Lenette van Dongen won de Poelifinario voor haar show Paradijskleier.
Lenette van Dongen won met haar show Paradijskleier de Poelifinario
Paradijskleier van Lenette van Dongen, de winnaar van de Poelifinario.
Geniet van de voorstelling Tegenwind door Lenette van Dongen
  • cabaret

Lenette van Dongen - Biografie

Naam
Lenette van Dongen
Geboortedatum
1 december 1958
Geboorteplaats
Zaandam
Opleiding
Kleinkunstacademie
Awards
Theaterafficheprijs, Annie M.G. Schmidtprijs, Gouden Harp, Poelifinario

Lenette van Dongen in De Tamboer

Lenette van Dongen staat regelmatig met haar voorstellingen in De Tamboer. In maart 2017 was Tegenwind hier te zien. Dit was haar tiende solovoorstelling. De voorstelling ging over haar leven toen ze van de grote stad verhuisde naar een klein dorpje op het platteland om rust te vinden. Zaterdag 21 december 2019 stond ze met haar vol lof ontvangen show Paradijskleier in Hoogeveen. En op donderdag 14 december 2023 kwam Lenette nogmaals terug naar De Tamboer met haar show Dat doet ze anders nooit.

Dat doet ze anders nooit

In haar nieuwe show zet Lenette nog een stap in de zoektocht naar totale vrijheid. Rauwer en eerlijker wordt het niet. Want wie niets te verliezen heeft, is eindelijk vrij.

Is er iets anders mogelijk dan die prettig afgerichte vrouw, die keurig binnen de sociale lijntjes kleurt? “Zou ik nog iemand anders kunnen zijn?” Lenette vraagt het zich af. Ze heeft liever spijt van wél gedaan dan van nooit gedaan. Geen bucket list, maar een fukkit list. Bang? Dan juist doen! Als geen ander doet Lenette met haar meesterlijke zelfspot hilarisch verslag van haar poging om zichzelf voorgoed van haar innerlijke Finnik te bevrijden.

Paradijskleier

In Paradijskleier fileerde Lenette van Dongen op een hilarische wijze jouw dromen en liet ze je weer verliefd laten worden op je eigen werkelijkheid. Met deze show won Lenette de Poelfinario: de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het afgelopen theaterseizoen.

Waar de voorstelling over gaat volgens Lenette?

"Wat werd mij toen ik 30 was een onaangenaam leven voorspeld. Met diepe weemoed keken de oudere vrouwen mij aan. Kind, je bent jong, geniet er nou maar van.. Want straks… Straks verlaat je vent jou voor een jonger exemplaar, verdwijn jij in het 50 tinten beige leger en ziet niemand je meer staan. Dan woon je alleen op een sneue flat, met je potjes antirimpelcrème en je geadopteerde hond uit Roemenië. In december werd ik 60. En nooit eerder voelde ik me zo sterk, zo vrij en zo positief. De bullshit voorbij. Dit is wat ik ben, je doet het er maar mee. En echt, nooit meer 30. Wat een gezwoeg was dat om te mogen bestaan en aan van alles te voldoen en te streven naar geluk. Het genot om eindelijk zonder AVAM (angst voor andermans mening) te leven zie je ook in mijn nieuwe voorstelling terug. Kwam deze fase vanzelf? Nee, natuurlijk niet. Dat maakt deze voorstelling juist zo grappig. En soms ontroerend. Omdat wijzer worden soms met harde lessen komt. Geen leidend regieconcept maar vrij in vorm en contact met de zaal. Ongegeneerd eerlijk met behoud van opgedane wijsheid. De show is eigenlijk een hilarische avondvullende TEDX TALK. Als dit dan misschien toch mijn laatste show wordt kan ik maar beter alles nog zeggen en doen wat ik nooit heb gedurfd."

Biografie Lenette van Dongen

Na de HAVO deed Lenette een opleiding tot dansdocente en vervolgens heeft ze drie jaar les gegeven op haar eigen balletschool. Toen besloot ze auditie te doen voor de Academie voor Kleinkunst en ze werd aangenomen, waarna ze haar balletschool verkocht.

Ze debuteerde in de musical Cabaret waarin ze de hoofdrol van Sally Bowles speelde. In 1984 speelde ze mee in de eerste productie van Jeans, een show waarin jong talent nog steeds de kans krijgt om voor een groot publiek te laten zien wat ze kunnen.

Na haar rol in de musical Tsjechov met Boudewijn de Groot kreeg ze de kans om in Londen een comedy stage te doen bij Lenn Lowe. Ook heeft ze in musicals als Mamma Mia! en Doe Maar gespeeld. Voor haar rol als Flora in de musical Doe Maar werd ze zelfs genomineerd voor een Musical Award voor 'beste vrouwelijke bijrol'.

In 1989 maakte ze haar eerste cabaretvoorstelling met Peter Lusse en Hans van Gelder en in 1993 ging haar eerste solovoorstelling in première. Deze werd lovend ontvangen en ze kreeg hiervoor de Pall Mall export prijs voor een veelbelovend talent. 

Vanaf november 2012 was Lenette te zien als deelnemer in het televisieprogramma MAESTRO, waarin bekende Nederlanders leren om een orkest (en koor) te dirigeren. Zij wist op de eerste plaats te eindigen. 

In 2015 ging haar tiende solovoorstelling in première Tegenwind, welke genomieerd werd voor de Poelifinario. In 2018 volgt de voorstelling Paradijskleier, waarmee ze in 2019 ook de Poelifinario daadwerkelijk in de wacht weet te slepen.

Naast haar werk op het podium schreef Lenette sinds 2002 een maandelijkse column voor het blad Opzij. Hiervan verschenen twee bundels.

Anderen bekeken ook

Guido Weijers - Biografie

Ton Kas - Biografie

Pieter Derks - Biografie

Ronald Snijders - Biografie