiswinkel studeerde Nederlands in Amsterdam, maar besloot zich toch op cabaret te richten. Samen met Justus van Oel en Eric Eijgenraam vormde hij de cabaretgroep Zak en As die in 1985 het Leids Cabaret Festival won. Later zou Eric Eijgenraam vervangen worden door Diederik van Vleuten. Op de televisie was hij te zien in onder andere Koefnoen en De Zomer Draait Door. Nadat Erik van Muiswinkel in 2009 stopte met de samenwerking met Diederik van Vleuten, heeft hij drie soloprogramma’s gemaakt die goed werden ontvangen.

Foto: Govert de Roos & Gijs Kuijper

Anderen bekeken ook

Peter Heerschop is de zelfbenoemde Minister van Enthousiasme

Peter Heerschop - Biografie

Waar leer je het meeste van: dat alles van een leien dakje gaat of wanneer het mis gaat? Lebbis zet in op de ervaring. Hij praat erover met scherpzinnige ideeën, sterke analyses en inspirerende levenslessen. En met grappen!

Lebbis - Biografie

Hoe maak je een fijne, vrolijke voorstelling over een jaar dat begon met stormen, bosbranden, een wereldwijd virus en het verdwijnen van het dagelijkse “aan tafel!”? Met een storm aan grappen, poëzie en improvisatie geeft Dolf een niet-te-weerleggen beeld van 2020.

Dolf Jansen - Biografie

Alex Ploeg speelde in 2018 zijn voorstelling Ultimatum

Alex Ploeg - Biografie