Persfoto Waylon
Joost Keet Photography maakte deze foto van Waylon in de Tamboerzaal.
  • muziek

Waylon - Biografie

Naam
Willem Bijkerk
Geboortedatum
20 april 1980
Geboorteplaats
Apeldoorn
Awards
3FM Awart Beste nieuwkomer (2010); TMF Award (2010); 3FM Award Beste zanger (2012)

Waylon in De Tamboer

Op 28 september 2018 kwam Waylon naar De Tamboer met zijn tour The World Can Wait. En op 24 februari 2023 stond Waylon in De Tamboer met de show Gewoon Willem. 

Gewoon Willem

Een oer Hollandse naam; een naam voor een koning..
..Maar ook voor één van Nederlands grootste muzikale talenten, die besloot zijn naam te veranderen in Waylon. De man die het als een persoonlijke missie zag om country naar Nederland te halen. Om het in het zuiden van Amerika ontstane levenslied naar de Lage Landen te brengen met als één van de hoogtepunten; een tweede plek op het Eurovisie Song Festival met Calm after the Storm.

De Lage Landen die hem echter steeds beter passen. Uiteindelijk is hij ook ‘Gewoon Willem’, een man uit de Apeldoornse klei getrokken! Daar lag dan ook de basis van zijn eigen levenslied. Al die jaren zong hij dit in een andere taal maar dat vindt hij niet langer nodig. Het schrijven en uitbrengen van zijn eerste Nederlandstalige album is een eerbetoon aan zijn wortels. Gewoon Willem heet dan ook zijn nieuwe album. Want gewoon is hij ook altijd gebleven.

The World Can Wait

De tournee-titel verwees naar het gelijknamige, nieuwe album dat later in 2018 is verschenen. Op dit album staat ook het lied waarmee hij Nederland vertegenwoordigde op het songfestival in Lissabon. Hij trakteerde zijn Nederlandse fans op een voorproefje van zijn langverwachte, persoonlijke album. Op The World Can Wait keerde Waylon terug naar zijn muzikale roots in zijn geliefde Nashville. Hij eerde zijn grote helden van de countrymuziek en omarmde ook zijn eigen sound in die voor hem zo inspirerende omgeving. Met de titel verwees hij naar het uitsluiten van alle invloeden van buitenaf. 

2017 was voor Waylon een mooie opmars naar 2018. Zijn tour was binnen een dag uitverkocht en hij was de winnende coach bij The Voice of Holland en eveneens winnaar van It takes 2. Daarnaast waren er drie uitverkochte Ahoy shows met Radio Veronica’s Top 1000 Allertijden.

Biografie van Waylon

Waylon is de artiestennaam van de Nederlandse zanger Willem Bijkerk. Toen Waylon 18 jaar oud was kreeg hij midden in de nacht een telefoontje van zijn muzikale held Waylon Jennings, die hem uitnodigde om met hem samen te werken. Helaas overleed de Amerikaanse countryzanger in 2001 en keerde Waylon terug naar Nederland.

In 2008 nam Waylon deel aan de talentenjacht Holland's Got Talent op SBS6. Tijdens zijn auditie maakte hij indruk met het nummer It's a Man's World van James Brown. Een jaar later bracht platenmaatschappij Universal Music hem als eerste Nederlander onder bij het Motown Label. Zijn eerste single Wicked Way werd een groot succes. Het nummer werd direct een alarmschijf en kwam in de top 10 van de Nederlandse top 40 terecht.

In april 2010 won Waylon een 3FM Award in de categorie Beste nieuwkomer en een maand later ontving hij in De Wereld Draait Door een gouden plaat voor zijn debuutalbum Wicked Ways. Ook was hij één van de winnaars van de laatste TMF Awards.

De single The Escapist, van zijn tweede album After All, kwam uit in oktober 2011. In april 2012 werd hij uitgeroepen tot beste zanger bij de 3FM Awards en voegde zich zo bij de gevestigde namen.

Terwijl hij werkte aan zijn derde album werd hij gevraagd voor het Eurovisie Songfestival. Hij besloot Ilse DeLange mee te vragen, omdat hij met haar een album aan het opnemen was als gelegenheidsduo: The Common Linnets. Samen bereikten zij de tweede plaats voor Nederland. Het debuutalbum van hen samen getiteld: The Common Linnets verkocht wereldwijd 500.000 exemplaren. Waylon’s derde solo album Heaven After Midnight, opgenomen in de Capitol Studio’s in Los Angeles, kwam in 2014 binnen op nummer 1.

In 2016 werd Waylon coach bij het succesvolle RTL4 programma: It Takes 2, wat na de eerste aflevering 1.7 miljoen kijkers scoorde en nam hij dat najaar plaats op de draaistoel van The Voice als vervangend jurylid van Anouk. Geheel onverwacht werd op 18 november 2016 zijn vierde studio album gereleased: Seeds. Ook dit album bereikte de eerste plaats. Het album is een verzameling van songs die hij speciaal schreef ter begeleiding van zijn muzikale lezingen in RTL late Night die variëerden van Jazz tot aan Disco. In datzelfde jaar op 24 en 25 november 2016 trad hij op in een uitverkocht Rotterdam Ahoy waar hij met een 15-koppige band zijn favoriete liedjes speelde uit de Top 1000 Allertijden van Radio Veronica.

Vanaf februari 2017 tourde hij met zijn band door heel Nederland. De tour getiteld This is our Night. was binnen 1 dag uitverkocht. Afgelopen jaar deed hij voor de tweede keer It Takes 2 en nam hij wederom als jurylid van The Voice of Holland plaats op de befaamde draaistoel, naast Anouk, Ali B en Sanne Hans.

Waylon sloot het jaar 2017 af met maar liefst 3 x Rotterdam Ahoy. 2018 staat in het teken van het Songfestival, een nieuw album en wederom Ahoy, naast uiteraard de nieuwe tour The World can Wait.

Anderen bekeken ook

Ilse DeLange - Biografie

DI-RECT - Biografie

Racoon - Biografie

VanVelzen - Biografie