Mark van de Veerdonk speelde in 2017 Kaaskleum in De Tamboer.
  • cabaret

Mark van de Veerdonk - Biografie

Naam
Mark van de Veerdonk
Geboortedatum
30 juni 1959
Geboorteplaats
Heeswijk-Dinther
Opleiding
Sociale geografie
Awards
Persoonlijkheidsprijs Cameretten; jury- en publieksprijs Leids Cabaretfestival; Annie M.G. Schmidtprijs; persoonlijkheidsprijs Cameretten Delft; Werftheaterprijs

Mark van de Veerdonk in De Tamboer

In 2017 speelde Mark in De Tamboer zijn voorstelling Kaaskleum. Deze vijftiende voorstelling ging over Het Menselijk Tekort. Mensen willen steeds meer, meer en meer, maar krijgen daardoor juist minder. Welke oen heeft bijvoorbeeld de sleutelhanger uitgevonden, waarmee je al je sleutels in één klap kwijt kunt raken? Of wie heeft er bedacht om chips te gaan verkopen in oude tennisbal-kokers? En het ultieme middel tegen droog haar is toch gewoon water? “Nee, op weg naar een beter leven zijn we behoorlijk de weg kwijtgeraakt”, aldus Mark. En daarom ging hij in KaasKleum op zoek naar dingen die er nog wél toe doen. 

Mark stond ook in 2015 al in De Tamboer, met zijn voorstelling TOF. Twee keer 55 minuten verbaal vuurwerk vol onverwachte grappen, belachelijke anekdotes en onmogelijke verdraaiingen.

Biografie van Mark van de Veerdonk

Mark van de Veerdonk studeerde sociale geografie in Utrecht. In zijn studententijd trad hij op op feesten. In 1987 deed hij mee op het cabaretfestival Cameretten, waar hij tweede werd en de persoonlijkheidsprijs won.

In 1999 brak Mark door met de voorstelling Ja Dáág! die hij afwisselend speelde met de acrobaten Johannes Fischer en Paul Griffioen. Deze voorstelling speelde hij eindelijk in de grote zalen. Aangezien hij in 1984 begon met cabaret denkt hij dan ook dat hij de traagste carrière van alle cabaretiers heeft.

In 2001 deed hij een oudejaarsconference op Omroep Brabant TV en inmiddels heeft Mark vijftien cabaretvoorstellingen gemaakt. Hij heeft opgetreden op Lowlands en in de grote zalen van de theaters in Nederland, maar ook voor de Nederlandse gemeenschap in New York, Saoudi-Arabië en Dubai, Luxemburg, Peking en Shanghai. 

Hij maakte enkele columns voor de krant en de radio, die zijn verzameld in twee boeken.

Foto: Cathrien van de Veerdonk

Anderen bekeken ook

Lenette van Dongen - Biografie

Youp van 't Hek - Biografie

Rundfunk - Biografie

Ronald Snijders - Biografie