Hendrik Groen stond in 2019 in De Tamboer
  • toneel

Hendrik Groen - Biografie

Naam
Hendrik Groen alias Peter de Smet
Opgericht
2014
Awards
Publieksprijs voor het Nederlandse Boek, NS Publieksprijs

Hendrik Groen in De Tamboer

Op 15 februari 2020 keerde de knuffelbejaarde van Nederland, Hendrik Groen, terug naar De Tamboer met de voorstelling Zolang er leven is

De komedie over ouder worden en alles wat daarbij komt kijken werd goed ontvangen door het publiek. De hoofdrollen werden vertolkt door Beau Schneider, Mike Weertsm Britte Lagcher, Rufus Hegeman, Diewertje Dir en Cynthia Abma/Anne-Marie Jung.

Zolang er leven is is gebaseerd op het gelijknamige en succesvolle (dag)boek van Hendrik Groen, die in 2016 werd uitgebracht. Een levenslustig verhaal over de belevenissen van Hendrik, zijn beste vriend Evert, de Omandio-club (oud-maar-niet-dood) en een aantal nieuwe bewoners van het verzorgingstehuis. Het boek werd bekroond met de NS Publieksprijs en werd als televisieserie uitgezonden.  

Tijdens deze voorstelling zong Swingkoor Drenthe een aantal bekende nummers. 

In 2018 was de voorloper van Zolang er leven is te zien in Theater De Tamboer. De uitverkochte voorstelling genaamd Pogingen iets van het leven te maken was een ongekend succes. Wederom gebaseerd op het gelijknamige en eerste boek over Hendrik Groen: Pogingen iets van het leven te maken - Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar

Regisseur Gijs de Lange wist volgens het publiek het scherpe gevoel voor humor, de eerlijke bespiegelingen over ouder worden en de kritische kanttekeningen bij de ouderenzorg in Nederland te vertolken in een theaterversie.

Sw!ngkoor Beilen verleende medewerking in de voorstelling.

Over Hendrik Groen

Jarenlang was het onbekend wie nou toch die Hendrik Groen was. In 2016 werd bekendgemaakt dat auteur Peter de Smet schuilging achter het pseudoniem. Ondanks de successen van zowel het boek, de televisieserie en in het theater, staat De Smet liever niet in de spotlights.

Na het succes van Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is, schreef hij in 2018 het boek Leven en laten leven en Een kleine verrassing (2019).

In 2017 werden de boeken verfilmd door Omroep MAX, waarin Kees Hulst de hoofdrol vertolkte van Hendrik Groen. Martin van Waardenberg was de scenarioschrijver van de succesvolle serie. 

In datzelfde jaar werd ook de eerste toneelbewerking op de planken gebracht door producent Inge Bos. "De verhalen van Hendrik Groen zijn ontroerend en meesterlijk grappig, maar hebben ook een maatschappelijk thema. Het gaat over ouder worden, over hoe mensen zich aan elkaar vastklampen en zien hoe de naaste sneller aftakelt dan zijzelf. Toen ik het boek las wist ik meteen dat ik het verhaal op de planken wilde brengen."

Beeld: Victor Meijer

Anderen bekeken ook

Diederik van Vleuten is musicus en cabaretier, en heeft inmiddels drie soloprogramma's gemaakt voor het theater.

Diederik van Vleuten - Biografie

Opvliegers Trossen los

Opvliegers - Biografie

Nasrdin Dchar met zijn show Dad.

Nasrdin Dchar - Biografie

DE VERLEIDERS duiken in de sociale, maatschappelijke gevolgen van de mondiale coronacrisis. Een vlijmscherpe analyse vol gitzwarte humor over de moraal aan de top van het bedrijfsleven, onze financiële hygiëne en een vaccin tegen de waan van de dag.

DE VERLEIDERS - Biografie