Purper kwam in 2017 met de Vier Jaargetijden naar De Tamboer
  • cabaret
  • muziek

Purper - Biografie

Naam
Purper
Leden
Wisselende samenstellingen, o.a. Frans Mulder, Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Diederick Ensink
Opgericht
1980
Plaats
Utrecht
Website
purper.eu

Purper in De Tamboer

Een Halfje Purper - Brieven aan mijn hond

Tijdens het Nationaal Theaterweekend op zaterdag 25 januari 2020 stond Een Halfje Purper in De Tamboer met de voorstelling Brieven aan mijn hond. De voorstelling werd gespeeld door twee van de heren van Purper: Diederick Ensink en Frans Mulder, vandaar Een Halfje Purper. 
Frans heeft voor bijna de hele Nederlandse theaterwereld teksten geschreven. Maar waar is al dat materiaal gebleven, vroeg Diederick zich af. Een groot deel bleek op Frans zijn zolder te liggen. Diederick vond een schat aan beeldschone en geestige liedjes en conferences, die Frans onder anderen voor Simone Kleinsma, Karin Bloemen en Adèle Bloemendaal schreef. Ingrediënten in overvloed voor een avond topamusement. Maar eerst moest Frans nog even met zijn hond overleggen. 

PURPER's Vier jaargetijden

Op 22 september 2017 speelde Purper in De Tamboer met Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Erik Brey en Diederick Ensink de voorstelling PURPER's vier jaargetijden. Ze waren het niet van plan. Echt niet. PURPER was voltooid verleden tijd. Punt. Maar kijk aan; ze kwamen terug! Kort en hevig. Zoals de seizoenen. Erik Brey, Alfred van den Heuvel, Frans Mulder en het nieuwe muzikale multi-talent Diederick Ensink. In een splinternieuw programma met uiteraard ook een paar 'gouwe ouwe'. Het was een feest!

Biografie van Purper

Purper is een cabaretgroep die in 1980 werd opgericht door Erik Brey en Haye van der Heijden. Jan Dagevos en Willem Gulcher sloten zich aan bij de groep en in 1981 traden ze op tijdens het 't Hoogt Amateurfestival. Hun close harmony cabaret viel op en ze kregen een contract aangeboden.

Purper brak door met het theaterprogramma Purper 4 kant. Na deze tournee stapte Haye van der Heijden uit de groep. In het programma dat daarna gemaakt werd, werd hij vervangen door Bart Kiene en Karin Bloemen. Wel was hij weer te zien in de jubileumvoorstelling voor het 12,5 jarig bestaan van de groep in 1993.

In een wisselende samenstelling heeft de groep inmiddels 24 voorstellingen gemaakt. Enkele mensen die hieraan meegewerkt hebben zijn Jos Brink, Angela Groothuizen, Tony Neef, Karin Bloemen en Eric Corton. Erik Brey en Frans Mulder zijn de meest constante leden van de groep.

Foto: Roy Beusker

Anderen bekeken ook

Van der Laan en Woe - Biografie

Koefnoen - Biografie

Het Groot Niet Te Vermijden - Biografie

DE VERLEIDERS - Biografie