Na zijn televisiesucces kwam Arjen Lubach in 2019 met zijn eerste solo comedyvoorstelling naar het theater. Persoonlijker en directer dan ooit!
  • cabaret
  • theatercollege

Arjen Lubach - Biografie

Naam
Arjen Henrik Lubach
Geboortedatum
22 oktober 1979
Geboorteplaats
Groningen
Awards
Zilveren Nipkowschijf voor Zondag met Lubach, De Gouden Televizierring 2017 met het programma Zondag met Lubach

Foto: Merlijn Doomernik

Arjen Lubach in De Tamboer

In het theaterseizoen 2018-2019 stond Arjen Lubach in De Tamboer. Dinsdag 6 december 2022 kwam Arjen met de try-out van zijn nieuwe Comedytour naar Hoogeveen. De show was binnen 24 uur uitverkocht. 

Arjen Lubach Live

Meer dan tien jaar speelde Arjen Lubach in wisselende formaties in kleine theaterzalen voor een nog kleiner publiek. Zijn televisie-avontuur bezorgde hem met Zondag met Lubach een miljoenenpubliek, verschillende internationale virals, een Nipkowschijf en de Televizierring. Omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan en er ook grappen te vertellen zijn die de televisiekijkers nooit zullen horen, kwam Arjen terug naar het theater. Alleen. Tijdens Arjen Lubach Live was de tv-presentator en comedian persoonlijker dan ooit en pakte hij de draad op die hij ooit achterliet.

Biografie van Arjen Lubach

Arjen Lubach werd geboren in Groningen op 22 oktober 1979 en groeide op in het dorp Lutjegast. Na zijn middelbare schoolperiode ging hij Spaans studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Na enkele maanden stopte hij met deze studie, omdat hij naar eigen zeggen in een existentiële crisis verkeerde. Enkele maanden werkte hij als taxichauffeur in Groningen en als havenmeester op Vlieland. Daarna besloot hij filosofie te sturen. Gedurende het tweede jaar, waarin hij ook Zweeds studeerde, kwam hij Janine Abbring tegen waarmee hij een relatie kreeg. 

In 2001 scoorde hij samen met haar een nummer 2-hit in de Mega Top 100 en een nummer 3-hit in de Top-40 onder het pseudoniem Slimme Schemer ft. Tido. Het nummer, Jelle, was als grap ontstaan rond het Noorderslagfestival en is een parodie op Stan van de Amerikaanse rapper Eminem en de Britse zangeres Dido. Slimme Schemer is een verbastering van de bijnaam van Eminem Slim Shady. Het handelt over een fan, Jelle, die teleurgesteld De Kast-zanger Syb van der Ploeg toezingt en hem verwijt dat hij niet op zijn berichten reageert. In 2001 eindige echter ook de relatie met Janine.

In diezelfde periode was Lubach ook te horen op de radio. Hij begon bij OOG Radio, een lokale omroep van de stad Groningen. Hij presenteerde, vrijwillig, twee jaar lang een dagelijks programma. In 2003 kreeg hij een eigen nachtprogramma op 3FM, eerst voor de NPS en later voor de VARA. Daarnaast was hij te horen als sidekick van Claudia de Breij en Giel Beelen. 

Daarnaast trad hij in die tijd op met het theatergezelschap Op Sterk Water, waarmee hij onder andere op Lowlands en in theaters in Nederland en België stond. Andere bekende (ex-)Op Sterk Water-spelers zijn Roel van Velzen, Klaas van der Eerden en Daniel Koopmans. In juni 2014 verliet hij Op Sterk Water om een talkshow te gaan presenteren.

Op zondag 9 november 2014 werd de eerste uitzending van Zondag met Lubach uitgezonden, een satirische talkshow, waarin hij het nieuws van de afgelopen week onder de loep legt. In 2017 won hij met het programma de Gouden Televizierring. En in het theaterseizoen 2017-2018/2018-2019 was hij te zien met Arjen Lubach Live in de theaters!

Daarnaast heeft Arjen Lubach meerdere boeken op zijn naam staan zoals zijn debuutroman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend en Bastaardsuiker en zijn meeste recente boek: Stoorzender, een autobiografie. Tevens schreef hij regelmatig voor radio en televisie als freelance tekstschrijver, onder andere voor De Wereld Draait Door. In 2020 presenteert Lubach het allerlaatste seizoen van zijn succesvolle programma Zondag met Lubach.

Anderen bekeken ook

Diederik van Vleuten - Biografie

Paul Haenen - Biografie

Formule 1 Show - Biografie

Arie Koomen - Biografie