In 2019 gaven Foppe en Evert een theatercollege over voetbal
  • buitengewoon
  • theatercollege

Foppe de Haan - Biografie

Naam
Foppe de Haan
Geboortedatum
26 juni 1943
Geboorteplaats
Lippenhuizen
Awards
Sport Award, Coach van het Jaar 2017, Bondsridder KNVB
Website
foppefonds.nl

Foppe de Haan in De Tamboer

Ús Foppe in gesprek met Evert ten Napel

Op vrijdag 25 oktober 2019 werd Foppe de Haan geinterviewd door sportverslaggever Evert ten Napel tijdens Ús Foppe in gesprek met Evert ten Napel. Tijdens dit theatercollege deed Foppe zijn voetballeven uit de doeken en deelde zijn (levens)visie met het publiek.

Biografie van Foppe de Haan

Foppe de Haan werd in 1943 geboren in het Friese Lippenhuizen. Zijn voornaam is een merkbeeld geworden. Zijn achternaam symboliseert zijn karaktertrekken: trots, onafhankelijk, leidend en sociaal. Hij volgt een opleiding tot onderwijzer en speelt voetbal bij verschillende amateurclubs.

Vanaf 1974 begint zijn carrière als voetbaltrainer bij SC Heerenveen, hij was hier de langstzittende trainer en wist de club tot een succes te maken. Foppe de Haan is landelijk bekend geworden door zijn succes met Jong Oranje. In 2006 en 2007 won hij namelijk het Europees Kampioenschap.

Hierna is Foppe onder meer trainer bij Ajax Cape Town in Kaapstad en bondcoach van Tuvalu, om vervolgens in 2011 toch weer terug te keren naar SC Heerenveen. Dit keer niet als trainer, maar met een functie binnen de voetbalacademie. In 2017 pakt hij toch de rol van trainer weer op en helpt hij het Nederlandse nationale damesvoetbalelftal aan de winst van het Europees Kampioenschap in eigen land.

Wat Foppe de Haan zo'n uniek mens maakt is dat hij op een ingetogen, maar toch daadkrachtige manier mensen weet te bewegen om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Op die manier zorgt hij ervoor dat een team of groep (nog) beter presteert. Bovendien weet hij zijn manier van werken, motivatie en leiderschap zorgvuldig, met enthousiasme en aansprekende voorbeelden onder woorden te brengen. Zo kan een ander er ook nog iets van opsteken!

Anderen bekeken ook

Johan Derksen - Biografie

Formule 1 Show - Biografie

Evert ten Napel - Biografie

Ancora - Biografie