De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Wouter Hamel en Dutch Swing College Band
  • muziek

Wouter Hamel - Biografie

Naam
Wouter Hamel
Geboortedatum
19 mei 1977
Geboorteplaats
Den Haag
Opleiding
Lichte Muziek en Kunst, HKU
Awards
Nederlands Jazz Vocalisten Concours (2005), Zilveren Harp, De Eerste Prijs en de Essent Awards (2007), Gouden Notenkraker (2014)
Website
wouterhamel.com

Biografie van Wouter Hamel

De Nederlandse jazz- en popartiest Wouter Hamel is geboren op 19 mei 1997 in Den Haag. Hamel maakt en zingt popliedjes met een jazzy invalshoek en hij wordt vergeleken met grootheden als Frank Sinatra en Mel Tormé, maar ook met jonge jazz vocalisten als Michael Bublé en Matt Dusk.

Hij begon ooit in rockbandjes en leerde jazzmuziek pas waarderen tijdens zijn studie Lichte Muziek en Zang aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij studeerde in 2001 af aan deze studie en was in 2004 live te horen op Radio 4 onder begeleiding van de Young Sinatras. In 2005 won Wouter Hamel als eerste man het Nederlands Jazz Vocalisten Concours, waarna hij te zien was in verschillende televisieprogramma's, waaronder Barend & Van Dorp, Mooi! Weer De Leeuw, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

In maart 2007 bracht Wouter in samenwerking met producer Benny Sings zijn debuutalbum genaamd Hamel uit. Met dit album sleepte hij de Zilveren Harp, De Eerste Prijs en de Essent Awards in de wacht.  In juli datzelfde jaar stond Hamel tweemaal op North Sea Jazz in Rotterdam, onder andere als voorprogramma van Katie Melua. In november vloog hij naar Japan om daar zijn album te promoten.

In 2008 stond Wouter Hamel op Noorderslag in Groningen, wat tevens de start was van een nieuwe clubtour door Nederland. Tevens trad hij met special guest Benny Sings op in de Billboard Live Clubs in Osaka en Tokio. Op 10 en 12 juli stond hij in De Kuip als voorprogramma van Doe Maar. Eind 2008 scoorde Hamel een radiohit met het nummer As long as we’re in love, een duet met Giovanca.

In 2009 verscheen het tweede album van Hamels hand, genaamd Nobody’s Tune. Op 1 juni 2009 ontving hij voor dit album een gouden plaat tijdens het programma Knevel & Van den Brink. Dit tweede album is persoonlijker dan zijn debuutalbum en klinkt rijker dankzij het gebruik van exotische instrumenten en gastbijdragen. Onder andere Benjamin Herman, trompettist Kyteman en Shirma Rouse zijn te horen. Begin 2010 maakte Wouter Hamel een tour door Engeland, waarbij hij onder andere Londen, Manchester en Glasgow aandeed.

In september 2011 verscheen zijn derde album, Lohengrin, dat geproduceerd werd door Hamel zelf. Het album verscheen in Nederland, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Tijdens de Uitmarkt in augustus dat jaar presenteerde hij het album al, samen met strijkensemble Fuse en gastbijdragen van Giovanca en Benjamin Herman. Het optreden werd live uitgezonden op televisie en was een voorproefje van zijn Nederlandse theatertournee in het voorjaar van 2012.

In april 2014 verscheen het vierde album van Wouter Hamel: Pompadour. Het album bevat meer popsound van de voorgaande albums en bevat tevens invloeden uit de elektronica. Voor dit album ontvangt hij de Gouden Notenkraker, een prijs die wordt toegekend door vakgenoten aan de artiest die volgens hen het afgelopen jaar het opvallendst heeft gepresteerd. In 2017 volgde het album Amaury en in 2019 bracht hij zijn meest recente album Boystown uit.

Anderen bekeken ook

Sabrina Starke - Biografie

Orkest van het Oosten - Geschiedenis

Dutch Swing College Band - Biografie

Frank Boeijen - Biografie