Anderhalvemetersessies van Pé Daalemmer en Rooie Rinus
  • cabaret
  • muziek

Pé Daalemmer & Rooie Rinus - Biografie

Naam
Peter de Haan, Frank den Hollander
Geboortedatum
3 mei 1956; 2 juli 1957
Opgericht
januari 1980
Geboorteplaats
Loppersum; Middelburg
Website
hoornseplas.net

Pé Daalemmer & Rooie Rinus in De Tamboer

Pé & Rinus goan weer lös! Met deze nieuwe show stonden ze op 15 december in Theater De Tamboer in Hoogeveen.

Goan weer lös!

Peter de Haan en Frank den Hollander staan al veertig jaar samen op het podium, dat mag gevierd worden! Samen met De Containers kijken ze terug op hun carrière met nieuwe liedjes en de bekende hits als Hoornse Plas, Hee Doe en Alcohol. Broezen maar! Op U!TdagenD Hoogeveen gaven ze 5 september 2020 alvast een voorproefje van hun nieuwe voorstelling, voor twee uitverkochte Tamboerzalen.

Over Pé Daalemmer & Rooie Rinus

Pé Daalemmer & Rooie Rinus bestaat uit de Groningse kleinkunstenaars Frank den Hollander (2 juli 1957, Middelburg) en Peter de Haan (3 mei 1956, Loppersum). Het duo startte in januari 1980 en bestond aanvankelijk tot november 1984, waarbij ze een afscheidsoptreden gaven in de Stadsschouwburg in Groningen. Toch zijn ze daarna altijd blijven optreden! Inmiddels bestaat het duo veertig jaar en zijn ze bekend van hits als Hoornseplas, Baukelien, Jelle en Hee doe!

Het Groningse kleinkunst-duo werd bekend door hun straatoptredens in Groningen, waarbij ze bekende liedjes zongen in het Nederlands en Groningen. Hierbij begeleidde de heren zichzelf op een kazoo en een akoestische gitaar.

Den Hollander en de Haan waren beiden lid van studentenvereniging Albertus Magnus, waar e in 1978 apart van elkaar deelnamen aan het verenigings-songfestival. Hierna besloten de mannen samen verder te gaan en in 1980 wonnen ze dit studenten songfestival met het nummer Gezina. Vlak daarna begonnen ze hun carrière als straatartiesten in de Herestraat van Groningen, vak voor de Hema. De enorm grote aanloop zorgde ervoor dat de straat vaak geheel dichtliep.

Naast de optredens op straat volgden er ook legendarische optredens in onder andere De Trefkoel in Paddepoel (25 februari 1982), Het Dok in Lewenborg (11 maart 1982), maar ook festivals als Oerol en de Zwarte Cross. Bij de grote optredens werden Pé en Rinus begeleid door hun band De Containers.

Op veler verzoek volgde na het afscheidsconcert in 1984 een reünieconcert in 1990. Vier jaar later gaf het duo twee concerten genaamd P&R Tien Jaar Uit Elkaar, binnen no-time waren deze concerten die plaatsvonden in de Groninger Evenementenhal uitverkocht. In 1988 startten Frank en Peter samen met Alina Kiers het trio De Bende van Baflo, later gevolgd door Voorheen de Bende.

In september en oktober 2005 vierden Pé Daalemmer en Rooie Rinus hun vijfentwintigjarig jubileum met een korte tournee en uitverkochte slotconcerten in Martiniplaza, waarvoor Daniël Lohues aanhaakte tijdens het nummer Zundagoavond Blues. In december van dit jaar werden Pé en Rinus Groninger van het Jaar.

In 2008 zong het duo mee met het Grönnens Laid, wat diende als een recordpoging Volkslied zingen. Tevens lanceerden ze dat jaar een oldskool jumpstyleversie van De Plattelandsvrouwen. In 2010 doken Pé & Rinus samen de noordelijke schouwburgen in met een nieuw programma: Pé & Rinus met Oud & Nieuw. Nieuwe hits als Boulimia Rhapsody en Dikke Rap kwamen in dit programma voorbij en op oudejaarsavond werd de voorstelling uitgezonden op RTV Noord.

In 2016 kregen Peter, Frank en Alina alle drie de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Anderen bekeken ook

Bert Visscher - Biografie

Arjen Lubach - Biografie

Noordpool Orkest - Geschiedenis

U!TdagenD Hoogeveen - Start cultureel seizoen