Helaas, de voorstelling die u zocht is al geweest.

Iris Hond - Biografie

Naam: Iris Hond
Geboortedatum: 1987
Geboorteplaats: Harderwijk
Opleiding: Conservatorium Zwolle
Awards: 1e prijs Theo van der Pas Pianoconcours; 2e prijs en publieksprijs Steinway Concours; Publieksprijs Grachtenfestival Conservatorium Concours
Genre: muziek
Website: irishond.nl

Iris Hond in De Tamboer

Op vrijdag 20 november staat Iris Hond in De Tamboer met haar nieuwe solo-voorstelling Home.

Home

Pianiste en componiste Iris Hond vertelt verhalen van mensen met een uitzonderlijke thuissituatie. Via muzikale brieven laat ze zien dat iedereen op zoek is naar geborgenheid, een veilig thuis.

Bewogen

In december 2018 stond Iris Hond met een intiem theaterconcert in De Tamboer. Het was een boeiende en ontroerende vertelling over het leven van een opmerkelijke vrouw. Iris put kracht, hoop en liefde uit muziek en is begaan met het lot van minderbedeelden. Daarom speelt ze regelmatig voor zieken, psychiatrische patiënten, vluchtelingen, daklozen en gevangenen. Met haar bezielde spel haalt ze hen voor heel even uit het dagelijks leven.

Tijdens dit theaterconcert speelde ze naast eigen composities, ook stukken van Chopin en Rachmaninoff. Ze vertelde hiermee haar bewogen levensgeschiedenis.

Dear world

Op 8 december 2017 kwam Iris Hond met het Matangi Kwartet naar De Tamboer. voor haar tournee Dear World. “A great spirit revealed”, zo bejubelde niemand minder dan Leonard Cohen pianiste Iris Hond na het horen van haar album Dear World. Op dit album speelt en zingt de klassiek geschoolde pianist haar eigen composities. Ze is eigenzinnig en enorm getalenteerd. Met haar uitzonderlijke talenten laat ze in een wervelende show samen met het Matangi Kwartet horen dat Leonard Cohen geen woord teveel heeft gezegd.

De muziek van Iris is geproduceerd door de legendarische producer Patrick Leonard (Madonna, Elton John, Brian Ferry, Leonard Cohen) en balanceert op de scheidslijn tussen pop en klassiek. Ze laat ‘the best of both worlds’ op een geraffineerde manier samensmelten.

In Dear World geeft ze antwoord op de vraag: ‘Als de wereld mij zou kunnen horen, wat zou ik haar dan zeggen?’ “Ik ben de wereld brieven gaan schrijven”, zegt Iris. “Niet in woorden, maar in muziek. Brieven, gebaseerd op dingen die ik heb meegemaakt. Ieder stuk heeft een verhaal. Mijn muziek gaat over liefde en hoop. Iedereen zit op een bepaalde manier wel ergens mee. En muziek kan ons daarvan bevrijden.”

Biografie van Iris Hond

Als kind kreeg Iris Hond privé pianoles en later gaat ze naar het Conservatorium in Zwolle. Ze speelt tijdens haar studie in kroegen, voor publiek dat niet vaak naar een klassiek concert gaat. In 2011 studeerde ze cum laude af en gaat ze meerdere masterclasses volgen.

Toen Iris veertien was verhuisde ze naar Den Haag om aan de Jong Talent afdeling te studeren van het Koninklijk Conservatorium, bij de Russische pianiste Kamilla Bystrova, de Nederlander David Kuyken en de Let Naum Grubert. Ze woonde een tijdje bij een gastgezin, maar omdat dit niet werkte ging ze al heel jong op zichzelf wonen. Om zichzelf te onderhouden ging ze in restaurants spelen. Ze won prijzen bij verschillende concoursen, waaronder de eerste prijs bij het Theo van der Pas Pianoconcours, de tweede prijs en de publieksprijs bij het Steinway Concours en de publieksprijs bij het Grachtenfestival Conservatorium Concours.

Op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië kreeg ze in 2012 een onderscheiding en werd tot ambassadrice van Aangenaam Klassiek benoemd. Iris Hond speelt meestal op haar Vliegende Vleugel, een vleugel op wielen waarmee ze mensen direct confronteert met klassieke muziek. Ze speelt onder andere voor kinderen op scholen, hiphoppers en daklozen op straat. Ook is zij vaste pianiste in het televisieprogramma De Tiende van Tijl, een programma over klassieke muziek gepresenteerd door Tijl Beckand.

Gerelateerde artiesten


Deel via