Eindelijk: het verhaal van de Dolly Dots in het theater! De voormalige tieneridolen kijken met zelfspot terug naar die bijzondere tijd met elkaar in Sisters On Tour. Geniet van een intieme avond met nog één keer alle mooie nummers van de Dolly Dots.
  • muziek

Dolly Dots - Biografie

Naam
Dolly Dots
Leden
Patty Zomer, Angela Groothuizen, Esther Oosterbeek, Anita Heilker, Angéla Kramers, Ria Brieffies
Opgericht
1978
Website
dollydots.com

Dolly Dots in De Tamboer

Eindelijk: het verhaal van de Dolly Dots in Theater De Tamboer. Op 26 november 2021 was Sisters on Tour te zien in Hoogeveen. 

Sisters on Tour

Als groep waren ze een bezienswaardigheid. Ze groeiden samen op in een glazen kooi, waren op henzelf aangewezen, maar hadden altijd elkaar. De ouder wordende voormalige tieneridolen kijken met veel zelfspot terug naar die bijzondere tijd met elkaar in Sisters On Tour. Want er ging geen dag in hun leven voorbij zonder dat iemand over de Dots begint. Daarbij worden vaak vele herinneringen gedeeld én komt altijd de vraag: “Wanneer gaan jullie weer eens optreden?”

Na de succesvolle reünie in 2007 en 2008, met een tour door alle concertzalen en uitverkochte Ahoyconcerten, overleed Ria in 2009 na een ziekbed. Daarmee was het klaar: een voor allen, allen voor een. Maar toen de dames in 2016 toch weer eens kort optraden bij de Toppers in de Arena, bleek dat hartverwarmend leuk.

Daarom trokken Patty Zomer, Angela Groothuizen, Esther Oosterbeek, Anita Heilker en Angéla Kramers de stoute schoenen aan en gingen ze samen met band op theatertour. Het publiek genoot van de vele hits, maar hoorde ook het verhaal achter het succes. Want hoe was het nou eigenlijk om een Dolly Dot te zijn? Wat gebeurde er allemaal achter de schermen? En hoe gingen de dames daarmee om? Want waar de Dolly Dots ook kwamen, wat ze ook deden, het was altijd een krankzinnig circus.

Biografie Dolly Dots

In 1978 ontstond bij Peter van Asten en Richard de Bois het idee om een meidengroep te formeren. Hiervoor benaderden ze Angéla Kramers (Sjeel), die op dat moment actief was als danseres in het TROS Top 50 ballet. Ook werden haar mededanseressen Patty Zomer, Anita Heilker en Esther Oosterbeek (eerder in 1978 in The Surfers met de hit Windsurfin) gevraagd voor de meidengroep. De vier waren direct enthousiast, maar zangervaring miste nog. Daarom werd Angela Groothuizen benaderd (The Howling Hurricanes) om aan te treden als leadzangeres.

Het idee van een meidengroep sloeg niet direct aan bij Angela, haar imago is veel ruiger dan het idee dat van Asten, De Bois en Cees van Leeuwen (o.a. Shocking Blue) voor ogen hadden. Groothuizen komt met het voorstel om Ria Brieffies te vragen, die op dat moment zangeres is van The Vips en voornamelijk populaire nummers zingt.

Brieffies was enthousiast en besloot kennis te maken met de andere vier leden. Angela haakte wel aan bij deze kennismaking, maar niet met de intentie mee te doen aan de meidengroep. Het klikte echter zo goed tussen deze zes jonge meiden, dat Angela toch overstag ging. De producers vonden een meidengroep van zes eigenlijk te veel, maar onder de druk van de meiden stonden ze het toe. De Dolly Dots zijn geboren! Naar eigen zeggen is deze naam afkomstig van een personage uit een strip uit de jaren 50 dat Dolly Dot heten. De Bois beweerd dat hij de naam Dolly Dot heeft bedacht tijdens een droom. 

In de jaren na oprichting scoorden de Dolly Dots vele hits, zowel binnen als buiten Europa, met als eerste hit (Tell it All About) Boys. Hun grootste hit in Nederland was Love Me Just A Little Bit More, welke de eerste plek heeft bereikt. In Japan behaalde de Dolly Dots platina met hun nummer Radio. Het hoogtepunt vieren de Dolly Dots in 1984, met een eigen televisieserie, een poppenlijn en uitverkochte concerten in Carré. 

In 1985 besluit Anita Heilker de meidengroep te verlaten, omdat ze moeder wordt. De Dolly Dots gaan verder met zijn vijven en ook Van Asten en De Bois nemen afscheid. Ze gaan door met een nieuw producersteam: Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. In 1986 maken de Dolly Dots een fantastisch avontuur mee in de VS, waar ze de film Dutch Treat opnemen. De film wordt nooit echt een succes, maar hun tijd in Amerika levert wel een album geproduceerd door Larry Lee op.

In 1987 worden producers Aitken, Waterman en Stock aangetrokken met de vraag een nummer te schrijven welke de groep een Europese doorbraak moet bezorgen. What a Night zorgde in Nederland wel voor succes, maar in Europa bleef uit dit uit. De Dolly Dots hadden het eigenlijk wel een beetje gezien en in 1988 maakte de meidengroep bekend er mee te stoppen. 2 oktober 1988 geeft de groep een afscheidsconcert in Amsterdam, waar ook Anita Heilker van de partij is. 

Precies 10 jaar na het uit elkaar gaan van de meidengroep, komt er in 1998 een compilatiealbum uit: The Collection. Het album bestaat uit alle ooit uitgebrachte singles en een remix van What A Night. Paul de Leeuw en vele fans dringen aan op een optreden en ze besluiten nog éénmaal samen het podium te betreden. Het bleef niet bij een keer, want het lukt Princess (een fabrikant in huishoudelijke apparaten), de meiden te strikken voor een optreden op hun personeelsfeest. Door middel van een loten krijgen ook 200 fans de kans om erbij te zijn! 

Eind 2006 komen de Dolly Dots opnieuw bij elkaar en in begin 2007 wordt bekend gemaakt dat ze tijdens Vrienden van Amstel Live het podium zullen betreden. Dit is zo’n succes dat er ook een concert in Ahoy wordt georganiseerd. Dit verkoopt zo snel uit dat een tweede concert volgt en zelfs een derde. Op 25, 26 en 27 mei treden de dames van de Dolly Dots op in een bomvol Ahoy. Er wordt en cd/dvd uitgebracht van de reünie, welke al Goud is voor de releasedatum! Het livealbum behaalde ook direct nummer 1 binnen de album top 100 van week 27. In 2008 traden de Dolly Dots opnieuw op, tijdens de Goodbye For Now Tour. 

Eind 2008 wordt het treurige nieuws bekend dat Ria Brieffies ongeneeslijk ziek is, zij overlijdt op 20 juli 2009 op 52-jarige leeftijd. Daarmee was het klaar met de Dolly Dots: een voor allen, allen voor een. Maar toen de dames in 2016 toch weer eens kort optraden bij de Toppers in de Arena, bleek dat hartverwarmend leuk. 

In 2020 trekken de Dolly Dots de stoute schoenen aan en gaan ze samen op theatertournee.

Anderen bekeken ook

Abafazi - Biografie

Enge Buren - Biografie

The Magic of Jeans - Biografie

Dana Winner - Biografie