Noordpool Orkest met Paul van Vliet. Nog een keer samen op het podium.
  • cabaret
  • muziek

Paul van Vliet - Biografie

Naam
Paul van Vliet
Geboortedatum
10 september 1935
Geboorteplaats
Den Haag
Opleiding
Rechten
Awards
Edison, Gouden Harp, Oeuvreprijs, Blijvend Applaus Prijs, Groenman-taalprijs
Website
paulvanvliet.nl

Paul van Vliet in De Tamboer 

In 2019 bezorgde Paul van Vliet samen met het Noordpool Orkest een prachtige avond in Theater De Tamboer in Hoogeveen. Hoewel hij officieel in 2018, na zestig jaar theater, afscheid had genomen besloot hij nog eenmalig de disciplines zingen en schrijven bij elkaar te brengen op het toneel in slechts een aantal theaters in Nederland. Bekende en minder bekende nummers kwamen aan bod en hij vertelde verhalen uit zijn boek Brieven aan God en andere mensen. Het was een intieme avond en het publiek kon nog één keer met volle teugen genieten van Paul van Vliet. 

Biografie van Paul van Vliet 

Paul van Vliet werd geboren in Den Haag op 10 september 1935. Hij groeide op in een creatief gezin. Zijn beide ouders waren beeldend kunstenaars. Daarnaast was zijn vader ook tekenleraar, poppenspeler en schrijver voor het amateurtoneel. De drie zussen Van Vliet waren ook allemaal werkzaam in de beeldende kunsten. Dat Paul van Vliet dezelfde richting op zou gaan, kwam dan ook niet als een verrassing. Al in zijn jonge jaren speelde hij zijn eerste kleine creaties in de familiekring, letterlijk tussen de schuifdeuren. 

Na de lagere school ging hij naar het Christelijk Gymnasium Zorgvliet waar hij zijn theatertalent verder ontwikkelde. Zo schreef hij eigen cabaretprogramma's, die hij samen met Dolf de Vries (schrijver/acteur) opvoerde. Een aantal jaren later ging hij vervroegd in militaire dienst waar hij diende als welzijnszorgofficier. Ook daar was zijn talent goed zichtbaar. Hij verzorgde het entertainment voor de troepen met zelfgeschreven revues.  

Na de militaire dienst besloot Paul van Vliet om geschiedenis te studeren, maar na een jaar zwaaide hij om naar Rechten. Tijdens zijn studententijd richtte hij met Floor Kist het Leidsch Studenten Cabaret op. Een gezelschap dat grote faam verwierf in de jaren 1957 tot en met 1969. Ze speelden honderden voorstellingen en van het programma Laat je zoon studeren werden zelfs lp's en televisieprogramma's gemaakt. 

Nadat Van Vliet zijn opleiding had afgerond, richtte hij een eigen cabaretgezelschap op in een eigen theater genaamd: Cabaret PePijn. In december 1964 vond de opening plaats. Het gezelschap bestond naast Paul van Vliet uit Liselore Gerritsen, Judith Bosch en Rob van Kreeveld. Vanaf de opening was het theater met honderd stoelen constant uitverkocht. Tot 1971, toen de leden besloten ieder hun eigen weg te gaan. 

Paul van Vliet schreef meerdere solovoorstellingen, waaronder zijn eerste Een avond aan zee wat tevens ook zijn grote doorbraak werd bij het grote publiek. De voorstellingen die volgden hebben nooit dieptepunten gekend en behoren tot op de dag van vandaag tot de best bezochte voorstellingen van Nederland en Vlaanderen. De populariteit is te danken aan de uitbundige komische typetjes, waarvan velen nationale figuren zijn geworden. Daarnaast laat hij met zijn liedjes een andere kant zien; gevoelig, menselijk en herkenbaar.

Na ruim zestig jaar, besloot Van Vliet om het wat rustiger aan te doen.

Anderen bekeken ook

Herman Finkers - Biografie

Bert Visscher - Biografie

Noordpool Orkest - Geschiedenis

Dolf Jansen - Biografie