Nathalie Baartman over kwetsbaarheid. Over het ongemak van stilte. Alles op het randje van de gekte.
  • cabaret

Nathalie Baartman - Biografie

Naam
Nathalie Baartman
Geboortedatum
2 september 1973
Geboorteplaats
Borne
Opleiding
Koningstheateracademie
Awards
Persoonlijkheidsprijs Cameretten 2004, Voor de Leeuwen-trofee 2005

Binnenkort in De Tamboer

ma 21 april 2025 16:00
Bestel

Nathalie Baartman in De Tamboer

SNAK

Op zaterdag 8 april 2023 was Nathalie Baartman terug in De Tamboer, met haar show SNAK. Ja, ik heb gesnakt. Op handen en voeten door het gras. “Zoek je dan wat?”, vroeg de man. Ik zei: “Ik reikhals deze dag”. Naar iets om aan te raken. Pak me vast. De wereld zoals-ie was. Handzaam. Behapbaar. Een schaaltje dat rondgaat met hapjes grap. Een glas, een traan, een land gevuld met lach en zacht.

Breek 

Nathalie Baartman stond met haar cabaretvoorstelling Breek in De Tamboer op vrijdag 5 april 2019. Breek was een subtiel-hilarische voorstelling over kwetsbaarheid. Over het ongemak van stilte. Alles op het randje van de gekte. 

Voest

In seizoen 2016/2017 stond Nathalie met haar voorstelling Voest in Hoogeveen. Voest. Twents voor vuist. Gaat ze dan knokken? Nou, laten we zeggen dat ze vecht voor vrolijkheid en een beetje meer liefde. Het was een vurige voorstelling van een ontembare vrouw op vredesdrift.

Biografie van Nathalie Baartman

Op haar achtste komt Nathalie Baartman voor het eerst in aanraking met een orgel, een prachtig instrument met indrukwekkende knopjes. Ook begint ze dan verhaaltjes te schrijven, allemaal met tragische afloop. Na haar studietijd verhuist ze vanwege haar idealistische wereldbeeld naar Duitsland om haar idealen uit te leven. Tussen de hippies, aan demonstraties heeft ze een dagtaak. Terug in Nederland ontdekt ze tijdens de opleiding dramatherapeute dat kleinkunst haar grote passie is. Voor haar eerste programma STAM ontvangt ze tijdens het Cameretten cabaretfestival de persoonlijkheidsprijs.

Twee theaterprogramma’s later ontvangt ze lovende kritieken in de pers, die vindt dat ze niet in een hokje te stoppen is met haar bijzondere kijk op de wereld en geheel eigen logica. In 2015 en 2016 trok Nathalie met haar solovoorstelling Louter langs de theaters en ontving ze opnieuw positieve reacties.

Foto: Jochem Jurgens

 

Anderen bekeken ook

Steven Brunswijk - Biografie

Christel de Laat - Biografie

Herman Finkers - Biografie

Thijs Kemperink - Biografie