Helaas, de voorstelling die u zocht is al geweest.

Tineke Schouten

Naam: Tineke Schouten
Geboortedatum: 12 juni 1954
Geboorteplaats: Utrecht
Awards: Veronica Award; Het Gouden Hart van Rotterdam; Oeuvre-award Ere Loeres; Erepenning Utrecht; Officier in de Orde van Oranje Nassau; Johan Kaart Prijs
Genre: cabaret
Website: tinekeschouten.nu

T-Splitsing in De Tamboer

Op zaterdag 11 november 2017 speelde Tineke haar show T-Splitsing in De Tamboer. Keuzes maken, we doen het iedere dag. Kleine nietszeggende keuzes zoals welke kleur sokken te dragen. Maar ook belangrijke, levensveranderende keuzes om je baan op te zeggen en met heel je hebben en houwen naar het buitenland te vertrekken. De ene keuze sluit vaak andere richtingen uit. Tineke blikte nog eens heel goed terug op de keuzes die zij in haar leven heeft gemaakt. Wat zou er zijn gebeurd als ze op de T-splitsing een heel andere afslag genomen had? Als haar vader zijn supermarkt in Tilburg was begonnen. Of als haar man zijn vastgoedplan in Portugal had doorgezet. Was ze dan nu nog steeds makelaar in Portugal? Of had ze de majorette in Tilburg opgefleurd? Meer dan ooit is T-splitsing een persoonlijke show van Tineke. Maar natuurlijk kwamen ook de nodige typetjes voorbij, zoals de vriendin van Mark Rutte en natuurlijk Bep Lachebek. 

Biografie

Tineke Schouten is een Nederlandse comédienne en cabaretière. Toen ze jong was trad ze al op tijdens schoolfeestjes en was ze vaak op de radio te horen in programma's als Jeugd en Ritme en Springplank. Ook deed ze vaak mee aan talentenjachten. Op haar veertiende nam Tineke zangles bij Elly de Jong. Toen ze achttien was werd ze aangenomen bij het Muzeval Cabaret in Utrecht. 

In 1974 bracht ze haar eerste solo-elpee Zondag in April uit. Ze werd opgemerkt door de Utrechtse cabaretier Herman Berkien die haar uitnodigde om zich bij zijn Cabaret Herman Berkien te voegen, waar ze vooral fungeerde als Hermans aangever. Wel kreeg ze ook de ruimte om haar eigen materiaal te schrijven en te spelen.

Tineke's eerste one-womanshow ging in 1980 in première. Ze kreeg steeds meer bekendheid en na haar tweede show Op en Top Tien brak ze landelijk door. Samen met producent John de Mol maakte ze in de jaren tachtig vier theatershows die ook op televisie werden uitgezonden. Onder leiding van John de Mol was de overstap van theater naar televisie al snel gemaakt. Eind jaren tachtig beleefde de eerste reeks van drie televisieshows getiteld Tineke Schouten Show zijn première. Deze shows werden in 1990 opgevolgd door zes afleveringen van Schouten City. Datzelfde jaar vierde Tineke haar tienjarig jubileum met een feest in het Jacobi Theater.

In de jaren negentig trok Tineke met haar populaire shows volle zalen, met als gevolg dat deze vaak meer dan één seizoen in de theaters te zien waren. In 1999 speelde Tineke haar tweeduizendste voorstelling en kreeg ze de erepenning van haar geboortestad Utrecht. In 2005 zat Tineke vijfentwintig jaar in het vak. Ook Koningin Beatrix was van mening, dat deze gelegenheid niet onopgemerkt voorbij mocht gaan en daarom werd Tineke benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Inmiddels is Tineke begonnen aan de try-out periode van haar nieuwste show T-Splitsing.

Leuk om te weten: van de 4300 voorstellingen die ze inmiddels gespeeld heeft, is Tineke maar twee keer ziek geweest!

Foto: Nick van Ormondt

 

Gerelateerde artiesten


Deel via