Op 8 februari 2020 was Johan Derksen terug in De Tamboer met zijn voorstelling The Sound of the Blues & Americana!
  • blues

Johan Derksen - Biografie

Naam
Johan Derksen
Geboortedatum
31 januari 1949
Geboorteplaats
Heteren
Awards
Gouden Televizier Ring voor Voetbal International

Johan Derksen in De Tamboer

Op 8 februari 2020 was Johan Derksen terug in De Tamboer met zijn voorstelling The Sound of the Blues & Americana! 

The Sound of the Blues & Americana

Met Johan Derksen presenteert The Sound of the Blues & Americana voegde hij naast de blues een heerlijke americana sound toe aan het programma. Speciaal voor deze voorstelling haalde hij twee Amerikaanse artiesten naar Nederland: Malford Milligan uit Austin en Di Reed uit Houston. Maar ook de rest van de line up loog er niet om, onder andere: Erwin Java, Sean Webster, Phil Bee, AJ Plug. Een voorstelling met weergaloze gitaarsolo's, rauwe blues songs en de authentieke americana sound zoals alleen rasartiesten als Sean Webster, Phil Bee, Hilde Vos en Jack Hustinx het kunnen brengen!

Keeps The Blues Alive

Derksen stond al vaker in De Tamboer. Na de succesvolle theatershow Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop, die in meer dan honderd theaters is gespeeld, kwam de flamboyante tv-persoonlijkheid met Johan Derksen Keeps the Blues Alive over zijn passie: de blues. Tijdens deze voorstelling nam hij het publiek mee naar begin jaren zestig, toen The British Invasion de wereld veroverde en The Rolling Stones, Them, The Animals, John Mayall’s Bluesbreakers, The Spencer Davis Group en The Yardbirds een breed publiek lieten kennismaken met de muziek van de Amerikaanse blueslegendes John Lee Hooker, Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Chuck Berry, Howlin’ Wolf, Buddy Guy en B.B. King.

Het gevolg was de opkomst van de Nederlandse bluesbands Cuby + Blizzards, Livin’ Blues, Rob Hoeke Rhythm & Blues Group, Bintangs, John the Revelator, Flavium, Blues Dimension en de Oscar Benton Blues Band. Sindsdien speelt de blues een belangrijke rol in de Nederlandse muziekcultuur. Johan Derksen is de laatste jaren actief bezig met de blues. Hij maakte deel uit van het management van Cuby + Blizzards, maakt radioprogramma’s en programmeerde de blues in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Ook organiseert hij op zondagmiddag Sunday Blues in het roemruchte café Hofsteenge in Grolloo, waar hij tevens jaarlijks het prestigieuze Blues Village Festival organiseert. Om de blues niet verloren te laten gaan, heeft hij de beste Nederlandse blues vocalisten en -muzikanten gemobiliseerd. Dat unieke gezelschap zoekt de trouwe blues fans in hun eigen omgeving op, met een overzicht van de blues in Nederland, van begin jaren zestig tot de dag van vandaag.

Om de blues niet verloren te laten gaan, had hij ook voor deze show weer de beste Nederlandse blues vocalisten en -muzikanten gemobiliseerd:
A.J. Plug, volgens Derksen de beste blueszangeres van Nederland. Kat Riggins, toerde eerder met haar eigen band ‘Blues Revival’ de wereld over. Riggins kwam speciaal voor deze tour vanuit Amerika naar Nederland. Erwin Java, dé bluesgitarist van Nederland. Bekend van o.a. ‘Cuby + Blizzards’, ‘Herman Brood’ en ‘King of the World’. Roel Spanjers, multi-instrumentalist (o.a. piano, hammondorgel en accordeon), speelde eerder met vele Amerikaanse blues- en soulartiesten, waaronder ‘Luther Allison’. Theo van Es, leadzanger van ‘The Shoes’ en één van de Pioniers in ‘Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop’. Michel van Dijk bekend van o.a. ‘Les Baroques’, ‘Ekseption’ en ‘Alquin’. Big Pete, blueszanger en mondharmonicaspeler met internationaal succes. Hij speelde in de zomer van 2017 o.a. met de ‘Red Devils’. En de Haagse band The Clarks waren allemaal van de partij!

Biografie van Johan Derksen

In verband met het werk van zijn vader verhuisde Johan Derksen in zijn jeugd van Gelderland naar Drenthe. In zijn geboorteplaats kwam hij uit voor SDOO Heteren en in Drenthe voor de amateurclubs VV Nieuw Buinen en VV Rolder Boys. Met de laatste club werd Derksen in 1965 kampioen van de vierde klasse. In 1966 begon hij bij de jeugdopleiding van Go Ahead.

Derksen haalde het eerste elftal van Go Ahead niet, maar speelde wel in de Eerste Divisie van Cambuur als linksback. In 1972 werd hij verkocht aan Veendam. Een wedstrijd Cambuur-Veendam liep uit de hand toen Johan een tegenstander blesseerde. Nadat Derksen zich negatief uitliet over Veendam in het Nieuwsblad van het Noorden ging hij daar weg. Daarna speelde hij nog voor FC Haarlem en SV Meppen.

Na zijn voetbalcarrière ging hij verder in de journalistiek (waar hij tijdens zijn voetbalcarrière ook al mee bezig was). Hij werkte voor de Noord-Ooster, de Winschoter Courant, het Haarlems Dagblad en Nieuwsblad van het Noorden. Ook schreef hij onder pseudoniemen voor Voetbal International, waarhij in 1977 in dienst trad. In 2000 werd hij daar hoofdredacteur en hij werkte er tot 2014. Sinds 1999 is Johan Derksen regelmatig op televisie te zien in sport- en voetbalpraatprogramma's zoals tegenwoordig bij Veronica Inside.

Naast zijn liefde voor voetbal heeft Johan Derksen ook een grote liefde voor muziek. Voor RTV Rijnmond maakt hij een radioprogramma waar hij vooral blues, soul, country en americana draait. In 2014 maakte hij het televisieprogramma Derksen on the Road. Hierin ging hij op bezoek bij enkele grondleggers van de Nederlandse popmuziek. Hiermee is hij ook het theater in gegaan met de voorstelling Johan Derksen en pioniers van de Nederpop

Foto: Kim Balster

Anderen bekeken ook

Bluesfestival Hoogeveen - Geschiedenis

Def Americans - Biografie

Danny Giles - biografie

Julian Sas - biografie