The Dublin Legends, formerly known as the Dubliners speelden op het Irish Folk Festival in De Tamboer.
  • muziek

The Dubliners - Biografie

Naam
The Dubliners
Leden
Ronnie Drew, Luke Kelly, Barney McKenna, Ciarán Bourke,  John Sheahan, Jim McCann, Seán Cannon, Eamonn Campbell, Paddy Reilly, Patsy Watchorn
Opgericht
1962
Plaats
Dublin (Ierland)
Website
facebook.com

The Dubliners in De Tamboer

Op zaterdag 5 oktober 2013 stonden The Dublin Legends - Formerly known as the Dubliners op het Irish Folk Festival in De Tamboer. Daarmee ging een jarenlange wens van programmeurs en publiek in vervulling: de Ierse legenden stonden eindelijk op het podium in Hoogeveen. 

Seven Drunken Nights

In Seven Drunken Nights bracht een uiterst getalenteerde en virtuoze cast op woensdag 27 november 2019 het verhaal en de muziek van The Dubliners. Naast een eerbetoon aan de iconische band was het ook een mooi saluut aan de rijke, Ierse muzikale traditie en historie. Het was een heerlijke avond met grote hits als The Wild Rover, Dirty Old Town, Whiskey In The Jar en uiteraard Seven Drunken Nights.

Biografie van The Dubliners

The Dubliners zijn al decennia lang een internationaal begrip. Deze Ierse folkband werd opgericht in 1962 en is daardoor een van de oudste en langst bestaande band in de wereld. 

Hun eerste hit in het Verenigd Koninkrijk was Seven Drunken Nights, dat in 1967 de zevende plaats in de hitparade behaalde. Ook in Nederland werd het een hit: in de Veronica Top 40 kwam het tot een 29ste plaats.

De originele leden waren: Ronnie Drew (zang, gitaar), Luke Kelly (zang, banjo, gitaar), Barney McKenna (banjo), Ciarán Bourke (fluit, harmonica, gitaar, zang) en John Sheahan (viool) sinds 1964. De oorspronkelijk naam van de groep was: The Ronnie Drew Ballad Group. Deze naam werd echter al snel veranderd in The Dubliners, naar het boek van James Joyce, dat toentertijd werd gelezen door Luke Kelly.

De groep heeft in de loop der jaren verschillende wisselingen gekend. Zo verliet Ronnie Drew de band tijdelijk in de jaren '70 en werd hij vervangen door Jim McCann. Ciarán Bourke zakte in 1974 op het podium in elkaar, als gevolg van een hersenbloeding waarvan hij nooit herstelde. Bourke stierf uiteindelijk in 1988. Luke Kelly overleed in 1984. Beide mannen werden vervangen door Seán Cannon en Eamonn Campbell. Na 34 jaar verliet Drew de band voorgoed en werd vervangen door Paddy Reilly. In 2005 wilde Paddy Reilly het wat kalmer aan doen en werd vervangen door Patsy Watchorn, ex-zanger van de Dublin City Ramblers.

Na 50 jaar te hebben gespeeld, kondigde de band in de herfst van 2012 aan ermee te stoppen, volgend op het overlijden van medeoprichter Barney McKenna. De nog in leven zijnde leden van de groep, met uitzondering van John Sheahan, werken onder de naam The Dublin Legends: formerly known as the Dubliners.

Anderen bekeken ook

Moya Brennan - Biografie

The Kilkennys - Biografie

The Fureys - Biografie

Irish Festival - Geschiedenis