Racoon, foto door Bibian Bingen
  • muziek

Racoon - Biografie

Naam
Racoon
Leden
Bart van der Weide, Maarten van Damme, Dennis Huige en Paul Bukkens
Opgericht
1997
Plaats
Goes, Zeeland
Awards
Edison voor Liverpool Rain 2011, Gouden Harp 2012, Popprijs 2012, Gouden Notekraker 2013, diverse 3FM Awards
Website
racoon.nl

Racoon in De Tamboer

Op zondag 2 december 2018 stond Racoon met hun theatertour in De Tamboer. In april van 2018 vulden ze nog de Ziggo Dome tot aan de nok, maar daarna zocht de band de intimiteit van het theater weer op. Centraal in de theatertour stonden hun vele hits, zoals Love You More, No Mercy, Brick By Brick en de Nederlandstalige single Oceaan. Ook speelde de band songs van het nieuwste album Look Ahead And See The Distance. Een mooie muzikale avond met Bart, Dennis, Paul, Manu en Maarten.

Biografie Racoon

Zanger Bart en gitarist Dennis speelden in een hardrockgroep Vict'em, toen ze in 1996 besloten dat ze wat minder met gitaren wilden beuken. In 1997 startten ze als akoestisch duo Racoon, maar al snel werd de band compleet met de komst van bassist Stefan de Kroon en drummer Paul Bukkens. De eerste demo It's an ice cream day werd goed ontvangen en in 1999 speelde de band op Noorderslag, waar een platencontract met het S.M.A.R.T.-label van Sony volgde. Het debuutalbum Till Monkeys Fly verscheen in 2000, waarna optredens op Parkpop en Lowlands volgden. Feel Like Flying en tweede single Blue Days werden 3FM Megahits. 
Na het tweede album Here we go, stereo beëindigde Sony het contract met Racoon, maar de band sloot een nieuw contract af bij PIAS. 

Love You More

In 2005 bracht Racoon het derde album Another Day uit. De plaat stond ruim anderhalf jaar in de hitlijsten en bevatte tevens één van Racoons grootste hits: Love You More. Andere singles van dit album zijn Happy Family, Laugh about it en Brother. Voor Love You More ontving Racoon ook de Schaal van Rigter, voor vaakst gedraaide single op 3FM. De band brak hiermee definitief door in Nederland en was in 2006 één van de meest geboekte acts op de Nederlandse festivals. Het topjaar werd afgesloten met een nagenoeg uitverkochte tournee langs theaters. 
Inmiddels behoort Racoon tot de gevestigde orde en heeft de band al zeven studioalbums op zak. Voor de film Alles is familie schreef Racoon hun eerste Nederlandstalige nummer Oceaan. In 2013 schreef Racoon het Serious Request themanummer Shoes Of Lightning.

Look Ahead And See The Distance

Eind 2017 zag het nieuwste wapenfeit van de mannen het licht, het zevende studioalbum Look Ahead And See The Distance. Gevraagd naar de rode draad in de songs, wijst Bart op genoegen nemen met de kleine dingen in het leven en op een onbegrip voor de lust die men heeft voor steeds meer willen. “Ik ben er zelf soms ook schuldig aan”, geeft hij toe, “en sla me voor m’n kop telkens als ik mezelf er weer op betrap.”
Racoon besloot om voor dit album in zee te gaan met de Belgische producer Luuk Cox (Shameboy). Over deze verrassende keuze kan Dennis Huige kort zijn. “Niemand valt graag in herhaling, en ik denk dat we weer eens toe waren aan een frisse wind, een andere benadering. Vanaf onze eerste meeting met Luuk wisten we dat het goed zat. Hij is technisch ook nog eens erg goed. Dan moet je niet twijfelen en er gewoon voor gaan.”
Ook geheel nieuw is de rol van Manu van Os bij dit nieuwe album. Al jaren is hij het vertrouwde gezicht acher de toetsen bij Racoon en haast niet meer weg te denken uit de live set-up. “Ons Zwitsers zakmes”, noemt Bart hem vaak, “onze Manu(s)-van-alles”. “En dat bleek ook zo te zijn bij het schrijf- en opnameproces voor het nieuwe album”, voegt Dennis eraan toe.

Anderen bekeken ook

De Dijk - Biografie

Anneke van Giersbergen - Biografie

Daniel Cane & the Rebellion - Biografie

Ilse DeLange - Biografie