De kaartverkoop van theaterseizoen 2024-2025 is gestart!

Simon & Garfunkel acoustic
  • muziek

Simon & Garfunkel

Leden
Paul Simon, Art Garfunkel
Geboortedatum
13 oktober 1941 (Paul), 5 november 1941 (Art)
Opgericht
1956
Plaats
New York
Awards
5 Grammy Awards, Grammy Lifetime Achievement Award

Simon & Garfunkel in De Tamboer

Hoewel de 'echte' Simon & Garfunkel nooit in De Tamboer hebben gespeeld, zijn er wel regelmatig tributeshows naar Hoogeveen gekomen. Het Amerikaanse duo Paul Simon & Art Garfunkel is bekend van hits als The Sound of Silence, The Boxer, Mrs. Robinson en Bridge Over Troubled Water

Nick, Simon & Garfunkel

In theaterseizoen 2020-2021 zouden Nick & Simon een eerbetoon brengen met hun show Nick, Simon & Garfunkel. Helaas ging de tournee niet door vanwege het coronavirus. 

Simon & Garfunkel Acoustic

Op 14 februari 2019 haalden Jop Wijlacker en Dennis Kolen jeugdherinneringen op met akoestische uitvoeringen van de mooiste Simon & Garfunkel songs. De liedjes werden aangevuld met sfeervolle beelden, spraakmakende anekdotes en persoonlijke herinneringen. 

Simon & Garfunkel Story: Van Sound of Silence tot Central Park 

Op 16 februari 2018 stond The Simon & Garfunkel Story voor een uitverkochte Tamboerzaal in Hoogeveen. Bij dit eerbetoon bracht een duo met live band wereldhits als Mrs. Robinson, Bridge Over Troubled Water, Homeward Bound, Cecilia, The Boxer en The Sound Of Silence. Met de muziek als leidraad vertelden de zangers over de achtergronden die Simon en Garfunkel vormden, over hun samenwerking, over hun dramatische breuk en hun solocarrières. Het kwam tot een hoogtepunt met een indringend eerbetoon aan het Central Park reünieconcert uit 1981.

Simon & Garfunkel Story: Een legende herleeft

De tributeshow The Simon & Garfunkel Story stond op 29 oktober 2015 in De Tamboer. Award-winning Dean Elliot (Buddy the musical), Jonny Smart en een live band brachten met bekende liedjes, levensgrote projecties en origineel filmmateriaal een eerbetoon aan één van de grootste muzikale duo’s aller tijden. Van de eerste kennismaking van Paul en Art in 1957, via de split-up in 1970 naar de solocarrières. 

Biografie Simon & Garfunkel

Paul Simon en Art Garfunkel kenden elkaar van de middelbare school, waar ze liedjes begonnen te zingen van The Everly Brothers. Onder de naam Tom & Jerry trad het duo op en ontvingen ze hun eerste opnamecontract. Hey Schoolgirl werd hun eerste hit, maar daarna verloren ze elkaar even uit het oog. 

In 1962 ontmoetten Paul en Art elkaar weer, sinds 1963 traden ze op onder de naam Simon & Garfunkel. In januari 1966 behaalde een remix van The Sound of Silence plotseling de hoogste positie in de Amerikaanse hitlijsten. Het nummer was wereldwijd enorm populair. Nadat de muziek van Simon & Garfunkel in 1967 werd gebruikt in de filmsoundtrack van The Graduate brak het duo definitief door. 

Simon & Garfunkel maakten toegankelijke, mild maatschappijkritische songs, die tot op de dag van vandaag nog steeds bekend zijn. Denk aan hits als The Sound of Silence, Homeward Bound, April Come She Will, America, Scarborough Fair, Mrs. Robinson, The Boxer, Bridge Over Troubled Water, Cecelia en My Little Town. 

In 1970 gingen Simon & Garfunkel uit elkaar, waarna ze nog af en toe reünieconcerten speelden. Zo trad het duo in 1981 nog één keer samen op in Central Park, New York. Er waren bijna een half miljoen mensen aanwezig bij dit concert. 

Het duo behaalde maar liefst vijf Grammy Awards voor hun platen. In 2003 ontvingen ze daarnaast de Grammy Lifetime Achievement Award. In 2004 speelden Simon & Garfunkel de Old Friends Tour en in 2009 tourde het duo door Australië, Nieuw-Zeeland en Japan.

Solocarrières

Na hun breuk in 1970 richtten Paul Simon en Art Garfunkel zich op hun solocarrière. Paul Simon begon onmiddelijk aan de opnames van zijn tweede studioalbum. Er zouden in totaal veertien soloalbums verschijnen, waarvan het in 1986 verschenen Graceland de bekendste is. Op dit album werkt Paul samen met Zuid-Afrikaanse muzikanten. Paul Simon trad in 1992 als eerste internationale artiest op in Zuid-Afrika, nadat de door de Verenigde Naties ingestelde boycot, vanwege de apartheid in het land, was opgeheven. In 2018 kondigde Paul Simon aan dat hij zou stoppen, er volgde nog een wereldwijde afscheidstournee. 

Art Garfunkel begon na de breuk een aantal jaren met acteerwerk, maar verlegde zijn focus vanaf 1973 op zijn carrière als liedjesschrijver en zanger. Zijn grootste hit is Bright Eyes, dat tot de filmsoundtrack van Watership Down behoort. Het was zijn best verkopende nummer in Nederland. 

Anderen bekeken ook

Danny Vera - Biografie

Dutch Eagles - Biografie

Daniël Lohues - Biografie

Niels Geusebroek - Biografie