Helaas, de voorstelling die u zocht is al geweest.

Orkest van het Oosten

Naam: Orkest van het Oosten
Website: ovho.nl

Orkest van het Oosten in De Tamboer

Op zaterdag 11 januari 2020 stond het Orkest van het Oosten in De Tamboer tijdens het Nieuwjaarsconcert.

Over Orkest van het Oosten

Het begon allemaal in de jaren ’30 van de vorige eeuw, waarin een amateurorkestje, onder leiding van vioolleraar Victor van Riemsdijk, één keer per jaar in Enschede een concert gaf. Klaas de Rook, cellist uit dit orkest, sticht in 1933 het Twents Kamer Orkest. Onder zijn leiding professionaliseert het orkest en worden er steeds vaker concerten gegeven. In 1947 wordt de naam verandert naar Twents Philharmonisch Orkest en in 1951 naar het Overijssels Philharmonisch Orkest. Vanaf 1954 verwerft het orkest de beroepsstatus en komt er financiële steun vanuit de rijksoverheid en lokale overheden. Het orkest groeit uit naar ruim 70 musici en per seizoen zijn er 130 tot 150 optredens. 

In 1983 wordt door bezuinigingen het Overijssels Philharmonisch Orkest gefuseerd met het Opera Forum. Er wordt afscheid genomen van de toenmalige chef-dirigent Hein Jordans en wordt vervangen door Elyakum Shapirra. Er wordt ambitieus ingezet op de toekomst met het concept afwisselend spelen in de bak en op een podium. 

In 1995 maakt Jaap van Zweden zijn opwachting als chef-dirigent en het inmiddels geheten Orkest van het Oosten neemt een grote vlucht. Volle zalen en (inter)nationale roem volgen! Jan Willem de Vriend volgt als chef-dirigent, welke een grote indruk achterlaat. In 2006 wordt hij benoemd als artistiek leider en er worden internationaal gelauwerde cd-opnamen gemaakt. 

Het Orkest van het Oosten heeft educatie hoog in het vaandel staan en een gespecialiseerde afdeling ontwikkelt speciale programma’s en concert voor basis- en middelbare scholen. 

Een aantal jaar geleden, 2015/2016, komt het orkest in zwaar weer en vindt er een ingrijpende reorganisatie plaats. Er wordt voorzichtig koers gezet naar de toekomst, met Ed Spanjaard als nieuwe chef-dirigent vanaf 2017. Zijn voorliefde voor hedendaagse Nederlandse composities en Frans repertoire zorgt voor een verbreding van het artistieke profiel van het orkest. Het orkest krijgt de daaropvolgende jaren lovende kritieken voor de werken die ze spelen.


Deel via