Het wereldberoemde Soweto Gospel Choir brengt traditionele en populaire gospels naar De Tamboer. Geniet van een avond vol zinderende energie, authentieke Zuid-Afrikaanse dans en prachtige, ontroerende harmonieën.
  • muziek

Soweto Gospel Choir

Naam
Soweto Gospel Choir
Opgericht
2002
Awards
Twee Grammy Awards (US): Best Traditional World Music, Tower Africa Gospel Music Awards: Best Gospel Group en Two Gospel Awards (US): Best International Artist

Soweto Gospel Choir in De Tamboer 

Soweto Gospel Choir zou in 2020 naar Hoogeveen afreizen, helaas ging de tournee niet door vanwege het coronavirus. 

Over Soweto Gospel Choir 

Het Soweto Gospel Choir is een Zuid-Afrikaanse gospelgroep. Het koor is in 2002 opgericht opgericht in Soweto door David Mulovhedzi en Beverly Bryer en producenten Andrew Kay, David Vigo en Cliff Hocking. Het koor telt meer dan 30 leden en combineert Afrikaanse gospel elementen, neger-spirituals, reggae en Amerikaanse populaire muziek. De gospelgroep trad op tijdens het eerste 46664 Concert georganiseerd door Nelson Mandela om aandacht te vragen voor HIV en AIDS. Sindsdien heeft het Soweto Gospel Choir meerdere keren internationaal getoerd.

Hun albums Blessed, African Spirit and Freedom wonnen in 2006, 2007 en 2018 respectievelijk de Grammy Award voor Best Traditional World Music Album. Op 7 juli 2007 traden ze op op Live Earth in de Coca-Cola Dome te Johannesburg, een evenement om aandacht te krijgen voor het milieu. Tevens voegden zij zich 2007 bij Robert Plant, om een bijdrage te leven aan Goin Home: A Tribute to Fats Domino (Vanguard Records), waar zij hun eigen versie van Domino's Valley of Tears brachten.

Het Soweto Gospel Choir was ook te zien in het nummer Down to Earth van Peter Gabriel en Thomas Newman, geschreven voor Pixar film WALL-E uit 2008. Dit nummer werd genomineerd voor de Golden Globe Award voor Best Original Song bij de 66e Golden Globe Awards en de Academy Award voor Best Original Song bij de 81st Academy Awards.

De groep trad op tijdens de finale van het WK 2010 op 4 december 2009 in Kaapstad, Zuid-Afrika.

In 2010 won het lied Babe Yetu van componist Christopher Tin de Grammy Award voor de beste instrumentale arrangementbegeleider(s). Het nummer was oorspronkelijk geproduceerd voor Firaxis Games pc-titel Civilization IV uit 2005, maar Tin schakelde het Soweto Gospel Choir in om het nummer opnieuw op te nemen voor opname op zijn debuutalbum Calling All Dawns, wat leidde tot de nominatie en prijs van het nummer. Dit was de eerste keer dat een compositie van een videogame werd gewonnen of genomineerd voor de categorie.

In juli 2011 gaven achttien koorleden zes concerten in Maastricht, Nederland, met de bestverkopende klassieke violist Andre Rieu. Ze stonden op het podium met het Harlem Gospel Choir, de eerste samenwerking tussen deze wereldberoemde koren.

In juni 2012 werd het Soweto Gospel Choir uitgenodigd door de Zuid-Afrikaanse sensatie Zahara om samen met haar en speciale gast Leroy Bell op te treden als onderdeel van twee uitverkochte concerten die werden gefilmd voor haar aanstaande dvd.

Op 13 februari 2014 trad het koor op met president Bill Clinton en Morgan Freeman tijdens het Nelson Mandela Tribute-evenement in New York, als inzamelingsactie voor het Nelson Mandela Center of Memory.

Het koor begon 2015 met een optreden tijdens de Glo-CAF Awards in Lagos, Nigeria op 8 januari. Dit zijn de belangrijkste onderscheidingen van Afrika en het koor werkte samen met topartiesten van het continent, waaronder Hugh Masekela. Het evenement werd uitgezonden naar miljoenen mensen over de hele wereld

In mei 2018 nam het koor een nieuw album op met nummers van Struggle.

Anderen bekeken ook

Dutch Swing College Band - Biografie

Frontm3n - Biografie

Noordpool Orkest - Geschiedenis

Noord Nederlands Orkest - Geschiedenis