De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Wibi Soerjadi speelt muziek uit bekende films, zoals Star Wars, The Dark Knight, James Bond, Back To The Future en Schindler’s List. Op bewonderenswaardige wijze doet Wibi bijzondere concerten en complete orkesten weerklinken uit slechts één vleugel.
  • klassiek
  • muziek

Wibi Soerjadi - Biografie

Naam
Wibi Soerjadi
Geboortedatum
2 maart 1970
Geboorteplaats
Leiden
Awards
Geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, publieksprijs Edison Classical Music Award, 1e prijs Prinses Christina Concours in Den Haag
Website
soerjadi.com

Wibi Soerjadi in De Tamboer 

Op zondag 7 november 2021 stond Wibi Soerjadi in De Tamboer met zijn voorstelling Wibi at the movies. 

Wibi at the movies

Wibi Soerjadi speelt muziek uit bekende films, zoals Star Wars, The Dark Knight, James Bond, Back To The Future en Schindler’s List. Op bewonderenswaardige wijze doet Wibi bijzondere concerten en complete orkesten weerklinken uit slechts één vleugel.

Biografie van Wibi Soerjadi 

Wibisono Augustinus, beter bekend als Wibi Soerjadi, is een Nederlandse concertpianist en componist. Als zoon van een Nederlands-Indische wetenschapper is Wibi op elf jarige leeftijd begonnen met spelen van piano. Zijn jongste broer Ardjoena Soerjadi is ook een musicus. Op vijftienjarige leeftijd won Wibi de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in Den Haag.

Wibi Soerjadi studeerde drie jaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waarna hij bij Jan Wijn vervroegd eindexamen deed als uitvoerende musicus. Wibi haalde hierbij het hoogst haalbare cijfer. Tijdens zijn studie ontving hij de derde prijs op het prestigieuze Franz Lisztconcours. Later werd zijn toenmalige vriendin Marion Klijnsmit, met wie hij sinds zijn negentiende samenwoonde, zijn manager.

Op Koninginnedag 1992 speelde Wibi Soerjadi voor koningin Beatrix en prins Claus een door hem zelf gecomponeerde Koninginnedagparafrase. Vanaf het begin van 1993 geeft Wibi een uitverkocht kerstrecital in het Concertgebouw te Amsterdam. Op 22 november 1996 trad Wibi Soerjadi op in de beroemde grote zaal van Carnegie Hall in New York.

Na een concert in 1998 vroeg Wibi Soerjadi zijn toenmalige vriendin Marion Klijnsmit ten huwelijk door de huwelijksmars in te zetten. Hun huwelijk strandde in 2002. In dat jaar verhuisde Soerjadi ook van Twisk naar het landgoed Wilperhorst in Zeist. In zijn eigen concertzaal geeft hij hier concerten en hij is een piano-academie gestart met masterclasses en zomercursussen. In 2005 mocht hij ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Disneyland Californië een optreden geven in Disneyland Parijs.

In 2006 vierde hij zijn 25-jarig jubileum met een gratis openlucht pianofestival in zijn eigen tuin. In 2009 werd hij getroffen door een aantasting van zijn gehoorzenuw waardoor Wibi maandenlang niet kon werken en in 2011 vierde Wibi Soerjadi zijn dertigjarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan trad hij op 27 januari 2011 voor de tweede keer op in de Carnegie Hall in New York.

In 2013 zette hij zijn landgoed te koop en in 2019 werd dit verkocht. Wibi zelf verhuisde kort daarvoor naar Landgoed Peckedam in Diepenheim waar hij zijn eigen Grande Fantaisie de Concert sur des thèmes de La Belle et la Bête ten gehore bracht.

Anderen bekeken ook

Ilse DeLange - Biografie

Anúna - Biografie

Esther Groenenberg - Biografie

Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina - Biografie