Helaas, de voorstelling die u zocht is al geweest.

Daniël Lohues

Naam: Daniël Lohues
Geboortedatum: 16 februari 1971
Geboorteplaats: Erika
Awards: Zilveren Harp (Skik); Okapi liedprijs; Annie M.G. Schmidtprijs; Tamboer Trofee; Dagblad van het Noorden-prijs; Edison; Ereburger gemeente Emmen
Website: lohues.nl

Daniël Lohues in De Tamboer

Op 23, 24 en 25 april 2020 zou Daniël Lohues met zijn nieuwe voorstelling in De Tamboer staan, helaas kan hij door gezondheidsredenen zijn geplande nieuwe theatertournee niet spelen. Er zijn geen vervangende data voor de voorstellingen.

Vorig seizoen kwam Lohues op 18, 19 en 20 april 2018 op bezoek. Tijdens zijn voorstelling zong hij over het leven en daarna en liet hij ook oudere nummers, uit zijn inmiddels rijke oeuvre horen. Een voorstelling vol troost, relativering en humor. Over "waar kom je vandaan en waar ga je naartoe?".  Lohues wist deze zoektocht naar jezelf op zijn eigen manier in een vorm te gieten en bezorgde het publiek een onvergetelijke theateravond.

Biografie van Daniël Lohues 

Daniël Lohues is een Drentse zanger, componist en producer. Op 5 december 1984 kreeg Daniël Lohues zijn eerste gitaar. Hij leerde zichzelf gitaarspelen, en werd geïnspireerd door the Beatles, the Rolling Stones, Bob Dylan, Prince, Pink Floyd en Robert Johnson.

Met een aantal vrienden begon hij een band, waarmee hij optrad tijdens feesten en verjaardagen. Op zijn negentiende werd hij gevraagd om bij The Charlies te komen spelen. Daniël vertrok naar Utrecht en ze maakten een cd. Ook waren ze te zien en horen op televisie en radio. In die tijd begon hij liedjes te schrijven in het Drents, waarvan hij in zijn studentenkamer opnames maakte.

In 1994 werd Skik opgericht. Het eerste optreden van deze band was in het KRO-radioprogramma Leidse Kade Live. Daarna maakten ze hun debuutalbum, dat enthousiast werd ontvangen. Ze tekenden een platencontract en Op Fietse werd een grote hit. Skik speelde op vele grote en kleine festivals zoals Pinkpop, Parkpop en Lowlands.

Op een gegeven moment wilde hij wat anders en ging hij produceren en songs schrijven voor anderen. Onder andere Guus Meeuwis, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Freek de Jonge en Kinderen voor Kinderen nemen Lohues' songs op. Ook ging hij een column schrijven voor het Dagblad van het Noorden.

In 2003 werd Lohues & the Louisiana Blues Club opgericht. De film die Paul Ruven maakte over het ontstaan van Daniël’s nieuwe band ging in première op het filmfestival in Utrecht. The Louisiana Blues Club werd overgevlogen om een tour door Nederland te doen. De tour met hun tweede cd bereikte een hoogtepunt toen ze een voorprogramma mochten verzorgen voor de Rolling Stones in Nijmegen. 

In 2006 ging Lohues alleen verder. Hij deed een paar grote voorprogramma’s in zijn eentje. De liedjes die hij schreef, bracht hij uit op het album Allennig. Het idee was om er een vierluik, naar de seizoenen, van te maken. De eerste, Allennig I, refereert naar de winter. Hij besloot om de nummers ten gehore te brengen in het theater. Dit werd door het publiek goed ontvangen. Met Allennig II speelde hij weer voor uitverkochte zalen. Het nummer Hier kom ik weg werd veel gedraaid op de radio en het album stond 23 weken in de hitlijsten. Met Allennig III speelde hij soms zelfs meerdere avonden achter elkaar in dezelfde plaats. In 2010 werd het Allennig-vierluik compleet gemaakt!

Met de hulp van Daniël Lohues brengt Herman Finkers een cd uit met liedjes uit zijn voorstelling Na de Pauze. Ook schrijft Lohues muziek op een gedicht van Willem Wilmink. Dit wordt als kerstsingle uitgebracht waarop ook Herman Finkers te horen is.  

In 2011 werd het album Hout Moet uitgebracht. De radio draaide de liedjes Prachtig mooie dag en Aordig doen tegen mensen die niet aordig doen letterlijk grijs. Het album Hout Moet stond maandenlang in de hitlijsten.

Daniël staat vandaag de dag regelmatig meerdere avonden met zijn theatervoorstelling in De Tamboer!


Deel via