De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Lavinia Meijer en Michiel Borstlap speelden samen de tournee Ghosts.
  • muziek

Lavinia Meijer - Biografie

Naam
Lavinia Meijer
Geboortedatum
12 februari 1983
Geboorteplaats
Zuid-Korea
Opleiding
Conservatorium Utrecht in Amsterdam
Awards
1e prijs Prinses Christina Concours; 1e prijs Stichting Jong Muziek Talent Nederland; 1e prijs Nederlands Harp Concours; 1e prijs Vriendenkransconcours; 2e prijs Internationaal Harpconcours in Lausanne; 3e prijs Rijssel; 1e prijs Brussel; 3e prijs Israël; Fortis MeesPierson Award 2007; Nederlandse publieksprijs 2009; Edison publieksprijs 2012

Lavinia Meijer in De Tamboer

Ze behoort tot de absolute internationale top van harpisten. Op zaterdag 9 november 2019 stond Lavinia Meijer samen met Michiel Borstlap in De Tamboer met Ghosts. Veel mensen kennen de harp alleen als achtergrondinstrument, als een romantische melodie of een kabbelend beekje. Of als instrument van goden of schattige meisjes met engelenhaar. Het is haar persoonlijke doel om deze vooroordelen weg te nemen en mensen te doen verbazen met haar muziek. Haar Glass-album werd lovend ontvangen in de internationale pers: “Opnieuw een schot in de roos,” Muziekblad Gramophone.

The Little Match Girl Passion

Zaterdag 16 december 2023 was Lavinia Meijer terug in De Tamboer samen met Wishful Singing.

De loepzuivere stemmen van Wishful Singing en de intrigerende klank van harpiste Lavinia Meijer smelten deze kerst samen. Samen vertellen ze het aangrijpende verhaal van het meisje met de zwavelstokjes in David Langs The Little Match Girl Passion. Ook de gloedvolle Christmas close harmony uit Benjamin Brittens beroemde A Ceremony of Carols hoor je.

Ghosts

Twee muzikale grootheden op één podium. De samenwerking tussen Lavinia en Michiel is uniek: een wereldvermaard klassiek harpiste en een toppianist in de internationale muziekwereld. Ze betraden het podium nog niet vaak samen, maar vinden elkaar nu in de muziek van de Amerikaanse componist Philip Glass, Ludovico Einaudi en Michiel Borstlap zelf.

Brief aan mijn dochter

In 2017 stonden auteur Abdelkader Benali en harpiste Lavinia Meijer samen in het theater. In Brief aan mijn dochter, gebaseerd op Benali’s gelijknamige autobiografische roman, brachten zij literatuur en muziek samen. Benali schreef zijn dochter een brief en probeerde zo de wereld waarin zij geboren zou worden te duiden. Harpiste Lavinia Meijer vulde hem muzikaal aan én vertelde haar eigen, bijzondere verhaal over adoptie en de zoektocht naar muzikale en menselijke erkenning.

In deze unieke samenwerking kwamen verschillende werelden samen. De hoofdpersonen reisden door de tijd en ruimte, van Tanger, Marokko, naar Seoul, Zuid-Korea, om hun ontroerende verhaal over afkomst en identiteit te vertellen. De reis omspande generaties en culturen. De worsteling om je te verzoenen met je afkomst leverde een spannende muzikale en literaire confrontatie op waarin beide kunstenaars volledig zichzelf geven.

Veelzijdig muzikante Meijer vond in succesauteur Benali een gelijkgestemde in hun kijk op geboorte en opgroeien. Door hun fascinerende samenspel ontstaat er een nieuwe theatervorm die prikkelt, beweegt en ontroert. Een unieke voorstelling over leven krijgen en leven geven.

Biografie van Lavinia Meijer

Harpiste Lavinia Meijer werd geboren in Zuid-Korea. Toen ze twee was werd ze geadopteerd en sindszien woont ze in Nederland. Toen ze negen jaar was leerde ze harp spelen. Ze haalde de diploma's Bachelor of Music en Master of Music, beide cum laude aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam. Lavinia volgde ook vele masterclasses, onder andere bij Jana Bouskova, Isabelle Moretti en Daphne Boden.

Lavinia Meijer is altijd op zoek naar vernieuwing. Zo speelt ze samen met bijvoorbeeld multi-instrumentalist Òlafur Arnalds, en speelt ze klassieke versies van de muziek van Radiohead. Ze heeft ook stukken van componist Philip Glass mogen bewerken, en samen met hem opgetreden. Lavinia experimenteert ook met jazz, waarvoor ze zelfs een cursus volgde bij jazzharpist Park Stickney.

Lavinia is de enige klassieke artiest die met drie albums in de top 10 van de Nederlandse Rock Album lijst heeft gestaan. In totaal heeft ze nu zeven albums uitgebracht. 

Anderen bekeken ook

Wibi Soerjadi - Biografie

Avalanche Quartet - Biografie

Pianoduo Blaak - Biografie

Michiel Borstlap - Biografie