Herman van Veen

Naam: Herman van Veen
Geboortedatum: 14 maart 1945
Geboorteplaats: Utrecht
Opleiding: Utrechts Conservatorium
Awards: Louis Davidsring; Ridder in de Orde van Oranje-Nassau; Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw; Radio 2 Zendtijdprijs; Edison Oeuvreprijs; Frans Banninck Cocqpenning; Lennaert Nijghprijs
Website: hermanvanveen.com

In De Tamboer

In 2017 stond Herman van Veen in De Tamboer met een heerlijke voorstelling. De levende theaterlegende speelt viool, zingt, schrijft, componeert, schildert en is geestelijk vader van Alfred J. Kwak. Van zijn hand verschenen 184 cd’s, 26 dvd’s en een tachtigtal boeken. Dit jaar ontving dit kleinkunsticoon de Lennaert Nijghprijs voor beste tekstschrijver.

Biografie

Herman van Veen studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens zijn studie speelde hij viool in het Utrechts Studenten Koor en Orkest.

In 1965 maakte Herman van Veen zijn theaterdebuut met het muzikaal-clowneske soloprogramma Harlekijn. Vanaf die voorstelling reist hij de wereld rond en speelt hij zijn voorstellingen in vijf talen. In 1976 schreef hij op verzoek van UNICEF en het Haagse Residentie Orkest een theatervoorstelling over de eend Alfred J. Kwak. Drie jaar later werd hiervan een prentenboek uitgebracht en in 1987 werd Alfred J. Kwak een stripfiguur. In Japan werd er in 1989 een animatieserie over de eend gemaakt die wereldwijd te zien was.

Op televisie was Herman van Veen als presentator betrokken bij onder meer de programma's Herman van Veen vraagt uw aandacht en Kinderen voor Kinderen.

Inmiddels heeft hij 184 cd's op zijn naam staan, 26 dvd's, 80 boeken en meerdere scenario's voor door hem zelf geregisseerde speelfilms.

Hij was jarenlang vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur voor UNICEF Nederland. Ook stichtte hij verschillende organisaties, waaronder de Stichting Colombine, de Stichting Alfred Jodocus Kwak, de Stichting Roos, de Herman van Veen Foundation en Lot's Foundation. Al deze organisaties zetten zich in en vragen aandacht voor de rechten van het kind door middel van kennisoverdracht en bescheiden projecten in ontwikkelingslanden en Europa.

Na de dood van zijn ouders is Herman van Veen gaan schilderen. Hij maakt voornamelijk abstract werk, dat inmiddels in een aantal Europese galeries en musea te zien is. In februari 2008 werd er een Nederlandse postzegel van hem uitgebracht. 

Gerelateerde artiesten


Deel via