Niet Uit Het Raam, draai het eens om.
Niet Uit Het Raam - Draai het eens om
  • cabaret

Niet Uit Het Raam (NUHR) - Biografie

Naam
Niet Uit Het Raam (NUHR)
Leden
Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas, Eddie B. Wahr
Awards
Poelifinario 2004 en 2016
Website
nuhr.nl

NUHR: Niet Uit Het Raam in De Tamboer

Het laatste Niet Uit Het Raam programma Draai het eens om leek hun afscheidsvoorstelling te worden. En wie weet is het dat ook wel. Maar na de fantastische kritieken is niets zeker. Theaterrecensenten en publiek hebben de voorstelling met sterren en superlatieven overladen. Ook heeft het programma de Poelifinario gewonnen. De groep vertelt dingen die door niemand anders verteld worden. Natuurlijk gaat dat allemaal volgens de wetten van NUHR, waarin onzin ineens logisch lijkt te worden. Een oordeel is gemakkelijk geveld, maar draai het eens om?

“In deze meesterlijke voorstelling van cabaretgroep NUHR maakten Peter Heerschop, Joep van Deudekom, Viggo Waas en Eddie B. Wahr het elkaar beslist niet gemakkelijk. In een ruimte die deed denken aan een psychiatrische instelling analyseerden ze genadeloos elkaars zwakke plekken en onderzochten ze wat hun vriendschap en samenwerking na dertig jaar theaters precies nog voorstelt. Het leidde tot spannend theater, met hilarische scènes en prachtige liedjes, strak gemonteerd door regisseur Genio de Groot”, aldus de vakjury van de Poelifinario 2016.

Biografie

Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Viggo Waas richtten in 1987 het cabaretgezelschap Niet Uit Het Raam op. Ze waren onderweg naar het Camerettenfestival en bedachten hun naam vanwege een bordje in de trein. De samenwerking zou toch nooit lang duren… De eerste jaren trokken ze lang buurthuizen, kleine theaters en waren ze vaste gast in theaterrestaurant Ibova. Het dieptepunt was de afgelasting van een voorstelling in een jongerencentrum in Waddinxveen, omdat er helemaal geen kaarten waren verkocht. Tot hun eigen verbazing haalden ze de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival niet. Toch stonden ze met hun avondvullende programma Sprokkelaars in de Kleine Komedie, dat smaakte naar meer.

Toen de mannen vaste medewerkers van Spijkers met Koppen werden begonnen de zalen steeds voller te stromen. Vanaf 1998 wisselden de drie hun NUHR programma’s af met De Ploeg, waarbij ze werden aangevuld met Han Römer, Tius Tiel Groenestege en Genio de Groot. De NUHR programma’s ontwikkelde zich inhoudelijk steeds meer tot kritische, in abstracte vorm verpakte maatschappijbeelden. Met Over de Top wonnen ze de Poulifinario. Toen gitarist Eddie B. Wahr de groep kwam versterken, bleek dat hij nooit weer weg zou gaan. In de loop der jaren hebben de mannen een indrukwekkende cv opgebouwd, met zowel gezamenlijke programma’s als soloprogramma’s.

Foto: Joris van Bennekom

Anderen bekeken ook

Lebbis - Biografie

Peter Heerschop - Biografie

Dolf Jansen - Biografie

Vrijdag & Sandifort - Biografie