Rob de Nijs - Biografie
- Naam
- Robert de Nijs
- Geboortedatum
- 26 december 1942
- Geboorteplaats
- Amsterdam
- Opleiding
- Cabaretschool
- Awards
- Polydor, Radio 2 Zendtijd Prijs
- Website
- robdenijs.nl
Rob de Nijs in De Tamboer
60 jaar artiest
Rob de Nijs begon zijn carrière als 18-jarige zanger, maar vanaf 1962 kwam er pas echt schot in zijn carrière toen hij een talentenjacht van de platenfirma Phonogram won. Nooit had hij kunnen vermoeden dat hij 60 jaar na dato nog steeds actief zou zijn als zanger!
16 januari 2020 vierde Rob de Nijs 60 jaar muziek in De Tamboer, een theatershow vol pareltjes. Zijn hele repertoirekast werd geplunderd en hij stond stil bij de vele verhalen en anekdotes die aan de verschillende liedjes zijn verbonden.
Biografie van Rob de Nijs
Rob De Nijs is geboren in Amsterdam. Muziek is hem met de paplepel ingegoten; op zijn achtste kreeg hij al z'n eerste accordeonles.
Een aantal jaren later ging hij naar de cabaretschool. Via de directeur, Bob Bouber, leerde hij in mei 1960 de muzikanten Jan de Hont, Hans de Hont, Roel Vredeveld en Henny van Pinxteren kennen die met hun band The Apron Strings op zoek waren naar een zanger. De band werd omgedoopt tot Robby and The Apron Strings. En al snel speelde de groep in het voorprogramma van Peter Kraus in de Doelenzaal. Vervolgens kwam Bert de Nijs, de broer van Rob, als extra gitarist bij de band. Op 15 oktober 1960 behaalden ze de eerste plaats op een talentenjacht van Polydor. In 1962 ging de band uit elkaar. Rob en zijn broer Bert stapten uit de band en begonnen Rob de Nijs en de Lords.
In 1970 deed hij Rob de Nijs mee aan de musical Salvation, waardoor hij in contact kwam met Lennaert Nijgh. Nijgh besloot een aantal nummers voor De Nijs te schrijven, samen met Boudewijn de Groot, om zo zijn carrière verder op gang te brengen.
In mei 1973 kwam de eerste vrucht van deze samenwerking, Jan Klaassen de trompetter, in de hitparade. Gevolgd door Dag zuster Ursula. Er volgden bescheidener successen met Mirella en Hé speelman. Hierna kwam zijn waarschijnlijk bekendste hit uit: Malle Babbe, een nummer dat De Groot ook zelf regelmatig zou gaan spelen tijdens concerten. Na de albums In de uren van de middag en Kijken hoe het morgen wordt, beide eveneens door De Groot geproduceerd, beëindigden de twee hun samenwerking. Nijgh bleef wel betrokken bij de carrière van De Nijs als tekstschrijver.
In de jaren '74 en '75 kreeg Rob een eigen programma voor de televisie genaamd NL Tippers, waarin diverse Nederlandse artiesten hun lied ten gehore brachten. Dit familiemuziekprogramma werd later overgenomen door Ferry Maat en de titel veranderde in Disco Circus. Het programma was te zien bij de TROS.
In 1985 scoorde hij zijn grootste hit tot dan toe. Het vredeslied Alles wat ademt, geschreven door Gerard Stellaard, Nijgh en Meuldijk, steeg tijdens de kersttijd naar de tweede plaats. En in 1996 scoorde hij zijn eerste en enige nummer 1-hit met Banger hart, dat vijf weken op de toppositie in de Mega Top 50 stond.
Op 16 maart 2008 gaf De Nijs een jubileumconcert met het Metropole Orkest in een uitverkocht Carré. Het concert werd gegeven vanwege het 45-jarig artiestenjubileum van de zanger en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Echter, was/is hij dat nog lang niet van plan! Zijn zeventigste verjaardag vierde hij namelijk ook met een groot concert in Carré in 2013. En in het theaterseizoen 2019-2020 vierde Rob de Nijs weer een feestje. Hij dook de theaters in om te vieren dat hij al 60 jaar artiest is!
Foto: William Rutten