Purper kwam in 2017 met de Vier Jaargetijden naar De Tamboer
  • cabaret
  • muziek

Purper - Biografie

Naam
Purper
Leden
Wisselende samenstellingen, o.a. Frans Mulder, Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Diederick Ensink
Opgericht
1980
Plaats
Utrecht
Website
purper.eu

Purper in De Tamboer

Een Halfje Purper - Brieven aan mijn hond

Tijdens het Nationaal Theaterweekend op zaterdag 25 januari 2020 stond Een Halfje Purper in De Tamboer met de voorstelling Brieven aan mijn hond. De voorstelling werd gespeeld door twee van de heren van Purper: Diederick Ensink en Frans Mulder, vandaar Een Halfje Purper. 
Frans heeft voor bijna de hele Nederlandse theaterwereld teksten geschreven. Maar waar is al dat materiaal gebleven, vroeg Diederick zich af. Een groot deel bleek op Frans zijn zolder te liggen. Diederick vond een schat aan beeldschone en geestige liedjes en conferences, die Frans onder anderen voor Simone Kleinsma, Karin Bloemen en Adèle Bloemendaal schreef. Ingrediënten in overvloed voor een avond topamusement. Maar eerst moest Frans nog even met zijn hond overleggen. 

PURPER's Vier jaargetijden

Op 22 september 2017 speelde Purper in De Tamboer met Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Erik Brey en Diederick Ensink de voorstelling PURPER's vier jaargetijden. Ze waren het niet van plan. Echt niet. PURPER was voltooid verleden tijd. Punt. Maar kijk aan; ze kwamen terug! Kort en hevig. Zoals de seizoenen. Erik Brey, Alfred van den Heuvel, Frans Mulder en het nieuwe muzikale multi-talent Diederick Ensink. In een splinternieuw programma met uiteraard ook een paar 'gouwe ouwe'. Het was een feest!

Biografie van Purper

Purper is een cabaretgroep die in 1980 werd opgericht door Erik Brey en Haye van der Heijden. Jan Dagevos en Willem Gulcher sloten zich aan bij de groep en in 1981 traden ze op tijdens het 't Hoogt Amateurfestival. Hun close harmony cabaret viel op en ze kregen een contract aangeboden.

Purper brak door met het theaterprogramma Purper 4 kant. Na deze tournee stapte Haye van der Heijden uit de groep. In het programma dat daarna gemaakt werd, werd hij vervangen door Bart Kiene en Karin Bloemen. Wel was hij weer te zien in de jubileumvoorstelling voor het 12,5 jarig bestaan van de groep in 1993.

In een wisselende samenstelling heeft de groep inmiddels 24 voorstellingen gemaakt. Enkele mensen die hieraan meegewerkt hebben zijn Jos Brink, Angela Groothuizen, Tony Neef, Karin Bloemen en Eric Corton. Erik Brey en Frans Mulder zijn de meest constante leden van de groep.

Foto: Roy Beusker

Anderen bekeken ook

Het Groot Niet Te Vermijden neemt na 30 jaar afscheid. Ze spelen nog een laatste voorstelling met allerlei creatieve, muzikale vondsten. Een niet te vermijden afscheid, maar dan wel in stijl, oftewel: er moet gelachen worden!

Het Groot Niet Te Vermijden - Biografie

DE VERLEIDERS duiken in de sociale, maatschappelijke gevolgen van de mondiale coronacrisis. Een vlijmscherpe analyse vol gitzwarte humor over de moraal aan de top van het bedrijfsleven, onze financiële hygiëne en een vaccin tegen de waan van de dag.

DE VERLEIDERS - Biografie

Niet Uit Het Raam, draai het eens om.

Niet Uit Het Raam (NUHR) - Biografie

In 2018 stonden van der Laan en Woe in De Tamboer met hun voorstelling Pesetas

Van der Laan en Woe - Biografie