Tineke Schouten speelde in 2017 de voorstelling T-splitsing.
  • cabaret

Tineke Schouten - Biografie

Naam
Tineke Schouten
Geboortedatum
12 juni 1954
Geboorteplaats
Utrecht
Awards
Veronica Award; Het Gouden Hart van Rotterdam; Oeuvre-award Ere Loeres; Erepenning Utrecht; Officier in de Orde van Oranje Nassau; Johan Kaart Prijs

Binnenkort in De Tamboer

wo 26 februari 2025 20.00
Bestel

Tineke Schouten in De Tamboer

Tineke Schouten komt regelmatig naar Theater De Tamboer. Ze is een graag geziene gast, zo blijkt wel uit de bomvolle zalen waarin ze altijd weer met open armen wordt ontvangen. Vrijdag 26 april 2024 was Tineke Schouten opnieuw in De Tamboer te zien met haar nieuwe voorstelling De Schouten schoenen aan.

De Schouten schoenen aan

Ze is al ruim 40 jaar lang een unieke, constante factor in de Nederlandse theaters. Ze bruist van de energie. Ze heeft nog volop inspiratie. Dit keer trekt ze de stoute schoenen aan en gooit zij het over een andere boeg. Tineke gaat met de billen bloot. Zal ze haar ongezouten mening geven of een dieper gesprek voeren? Gelardeerd met de mooiste liedjes, begeleid door topmuzikanten relativeert Tineke natuurlijk de boel en kunnen we met elkaar lachen om onze eigen tekortkomingen.

Highlights

Samen met een 7-koppig live orkest, maakte Tineke een reis door haar beroepsmatige carrière. Hoogtepunten uit haar schatkist aan hilarische sketches, typetjes en liedjes ‘in een nieuw jasje’ passeerden de revue. Maar uiteraard kon Tineke het ook niet laten om nieuwe liedjes en sketches te laten horen. Highlights was een monument van een show, een fantastische avond uit!

T-Splitsing 

Op zaterdag 11 november 2017 speelde Tineke haar show T-Splitsing in De Tamboer. Keuzes maken, we doen het iedere dag. Kleine nietszeggende keuzes zoals welke kleur sokken te dragen. Maar ook belangrijke, levensveranderende keuzes om je baan op te zeggen en met heel je hebben en houwen naar het buitenland te vertrekken. De ene keuze sluit vaak andere richtingen uit. Tineke blikte nog eens heel goed terug op de keuzes die zij in haar leven heeft gemaakt. Wat zou er zijn gebeurd als ze op de T-splitsing een heel andere afslag genomen had? Als haar vader zijn supermarkt in Tilburg was begonnen. Of als haar man zijn vastgoedplan in Portugal had doorgezet. Was ze dan nu nog steeds makelaar in Portugal? Of had ze de majorette in Tilburg opgefleurd? Meer dan ooit was T-splitsing een persoonlijke show van Tineke. Maar natuurlijk kwamen ook de nodige typetjes voorbij, zoals de vriendin van Mark Rutte en natuurlijk Bep Lachebek. 

Gewoon DOEN!

Zaterdag 16 april 2016 kwam Tineke met de reprise van haar show Gewoon DOEN! naar Hoogeveen. Voor deze show trok Tineke de Amerikaanse glittershowbizz-specialist Jill Lopez aan, die haar adviseerde bij het maken van dé ultieme theatershow. Het motto: Big, Bigger, Biggest. Vooral niet zeuren maar DOEN, gewoon DOEN. Tineke ging hier ver in mee. En dus zat gewoon DOEN! vol glitter en glamour, showtrappen, kostuums, wereldsterren in de artiestenparade, orkesten, balletten, vuurwerk, humor en gekke typetjes.

Biografie van Tineke Schouten

Tineke Schouten is een Nederlandse comédienne en cabaretière. Toen ze jong was trad ze al op tijdens schoolfeestjes en was ze vaak op de radio te horen in programma's als Jeugd en Ritme en Springplank. Ook deed ze vaak mee aan talentenjachten. Op haar veertiende nam Tineke zangles bij Elly de Jong. Toen ze achttien was werd ze aangenomen bij het Muzeval Cabaret in Utrecht. 

In 1974 bracht ze haar eerste solo-elpee Zondag in April uit. Ze werd opgemerkt door de Utrechtse cabaretier Herman Berkien die haar uitnodigde om zich bij zijn Cabaret Herman Berkien te voegen, waar ze vooral fungeerde als Hermans aangever. Wel kreeg ze ook de ruimte om haar eigen materiaal te schrijven en te spelen.

Tineke's eerste one-womanshow ging in 1980 in première. Ze kreeg steeds meer bekendheid en na haar tweede show Op en Top Tien brak ze landelijk door. Samen met producent John de Mol maakte ze in de jaren tachtig vier theatershows die ook op televisie werden uitgezonden. Onder leiding van John de Mol was de overstap van theater naar televisie al snel gemaakt. Eind jaren tachtig beleefde de eerste reeks van drie televisieshows getiteld Tineke Schouten Show zijn première. Deze shows werden in 1990 opgevolgd door zes afleveringen van Schouten City. Datzelfde jaar vierde Tineke haar tienjarig jubileum met een feest in het Jacobi Theater.

In de jaren negentig trok Tineke met haar populaire shows volle zalen, met als gevolg dat deze vaak meer dan één seizoen in de theaters te zien waren. In 1999 speelde Tineke haar tweeduizendste voorstelling en kreeg ze de erepenning van haar geboortestad Utrecht. In 2005 zat Tineke vijfentwintig jaar in het vak. Ook Koningin Beatrix was van mening, dat deze gelegenheid niet onopgemerkt voorbij mocht gaan en daarom werd Tineke benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Leuk om te weten: van de 4300 voorstellingen die ze inmiddels gespeeld heeft, is Tineke maar twee keer ziek geweest!

Foto: Roy Beusker

Anderen bekeken ook

Freek de Jonge - Biografie

Lenette van Dongen - Biografie

Brigitte Kaandorp - Biografie

Youp van 't Hek - Biografie