Frank Boeijen - Biografie
- Naam
- Frank Boeijen
- Geboortedatum
- 27 november 1957
- Geboorteplaats
- Nijmegen
- Awards
- Radio 2 Zendtijdprijs, Lennaert Nijgh-prijs; Edison-Award (categorie Oeuvreprijs Nationaal); Lennaert Nijgh Prijs (beste tekstdichter)
- Website
- frankboeijen.nl
Frank Boeijen in De Tamboer
Zaterdag 17 juli speelde Frank Boeijen een tuinconcert in de tuin van Theater De Tamboer. Het concert was onderdeel van een reeks tuinconcerten, die georganiseerd werd door Het Podium en De Tamboer.
Biografie van Frank Boeijen
Franciscus Johannes Maria Boeijen, ook wel Frank Boeijen, is een Nederlandse zanger, dichter, componist en muzikant. Hij werd geboren en getogen in Nijmegen en is de jongste uit een gezin van tien kinderen. Zijn jeugd stond thuis al in het teken van veel muziek. Zijn oudere broers brachten hem de muziek van Bob Dylan en Neil Young bij en op school mocht hij vaak voorzingen.
Na de middelbare school stortte Frank Boeijen zich volledig op de muziek. Het werk van Frank Boeijen kenmerkt zich door poëtische, vaak melancholieke teksten en melodieuze muziek. Zijn stijl varieert tussen pop en chanson. Samen met de zeven jaar oudere gitarist Wout Pennings werd in 1977 in eigen beheer een album uitgebracht genaamd Frank Boeijen en Woutje Pennings. Later belandde het album in 1978 bij platenmaatschappij CNR, waarnaar zij de gelegenheid kregen om het album, inclusief vier nieuwe nummers, opnieuw op te nemen. Om te kunnen optreden met het album werd het duo uitgebreid met drummer Henk Wanders en bassist Nels Busch.
Frank Boeijen groep
In de jaren tachtig was Frank Boeijen erg populair met de Frank Boeijen Groep. Deze groep bestond uit Wanders, Busch, gitarist Will Theunissen en toetsenist Jos Haagmans. Het eerste optreden van de groep was op 3 november 1979 in het Nijmeegse jongerencentrum Doornroosje. De Frank Boeijen Groep bracht in totaal elf albums uit, onder andere 1001 Hotel in 1983, Kontakt in 1984, Foto Van Een Mooie Dag in 1985, In Natura in 1986 en Welkom In Utopia in 1987. Bekende hits van de Frank Boeien Groep waren Linda en Zwart wit, geschreven naar aanleiding van de dood van Kerwin Duinmeijer, Kronenburg Park en Zeg me dat het niet zo is.
Richting het einde van de jaren tachtig drukte Boeijen nadrukkelijker zijn persoonlijke stempel op de groep. Na ruim elf jaar brak Frank Boeijen de groep in begin 1991 op. Daarbij gaf hij aan dat de mogelijkheden als groep op waren en dat hij een nieuwe impuls en inspiratie zocht. Dit zocht hij in samenwerkingen met anderen. Op 30 maart 1991 vonden de twee laatste optredens van de Frank Boeijen Groep plaats in Theater De Metropole in Almere.
Solo
In november 1991 verscheen het eerst album, Wilde Bloemen, van Frank Boeijen als soloartiest. Zijn nieuwe muzikanten waren onder andere Norman Bonink, gitarist Peter van Benthem en bassist Michel van Schie.
Eind 1996 maakte Frank Boeijen een reis naar Azië, wat zich vertaald heeft in het album Vaderland dat in 1997 verscheen. Het album bevat Oosterse invloeden, maar ook de verwerking het overlijden van zijn beide ouders vindt zijn weerslag. Dit album is dan ook aan hen opgedragen.
In 2004 werd Frank Boeijen gelauwerd met de Radio 2 Zendtijdprijs.
In november 2006 verscheen de dubbel-cd As, met twintig nieuwe liedjes en een dvd. Alle nummers waren nieuw, maar vormden ook een samenvatting van zijn muzikale leven tot dan toe. Hij werkte voor dit album samen met de vroegere Frank Boeijen Groep en verder is hij te horen met Stef Bos, Daniël Lohues en Henk Hofstede. De liederen variëren in genre van maatschappijkritisch tot ballades. Een aantal van deze liedjes is opgenomen in samenwerking met een orkest uit Praag.
In april 2017 werd door Frits Spits bekend gemaakt dat Frank Boeijen de NPO Radio 5 Nostalgia Oevre Award van 2017 zou gaan krijgen op 3 september 2017.