De Bezoeking is de laatste reisvoorstelling van Toneelgroep Het Volk, waarin de bejaarden Roest en Harderwijk teruggaan naar hun tijd in de muziekwereld. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar als figuren uit de opera La Traviata de revue passeren.

Het Volk - Biografie

Naam
Het Volk
Opgericht
1976
Geboorteplaats
Haarlem
Awards
De Noord-Hollandse theatertrofee

Het Volk in De Tamboer 

Op 10 oktober 2020 staat toneelgezelschap Het Volk in De Tamboer met hun voorstelling De Bezoeking.

De Bezoeking

Fantasie en werkelijkheid beginnen door elkaar te lopen als figuren uit deze opera de revue passeren. Het hervonden enthousiasme van de heren zorgt voor ontroerende en hilarische momenten. De Bezoeking is de laatste reisvoorstelling van Toneelgroep Het Volk, mis het niet!

De God van de Slachting

In het seizoen van 2017-2018 stond toneelgroep Het Volk in De Tamboer met hun toneelvoorstelling De God van de Slachting. Twee echtparen kwamen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen. Op typisch Volkiaanse wijze ontaarde dit in een geloofwaardige chaos. De God van de Slachting van de Franse schrijfster Yasmina Reza is over de gehele wereld met succes gespeeld en door Roman Polanski verfilmd onder de titel Carnage.

Biografie van Het Volk

Toneelgroep Het Volk is een klein Haarlems gezelschap bestaande uit Bert Bunschoten, Wigbolt Kruyver en sinds 1989 kwam Joep Kruyver de groep versterken. Inmiddels reizen zij al 40 jaar naar Nederlandse en Vlaamse theaters en verblijden zij het publiek met eigenzinnige toneelvoorstellingen. Het Volk staat per jaar rond de honderd keer op de planken, dus gemiddeld genieten ongeveer tienduizend theaterliefhebbers per seizoen van de voorstellingen.

Het Volk werd opgericht in 1976 en in de loop der jaren hebben meerdere malen gastacteurs opgetreden in de toneelvoorstellingen. Onder andere Pierre Bokma, Elsje de Wijn, en Wimie Wilhelm. De voorstellingen werden door verschillende mensen geregisseerd en in 1992 doet Aike Dirkzwager zijn intrede als regisseur van Het Laatste Kievitsei. Zijn bijdrage kwam ter sprake bij elf van de twaalf zelfgeschreven toneelstukken als schrijver/dramaturg. Ook hielp hij mee aan soundscapes en video’s. Zo werkt het gezelschap jarenlang samen als een hechte groep van vier toneelmakers. In de voorstellingen van Het Volk komen absurdisme, humor en ontroering samen, waarin mededogen met de mens als eeuwige underdog gedoemd verliezer, centraal staat.

In 2001 ontving Het Volk ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan de erepenning van de stad Haarlem uit handen van de toenmalige burgemeester van Haarlem Pop. In 2016 werden Bert Bunschoten en Joep en Wigbolt Kruyver ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van Het Volk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Egbert van Paridon beschreef hun werk als “overtuigend theater, op de man af, zonder onderschatting van het publiek”. Ko van Leeuwen gaf ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van Het Volk zijn artikel de kop mee “Wars van trends en stromingen”. Deze zin is naar zijn mening de kern van hun werk, “helder toneel, wars van trend en stromingen, dat breed publiek aanspreek”.

Fotograaf: Jan Heijer