De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Wereldband met de bekroonde show Slapstick
  • muziektheater
  • show

Wëreldbänd - Biografie

Naam
Wëreldbänd
Leden
Willem van Baarsen, Ro Krauss, Rogier Bosman, Jon Bittman, Sanne van Delft
Opgericht
1997
Awards
Spirit of the Fringe Award (Fringe Festival Edinburgh)
Website
wereldband.nl

Wëreldbänd in De Tamboer

Op donderdag 8 maart 2018 stond de Wëreldbänd in De Tamboer met de voorstelling Släpstick. De Wëreldbänd bracht met SLÄPSTICK een ode aan de muzikale komiek. Van de middeleeuwse troubadour tot aan Spike Jones. Van de Marx Brothers tot aan Grock en Mini & Maxi. Geïnspireerd door deze voorgangers maakt de Wëreldbänd zijn eigen variété. Ze gaven daarbij een draai aan beroemde scènes van Charlie Chaplin, Buster Keaton en Laurel & Hardy. In deze voorstelling werd het publiek meegenomen naar de jaren ’20 en ’30. Met muzikale virtuositeit, stomme film, ontroering en humor, het grootste en het allerkleinste, kleur en zwart-wit en bovenal SLÄPSTICK!

Cirque Stiletto 3 met Karin Bloemen

Op 29 en 30 september 2015 kwam de Wëreldbänd samen met Karin Bloemen met de show Cirque Stiletto naar De Tamboer. In deze show draaide het om de 5 C’s van Karin Bloemen: circus, cabaret, chanson, comedy en de hoge C. 

Biografie

De Wëreldbänd werd opgericht in 1997. Ro Krauss, Willem van Baarsen, Rogier Bosman en Sanne van Delft leerden elkaar kennen op het conservatorium en besloten om een akoestische band te beginnen. Ze halen hun inspiratie uit hun vriendschap en nieuwe muziekinstrumenten. De meeste composities en teksten schrijven ze zelf. De Wëreldbänd spreekt de universele taal van de muziek, de lach en ontroering.

Aanvankelijk spelen ze veel op festivals en muziekpodia, maar in 2005 gaan ze het theater in. Voor hun theatershows werkten ze samen met vele artiesten, waaronder Brigitte Kaandorp, Ellen ten Damme, Karel de Rooij en Martin van Waardenberg. In 2017 speelden ze op het Fringe Festival in Edinburgh waar ze beloond werden met de prestigieuze Spirit of the Fringe Award.

Willem van Baarsen studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium. Hij trad op met o.a. Spinvis, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, met Emmy Verhey in Camerata Antonio Lucio en met Carel Kraaijenhof in Sexteto Canyengue, waarmee hij tournees door Europa, Noord-Amerika, Argentinie en het Midden-Oosten maakte. 

Ro Krauss studeerde viool en altviool. Hij behaalde cum laude zijn diploma altviool aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Hij speelde in verschillende kamermuziek-ensembles en werkte samen met onder andere Mathilde Santing, Brigitte Kaandorp, Carel Kraaijenhof, Wende, Guus Meeuwis en Hadewych Minis. 

Rogier Bosman studeerde al vanaf zijn 12e aan het Koninklijk Conservatorium. Naast de Wereldband speelde Rogier oa met Wende, Brigitte Kaandorp en Cystine Carreon. Hij schrijft regelmatig voor orkesten en gezelschappen en arrangeerde voor solisten als Huub van der Lubbe, Chantal Janzen, Wouter Hamel, Ruben Hein en Brigitte Kaandorp. In 2014 componeerde Rogier Dissus voor theatergroep Kwatta waarmee zij een Zilveren Krekel wonnen. 

Jon Bittman komt uit New Jersey (Verenigde Staten) en is saxofonist en multi-instrumentalist. Hij heeft opgetreden op veel vooraanstaande jazzlocaties zoals het Bimhuis, Jazz in Duketown en het IJ Jazz Festival. Ook is hij lid van de internationale jazzformatie "Acquaphonica Quintet" en is hij een veelgevraagd studio-muzikant op allerlei blaasinstrumenten. 

Sanne van Delft studeerde contrabas aan het conservatorium van Amsterdam. Hij maakte geruime tijd deel uit van tango-orkest Sexteto Canyengue. Hij tourde door de Verenigde Staten, Schotland, Zwitserland, Spanje, Bosnië, Zuid-Afrika, Alaska, Portugal, Italië, Noorwegen, Turkije, Argentinië, Ierland, Tsjechië en China.

Foto: Jaap Reedijk

Anderen bekeken ook

Tape Face - Biografie

Formule 1 Show - Biografie

Hans Klok - Biografie

Patrick Neumann