Susan Visser en Eric Corton lopen op en vragen één van u een muntje te gooien. Kop of munt bepaalt wie vanavond welke rol speelt. Ooit sprak dit echtpaar de taal van de liefde, maar hoe vertel je je puberzoon dat je uit elkaar gaat?
  • toneel

Eric Corton - Biografie

Naam
Eric Corton
Geboortedatum
11 januari 1969
Geboorteplaats
Oosterbeek
Opleiding
Toneelschool
Website
ericcorton.nl

Eric Corton in De Tamboer

Solovoorstelling: Ma 

Eric Corton stond in De Tamboer met zijn solovoorstelling Ma!, gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Hoe zorgt een zoon voor zijn moeder, wanneer 'Meneer Alzheimer' de rollen omdraait? Met welke dilemma's, angsten én moederliefde word je geconfronteerd?

“Toen ik gevraagd werd voor Ma hoefde ik er niet lang over na te denken of ik deze voorstelling wilde spelen. Ik kende de columns van Hugo Borst en volgde, net als veel anderen, met regelmaat hoe het met zijn moeder ging. Om dat verhaal straks op het toneel te mogen vertellen, vind ik heel bijzonder. Omdat het een heel ‘echt’ verhaal is. Een verhaal van afscheid, van herinneringen, van angst voor het onbekende en van harde humor. Een echt verhaal over de laatste fase van een leven. Een belangrijk verhaal. Omdat zo veel mensen met de gevolgen van dementie en Alzheimer geconfronteerd worden. Partners, kinderen, broers en zussen. Als je brein het niet meer goed doet, heeft dat een enorme impact op jezelf maar ook op je omgeving. En juist dat mag ik straks zichtbaar, maar vooral ook voelbaar gaan maken. Ik hoop dat als je straks in de zaal zit je hard moet lachen, je misschien iets leert en Ma je in stilte ontroert.” - Eric Corton

Noord Nederlands Orkest

Ook met het Noord Nederlands Orkest heeft Eric De Tamboer meerdere malen bezocht, hij was daar 'artist in residence'. Hij zong in de Symphonic Tribute to the Rolling Stones van het NNO en presenteerde als groot filmkenner ook de serie NNO Filmmuziek. 

“Het NNO leerde ik echt kennen toen ik hun Filmhelden-programma presenteerde. Daarvoor kende ik het alleen van naam en een beetje van faam. Ik ontving de uitnodiging om iets over de films te vertellen, waarvan het orkest de muziek speelde. Hier ging ik als filmliefhebber, acteur en muzikant graag op in. Bij de eerste tonen wist ik meteen hoe ontzettend goed en bijzonder dynamisch dit orkest is. Het Adagio for Strings van Samuel Barber werd zo vreselijk mooi uitgevoerd, dat ik vervolgens alle avonden letterlijk met tranen in mijn ogen heb geluisterd. Geluisterd, maar vooral ook beleefd. Dit orkest heeft namelijk het vermogen je mee te slepen en te ontvoeren in de prachtige werken die het speelt. Want dat is muziek voor mij: als het goed en met liefde wordt gespeeld, gaat het voorbij de oren alleen. Recht in het hart. Inmiddels kennen we elkaar steeds beter en is mijn bewondering voor dit prachtige orkest alleen maar groter geworden. Ik vind het daarom een grote eer om dit jaar artist in residence te mogen zijn. Iets wat meestal voorbehouden is aan musici met een reputatie en staat van dienst in de klassieke wereld. Niet een acterende, radio-makende ex-rockmuzikant als ik. Maar toch…ik mag een heel seizoen prachtige dingen doen. Samen met ’mijn’ orkest. Want zo voelt het inmiddels echt een beetje. Ik kijk uit naar de dingen die we samen gaan ontdekken. Ik, in mijn rol van verteller, entertainer maar misschien ook wel een beetje als muzikant. Je weet maar nooit. We zullen proberen u als bezoeker te verrassen en te verbazen. Zoals dat hoort en ook moet als je je als orkest wilt onderscheiden. Iets wat het NNO met deze stap zeker doet en waar ik dan ook met liefde en mijn volledige inzet aan mee werk. Hopelijk tot uw tevredenheid…maar in elk geval tot uw verrassing.” - Eric Corton 

Biografie van Eric Corton

Deze artistieke duizendpoot begon zijn carrière op de Toneelschool in Maastricht. Na een aantal jaren als acteur, kwam hij terecht bij radiozender 3FM, waar hij al snel ontwikkelde tot een populaire radio- en tv-presentator. Eric acteert, presenteert, schrijft boeken en columns, houdt lezingen, maakt muziek én is ambassadeur voor het Rode Kruis. 

Als acteur begon hij bij jongerentheatergezelschap MUZtheater. Vervolgens speelde hij toneelrollen in o.a. Mussen en zwanen, Marat/De Sade, Borak Valt en drie seizoenen bij Purper. Hij was ook te zien in de VPRO jeugdserie Taart en speelde John in de misdaadserie Penoza. 

Al veertien jaar lang presenteert Eric (muziek)programma's op radio en tv. Zo was hij bijvoorbeeld ieder weekend te horen met BNN That's Live. Hij is jaarlijks te zien als presentator van uitzendingen over Pinkpop, Lowlands, de Nacht van de Popmuziek en meer. Zelf speelde en zong hij in verschillende bands, zoals het Eric Corton Trio en Tacker. In 2011 ontving hij de Pop Media Prijs. De jury betitelde hem als een “Muzikant, dj, programmamaker, tv-presentator en boven alles een voorvechter van alternatieve muziek – ook muziek die je op een zender als 3FM niet vaak hoort” en roemde hem om zijn “sterke betrokkenheid met muzikanten, die zich hoor- en zichtbaar bij hem op hun gemak voelen” en zijn “brede smaak, en zijn grote hart voor bands van Nederlandse bodem”.

Rode Kruis

Als bevlogen ambassadeur van het Rode Kruis, maakte Eric diverse reportages voor onder meer Serious Request. In deze jaarlijkse inzamelingsactie vraagt 3FM aandacht voor een 'stille ramp'. In 2016 ontving Eric het Kruis van Verdienste namens het Rode Kruis en de erepenning, wegens zijn jarenlange inzet. Over zijn reizen als ambassadeur schreef Eric het boek Wilde wereld, waarin hij de lezer meeneemt naar de dagelijkse werkelijkheid in Afrika. 

Anderen bekeken ook

Huub Stapel - Biografie

't Aol' Volk - Biografie

Brigitte Heitzer - Biografie

Het Volk - Biografie