Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot duiken samen met Ruth Sahertian en Jeske van der Staak in heerlijk herkenbare, confronterende sketches, songs en scènes van Koefnoen. Met bekende types als happy single Ipie en ANWB-duo Okko en Eus.
  • cabaret

Koefnoen - Biografie

Naam
Koefnoen
Leden
Owen Schumacher, Jeremy Backer, Paul Groot, Ruth Sahertian en Jeske van de Staak
Opgericht
17 september 2004
Awards
Zilveren Nipkowschijf

Over Koefnoen

Koefnoen was een cabaretesk televisieprogramma van producent Human Factor Tv, wat werd uitgezonden door de AVRO. De eerste uitzending vond plaats op 17 september 2004. In het programma werd teruggekeken op de afgelopen week met sketches en filmpjes. Omdat de ene helft van de uitzending ruim van tevoren werd opgenomen en de andere helft de week voor de uitzending was er een verschil in actualiteit. Vaak werd er in deze afleveringen een populair programma belachelijk gemaakt. Denk aan onder andere: Baantjer, RTL Boulevard, Idols, RTL Forens, NOVA/Den Haag Vandaag, Per Seconde Wijzer, Zomergasten, Joling & Gordon over de vloer en De Wereld Draait Door.

De centrale figuren in Koefnoen waren Owen Schumacher en Paul Groot. Ze werden bijgestaan door collega-cabaretiers Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Jeremy Baker en Erik van Muiswinkel. Alle cabaretiers maakten een overstap van VARA's Kopspijkers naar AVRO's Koefnoen. Ook aan Marjan Luif, ook wel mevrouw Ten Kate, werd gevraagd of ze aan het programma wilde meewerken. Andere gastacteurs zijn ook van de partij geweest zoals Diederik van Vleuten, Jack Wouterse, Beppe Costa, Sanne Wallis de Vries, Martine Sandifort, Eric van Sauers, Joep van Deudekom, Sander van Opzeeland en Cas Enklaar. Rob Urgert schreef in het begin van het programma mee en Frank Houtappels leverde ook diverse tekstbijdrage.

Het woord ‘koefnoen’ is Jiddisch en betekend ‘voor niets’ of volgens de makers ‘vrijkaartje’.

In 2006 werd Koefnoen onderscheiden met de Zilveren Nipkowschijf. Op 23 december 2016 werd bekend dat NPO en omroep AVROTROS hadden besloten om Koefnoen niet terug te laten keren op de televisie.

Speciale uitzendingen

Enkele keren heeft er een uitzending plaats gevonden met een speciaal thema. Zo werd in het eerste seizoen een thema-aflevering over de dood gemaakt en in december dat jaar verscheen er ook een kerstuitzending: A Koefnoen Carol (vrij naar A Christmas Carol van Charles Dickens) waarin diverse imitaties voorkwamen.

Ook was er jaarlijks een oudjaarsuitzending. In 2004 had de uitzending veel weg van een compilatie. De twee vaste type beveiligingsbeambten zaten voor de buis op oudejaarsdag te zappen en komen allerlei herhalingen tegen. In 2005 was de uitzending meer een soort van jaaroverzicht.

Op 25 april 2013 verscheen er een speciale Koefnoen-koningsspecial op de buis in verband met het aantreden van Willem-Alexander als koning. Van 3 augustus t/m 24 augustus van 2013 kwamen er in de aanloop naar de honderdste uitzending vier compilatieafleveringen van de leukste sketches en persiflages van tien jaar Koefnoen. Deze special had als titel: Creatief met archief.

Mei en juni 2015 werd er een serie van zes korte films gemaakt onder de titel Koefnoen presenteert... Achtereenvolgens waren dit "Stressen", "Een grap! In godsnaam!", "Vrolijk€ Vrouwtje$", "Pilates Pas", "De DBC-code" en "Toyboy".

Anderen bekeken ook

Na zijn televisiesucces kwam Arjen Lubach in 2019 met zijn eerste solo comedyvoorstelling naar het theater. Persoonlijker en directer dan ooit!

Arjen Lubach - Biografie

Tineke Schouten speelde in 2017 de voorstelling T-splitsing.

Tineke Schouten - Biografie

Arie en Silvester stonden in 2019 met hun voorstelling WIE?! in De Tamboer

Arie en Silvester - Biografie

Brigitte Kaandorp speelde in 2019 haar voorstelling Eh...

Brigitte Kaandorp - Biografie