Noord Nederlands Orkest NNO Ensemble Aparte

Noord Nederlands Orkest - Geschiedenis

Naam
Noord Nederlands Orkest
Opgericht
1862
Website
nno.nu

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) in De Tamboer

Het Noord Nederlands Orkest staat vrijwel ieder seizoen in De Tamboer en zo ook het huidige theaterseizoen.

NNO - Mozart met een biertje!
Op vrijdag 8 februari 2019 werd er genoten van klassieke muziek als een vet popconcert. In de Foyer van De Tamboer stond het publiek in spijkerbroek en met een biertje in de hand, te genieten van de mooie klanken van Mozarts Symfonie door het Noord Nederlands Orkest.

NNO - Blaaskwintet
Hoewel de meeste professionele blazers ooit zijn begonnen in een harmonieorkest, fanfare of brassband, is er nauwelijks contact tussen de wereld van de blaasmuziek en klassieke muziek. Op een enkeling na, die soms uiteindelijk via het conservatorium in een symfonieorkest of ander ensemble gaat spelen. Het Noord Nederlands Orkest wilde dit contact graag leggen en versterken. Met onder andere programma’s als de Pieter Roelf concerten heeft het orkest positief bijgedragen aan de ontwikkeling van de blaasmuziek.

NNO - Amselkwintet
In dit kamermuziekconcert van het Noord Nederlands Orkest speelden Sergei Bolotny (viool), Yu Li (viool), Merel Willers-Hunveld (altviool), Kate Harris (cello) en Finne van der Maar (contrabas) werken van Dvorak en Moessorgski. Een prachtig kamermuziekconcert dat was te zien op zondag 3 maart 2019.

Het ontstaan van het Noord Nederlands Orkest (NNO)

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands' oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies. Het orkest speelt ongeveer 120 concerten per seizoen. Dit doen ze in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam.

De doelstelling van het Noord Nederlands Orkest is om iedereen kennis te laten maken met live klassieke muziek. Naast de concerten vindt het NNO educatie ook erg belangrijk. Zo geeft het orkest bijvoorbeeld schoolvoorstellingen en hebben ze andere muzikale activiteiten voor zowel het primair als voortgezet onderwijs.

Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag ‘nieuwe oren’ kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio.

Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag. Talentontwikkeling is dan ook een speerpunt van het NNO, waarvoor er samenwerkingen zijn met diverse conservatoria. En in De Tamboer is bijvoorbeeld elk jaar een concert te zien met de winnaars van het Prinses Christina Concours.