Rowwen Hèze
  • muziek

Rowwen Hèze - Biografie

Naam
Rowwen Hèze
Leden
Jack Poels, Tren van Enckevort, Jack Haegens, Martîn Rongen, Wladimir Geels en Theo Joosten
Opgericht
1985
Awards
Edison oeuvreprijs (2010); Limburger van Verdienste (2008); Lifetime Award NVPI (2005); Prix d’Asperge (2001); Gouden Harp (1998); Gouden Notekraker (1997); Limburg Award (1994); Zilveren Vlegel (1993); Zilveren Harp (1992)
Website
rowwenheze.nl

Rowwen Hèze in De Tamboer

Het was een kwestie van geduld

Op 26 maart 2023 was Rowwen Hèze terug in De Tamboer met zijn show Het was een kwestie van geduld. Rowwen Hèze op z’n best. Als ze de zaak moeten veroveren is de band in z’n element. Jack Poels en zijn soldaten op het podium van De Tamboer met de liedjes als wapens in de strijd. Een feest van troost, zo wil je Rowwen Hèze zien in het theater. Zodra het startsein is gegeven gaan de mannen los en doen ze waar ze zo goed in zijn: muziek maken en een feestje bouwen.

Ballades & Beer

Rowwen Hèze stond in De Tamboer met Ballades & Beer. In 2015 vierde Rowwen Hèze zijn dertigjarig bestaan en dat leverde een meeslepend, muzikaal theateravontuur op. 

Over Rowwen Hèze

Rowwen Hèze, de Limburgse dialectband uit America, is opgericht in 1985, als een soort voortzetting van The Legendary Texas Four. De naam van de band verwijst naar Christiaan Hesen, een zonderlinge dorpsfiguur uit America met een vreeswekkend uiterlijk en niet onbesproken verleden. Hij droeg de bijnaam Rowwen Hèze, wat later werd overgenomen door de band. Onder andere omdat het lekker bekt.

De band mengt folk-invloeden, zoals tex-mex en polka, met gevoelige ballads. Ze begonnen als Engelstalige band in de Peel, maar zijn in hun meer dan dertigjarige bestaan uitgegroeid tot één van de grote Nederlandse popacts.

In 1987 schreef Rowwen Hèze samen met Toos Vervoort het nummer Niks stront niks en door de nogal controversiële tekst haalde dit nummer de landelijke media. Dit nummer betekende dan ook de eerste landelijke bekendheid voor de band. In december van datzelfde jaar brachten ze hun eerste eigen album uit en vanaf dat moment legde de band zich vooral toe op teksten in het Americaase dialect.

In 1989 maakte de band een grote tour door het zuiden van Nederland en maakten ze een korte tournee met Amerikaanse accordeonist Flaco Jiménez. In 1990 tekende Rowwen Hèze bij de platenmaatschappij HKM/CNR. Hierop volgens brachten ze het album Blieve Loepe uit, traden ze voor het eerst op in Amsterdam op de Uitmarkt en volgde het album Boem.

Vanaf 1991 bestond de band na enkele wisselingen in samenstelling uit Jack Poels (zang, gitaar en mondharmonica), William van Enckevort (accordeon, piano, trombone en zang), Jan Philipsen (basgitaar en contrabas), Theo Joosten (gitaar, mandoline, saxofoon, tin whistle en percussie), Jack Haegens (trompet, bugel, trombone en percussie) en Martîn Rongen (drums en percussie). In deze samenstelling beleefde de band in 1992 een landelijke doorbraak met hun optredens op Pinkpop en de Amsterdamse Uitmarkt, beiden live uitgezonden op televisie.

Na deze doorbraak volgde meerdere keren Pinkpop, maar ook Lowlands, Parkpop en het Deense Roskilde. Tevens trad Rowwen Hèze in 1996 op met het Metropole Orkest en openden ze in 1998 het Holland Festival. Andere legendarische momenten uit hun meer dan dertigjarige carrière zijn de samenwerking met Los Lobos tijdens ParadisoLife! in 1999 en het optreden als support act van The Rolling Stones tijdens de Bridges to Babylon-tour in datzelfde jaar.

Rowwen Hèze is regelmatig te vinden op het podium tijdens Vrienden van Amstel Live, ze hebben op Concert at Sea gestaan (2010) en opende ze samen met Chantal Janzen de Floriade in 2012 met het speciaal geschreven nummer Deze Haag. In 2013 schreef de band de filmmuziek voor Hemel op Aarde, wat hen een nominatie voor een Gouden Kalf opleverde. In datzelfde jaar nam basgitarist Jan Philipsen afscheid van de band, hij is opgevolgd door Wladimir Geels

In 2015 vierde Rowwen Hèze hun 30-jarig jubileum en het jaar daarop verscheen hun album Vur Altied, met 15 nieuwe nummers opgenomen in het jubileumjaar. Elk jaar zijn er de populaire slotconcerten, de afsluiting van hun poptour aan het einde van het seizoen, waarvoor de fans van heinde en verre naar het Limburgse America afreizen.

De band wisselt optredens in feesttenten, spelen in clubs en theatervoorstellingen met elkaar af. Komend seizoen is deze band te zien in ons theater met hun prachtige liedjes!

Anderen bekeken ook

Danny Vera - Biografie

Jannes - Biografie

Marco Schuitmaker - Biografie

Paul de Munnik - Biografie